Φοβήθηκε τις ...ντομάτες ο «σκληρός της Συγγρού»

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ

Την ώρα που εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε για κακοδιαχείριση το Δήμο Φυλής κι επικαλείτο νομικά εμπόδια για την καταβολή της οφειλόμενης δόσης αντισταθμιστικών, από το Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ), ταυτόχρονα, αναζητούσε σανίδα σωτηρίας. 
Ο λόγος για τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, που έπεσε θύμα της μνησικακίας του για το εκλογικό αποτέλεσμα, παρεμβάλλοντας, για πολλοστή φορά, εμπόδια στο Δήμο Φυλής. Η απρόβλεπτη, γι’ αυτόν, επιλογή της νέας Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, να τελεσθεί η τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής στα Άνω Λιόσια τον αιφνιδίασε. Κι αυτό γιατί βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι ενάμιση μήνα και μάλιστα μέσα στο …γήπεδό τους. 
Προ του κινδύνου να τον πάρουν με τις …ντομάτες, όπως ζητούσαν οι πλέον θερμόαιμοι από αυτούς, ο «σκληρός της Συγγρού» ανέκρουσε πρύμναν κι άρχισε να αναζητά φόρμουλα συμβιβασμού.
Η λύση που πρότεινε στο Δήμο Φυλής ήταν να δεχθεί να του παρακρατηθεί, από ΕΔΣΝΑ, ως εγγύηση, το ποσόν των 10 εκατ. που οφείλει στο δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτό ο Γιάννης Σγουρός εκτιμά ότι η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (κι ο ίδιος) είναι καλυμμένοι στην περίπτωση που το δημόσιο ασκήσει ανακοπή κατά της αρνητικής δήλωσης του ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με την οποία δεν είναι νόμιμη η κατάσχεση των αντισταθμιστικών του Δήμου Φυλής εις χείρας του (και η εν λόγω ανακοπή γίνει δεκτή από τα Ελληνικά Δικαστήρια).
Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν νομικά τερτίπια προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, στην οποία ο ίδιος έβαλε τον εαυτό του. Ο ΕΔΣΝΑ, ούτως η άλλως, οφείλει στο Δήμο Φυλής πάνω από 30 εκατ. κι επομένως είχε στο ταμείο του εγγύηση πολύ μεγαλύτερη αυτής που ζητά από το Δήμο Φυλής. Κι επιπλέον ο νυν Περιφερειάρχης οφείλει να εξηγήσει γιατί χρειάστηκε ενάμιση μήνα «χαρτοπόλεμου» κι αντεγκλήσεων για να φτάσει στη συγκεκριμένη πρόταση…
Πάντως, μπροστά στην πίεση των γεγονότων, ο Δήμος Φυλής δέχθηκε την πρόταση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να λειτουργήσει ο Δήμος. 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε, εκτάκτως, το βράδυ της Πέμπτης, 21 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης ζήτησε να γίνει δεκτή, «έστω και καθ’ υπερβολήν, «για την κατασίγαση των ενδοιασμών του ΕΔΣΝΑ». Σύμφωνα με την Απόφαση που ελήφθη, ο Δήμος Φυλής παρέχει στον ΕΔΣΝΑ εγγύηση για ποσόν 10 εκατ. ευρώ, από τις μελλοντικές δόσεις των αντισταθμιστικών που δικαιούται για το έτος 2014. Το ποσόν αυτό θα παραμείνει εις χείρας του ΕΔΣΝΑ εφόσον το δημόσιο ασκήσει εμπρόθεσμα ανακοπή κατά της αρνητικής δήλωσης του ΕΔΣΝΑ και η εν λόγω ανακοπή ευδοκιμήσει στα διοικητικά δικαστήρια. Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα η ανακοπή ή (σε περίπτωση εμπρόθεσμης άσκησης) δεν ευδοκιμήσει, τότε το ποσόν των 10 εκατ. θα αποδοθεί στο Δήμο Φυλής. Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν σε περίπτωση που ο Δήμος εισπράξει την οφειλόμενη δόση από τον ΕΔΣΝΑ, μέχρι την 25η Αυγούστου 2014. Διαφορετικά η Απόφαση ανακαλείται αυτοδίκαια και χωρίς νέα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Με την εισήγηση του Δημάρχου συμφώνησε ο νέος Δήμαρχος, Χρήστος Παππούς, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν από το Δήμο Φυλής, θα διατεθούν για τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. 
Υπέρ ψήφισαν, επίσης, η πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου, Φωτεινή Γιαννοπούλου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δημήτρης Τσιουμπρής και Βασίλης Φάρκωνας. 
Καταψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Βάβουλας με το σκεπτικό ότι προσκόμματα που επικαλείται ο Περιφερειάρχης είναι προσχηματικά και ζήτησε την άμεση καταβολή των αντισταθμιστικών οφελών που δικαιούται ο Δήμος για να πληρωθούν, άμεσα, οι εργαζόμενοι.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες και αν όντως εισπραχθεί τη Δευτέρα, 25 Αυγούστου, η επιταγή από το Δήμο, ο νυν Περιφερειάρχης θα μπορέσει να δώσει απερίσπαστος, τον όρκο για την επόμενη πενταετία. 
Διαφορετικά, ίσως, εισπράξει το τίμημα της εμπάθειάς του απέναντι στους πολίτες του Δήμου Φυλής, για δεύτερη φορά, μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου