Τα πεπραγμένα της θητείας του στον Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) παρουσίασε ο Σγουρός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
Τον απολογισμό της θητείας του στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) παρουσίασε ο Πρόεδρός του και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την Πέμπτη, 17 Ιουλίου. 
Παραθέτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου:


                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                           
- Τα πεπραγμένα των δύο ετών στον ΕΔΣΝΑ παρουσίασε ο Γιάννης Σγουρός
- «Κληθήκαμε το 2012, να δώσουμε λύση σε ένα ζήτημα που από το 1975 μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λύσουν 38 περίπου Υπουργοί Εσωτερικών, 16 Υπουργοί Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, δεκάδες Δήμαρχοι και άλλοι αιρετοί»
- «Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μιλήσει για «καμένη γη» ή να βρει άλλοθι για τις δικές του ανακολουθίες και πειραματισμούς» 
Τα πεπραγμένα της διετούς θητείας του στον ΕΔΣΝΑ, παρουσίασε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του φορέα και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. 
Ο κ. Σγουρός  αναφέρθηκε διεξοδικά στα υπέρογκα χρέη, στις νομοθετικές αστοχίες, στη λειτουργική παραλυσία που συνάντησε, όταν ανέλαβε το νέο φορέα, που είχαν ως αποτέλεσμα η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να κρέμεται από μία κλωστή. 
Παράλληλα μίλησε για τις διαχρονικές ευθύνες της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που «για δεκαετίες έκλειναν τα μάτια μπροστά στο κορυφαίο αυτό πρόβλημα», για να συμπληρώσει «κληθήκαμε εμείς, το 2012, να δώσουμε λύση σε ένα ζήτημα που από το 1975 μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λύσουν 38 περίπου Υπουργοί Εσωτερικών, 16 Υπουργοί Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, δεκάδες Δήμαρχοι και άλλοι αιρετοί». 
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, παρά τη μηδενική ανταπόκριση όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, τη διαρκή πολεμική των «βαρόνων» του συνδικαλισμού και εξωθεσμικών συμφερόντων, ο φορέας όχι μόνο δεν κατέρρευσε, όπως πολλοί πίστευαν, αλλά πλέον είναι βιώσιμος και λειτουργικός. 
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό επιτεύχθηκε, διότι η προσπάθεια να ανορθωθεί ο ΕΔΣΝΑ δεν σταμάτησε ούτε στιγμή και εάν κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο η διοίκηση, όπως την καλούσαν οι διάφοροι καλοθελητές, «σήκωνε τα στυλό», σήμερα θα υπήρχαν τα ίδια αδιέξοδα του παρελθόντος.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι :

  • Νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά του Συνδέσμου και από τα χρέη των 90 εκ. €  στις αρχές του 2012 φτάσαμε σήμερα στον εκμηδενισμό τους
  • Προχώρησαν οι αποκαταστάσεις  ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά
  • Προκηρύχτηκαν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε να μπει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της υγειονομικής ταφής και στη μονομερή επιβάρυνση της Δυτ. Αττικής
  • Προωθήθηκε η κατασκευή και λειτουργία ΣΜΑ στον Ελαιώνα σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.
  • Άλλαξε άρδην η εικόνα του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ακάλυπτες εκτάσεις των απορριμμάτων και οι τεράστιες ουρές των απορριμματοφόρων αποτέλεσαν παρελθόν.
  • Λύθηκε το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα με την αποθηκευμένη κατά το χρονικό διάστημα 2002-2007 τέφρα του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων.
  • Αυξήθηκαν τα μέτρα περίφραξης του ΧΥΤΑ και έγιναν πρόσθετες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.
  • Ψηφίστηκε νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας μετά από 12 χρόνια.
  • Ψηφίστηκε νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής μετά από 16 χρόνια.
  • Ψηφίστηκε νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΣΜΑ Σχιστού, επικαιροποιήθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και εκδόθηκαν πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
  • Ολοκληρώθηκε η μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης, η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και η απογραφή του 2011, ο οικονομικός έλεγχος του 2012, ώστε ο Σύνδεσμος να εφαρμόσει το διπλογραφικό.
  • Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ συνεδρίασε 93 φορές, που αντιστοιχεί σε μία συνεδρίαση κάθε εβδομάδα και έλαβε 1.348 αποφάσεις ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες του φορέα.
  • Όλες οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής γίνονταν δημόσια και απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΔΣΝΑ. 
Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι όλα είναι καταγεγραμμένα σε έναν ολοκληρωμένο Απολογισμό «για να ξέρουν τι παραλάβαμε και τι παραδίδουμε. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μιλήσει για «καμένη γη» ή να βρει άλλοθι για τις δικές του ανακολουθίες και πειραματισμούς». 
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια που θα δέσμευε τη νέα Διοίκηση. 
Τέλος σημείωσε ότι «Τα λάθη των περασμένων δεκαετιών δεν πρέπει να επαναληφθούν διότι σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδες καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για την Αττική μας».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου