Νέο μπέρδεμα με τη λιτάνευση της εικόνας σε Χασιά και Λιόσια

Ένα νέο επεισόδιο παραλογισμού, με επίκεντρο το έθιμο της λιτάνευσης της Μονής Κλειστών, ετοιμάζονται να ζήσουν την επόμενη εβδομάδα οι ενορίτες των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.
Όπως τους ενημέρωσαν οι ιερείς των δύο ενοριών, το πρόγραμμα της Μητρόπολης Ιλίου προβλέπει ότι αντίγραφο της ιεράς εικόνας θα κατέβει από τη Μονή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, την Παρασκευή, 4 Απριλίου και την επομένη θα παραληφθεί από τους ενορίτες των Άνω Λιοσίων, για το προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση, τόσο στη Φυλή, όσο και στα Άνω Λιόσια, καθώς το σενάριο δεν έχει καμιά σχέση με τα τα έθιμα των δύο πόλεων. 
Πρώτον γιατί η λιτάνευση της Φυλής έπρεπε να γίνει την Παρασκευή του Λαζάρου, δηλαδή στις 11 Απριλίου κι η εικόνα να επιστρέψει στη Μονή της επομένη, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου. 
Δεύτερον γιατί οι ενορίτες των Άνω Λιοσίων συνήθιζαν να παραλαμβάνουν την εικόνα από τη Μονή Κλειστών κι όχι από τον Ιερό Ναό της Χασιάς. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε στο ΦΥΛΑΡΧΟ, άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα του εθίμου, στη Χασιά συνήθιζαν να περιμένουν την εικόνα από το Μοναστήρι οι ηλικιωμένοι κι ανήμποροι Λιοσιώτες, που δεν είχαν δυνάμεις να ανηφορίσουν στη Μονή. «Φαίνεται ότι δυστυχώς, κάποιοι θεωρούν ανήμπορο, σωματικά και νοητικά, όλο το ποίμνιο των Άνω Λιοσίων. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την απαξιωτική στάση τους» σχολίασε. 
Ο ίδιος παράγοντας προέβλεψε ότι υπ΄ αυτές τις συνθήκες κι εάν δεν πρυτανεύσει η λογική, το πιθανότερο είναι ότι ο κόσμος της Φυλής και των Άνω Λιοσίων δεν θα ανταποκριθεί σε αυτή την εκδοχή του εθίμου, που περιφρονεί την παράδοση των δύο πόλεων, με ευθύνη της Ηγουμένης του μοναστηριού. 
Και πρόσθεσε ότι ο κόσμος έκανε υπομονή όταν η Μητρόπολη διοικείτο από τοποτηρητή, με την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί από το νέο Μητροπολίτη. «Όμως δυστυχώς οι ελπίδες του διαψεύστηκαν, αφού ο Αθηναγόρας συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στον επισκοπικό θρόνο, χωρίς να έχει δώσει λύση», κατέληξε. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου