Όχι σε απολύσεις στους Δήμους, από Δούρου και 19 Δημάρχους


Δεκαεννέα δήμαρχοι, η πλειονότητα των οποίων εκλέχθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους φακέλους των υπαλλήλων των ΟΤΑ προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με το διάταγμα Παυλόπουλου, το 2004. Οπως δήλωσαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των «αρνητών», «η κίνησή μας δεν αφορά την πλαστότητα των πτυχίων. Αντιτιθέμεθα στον έλεγχο των φακέλων των υπαλλήλων των οποίων άλλαξε η σύμβαση με το διάταγμα Παυλόπουλου». Εμφανίστηκαν, μάλιστα, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με την κυβέρνηση επί του θέματος, απαντώντας στις ερωτήσεις για καταπάτηση του νόμου με αναφορές στην αρχαία ελληνική τραγωδία και τη σύγκρουση μεταξύ νόμου και ηθικής στην Αντιγόνη.
Οσον αφορά τον έλεγχο για πλαστά πτυχία και άλλα πιστοποιητικά με τα οποία προσελήφθησαν υπάλληλοι στους ΟΤΑ, ανέφεραν ότι δεν διαφωνούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται για πολλές περιπτώσεις» και ότι θα μπορούσε να δοθεί σχετική εντολή στους δήμους να ελέγξουν οι ίδιοι τους υπαλλήλους τους. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, το υπουργείο θα μπορούσε να βρει τα στοιχεία μέσω του ΑΣΕΠ.
«Θεωρούμε ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων χρησιμοποιείται για να συμπληρωθούν οι αριθμοί των υπαλλήλων που, όπως έχει δηλώσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, “πρέπει να απολυθούν”. Δεν μπορούμε να χάσουμε και άλλους υπαλλήλους, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι», τόνισε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης.
Οσον αφορά την αξιολόγηση, η ομάδα των δημάρχων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή της με το «προκρούστειο», όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό του 15% των υπαλλήλων με χαμηλή βαθμολογία. «Η κυβέρνηση δηλώνει ότι χαμηλή αξιολόγηση δεν συνεπάγεται και απόλυση. Γιατί λοιπόν πρέπει να ξεκινάμε με το 15%;», σημείωσε ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής.
Ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι από το υπουργείο έχουν ζητηθεί οι φάκελοι των υπαλλήλων που είχαν υπηρεσιακές μεταβολές με το διάταγμα Παυλόπουλου. «Οι φάκελοι είχαν κατατεθεί το 2004 και οι προσλήψεις έγιναν το 2006, συνολικά 35.000 άτομα από τα οποία οι 11.500 στους δήμους. Επί ενάμιση χρόνο το ΑΣΕΠ εξέταζε τους φακέλους με κάθε λεπτομέρεια. Γιατί δέκα χρόνια μετά χρειάζεται επανέλεγχος; Εκτός αν αλλάξεις τις προδιαγραφές, όπως επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση». Στον δήμο του, εξηγεί, οι υπηρεσίες πραγματοποιούν έλεγχο των πτυχίων και άλλων πιστοποιητικών, «αλλά το υπουργείο ζητάει τους φακέλους για να βρει μια κοιτίδα απολύσεων».
Παραβλέψεις διοίκησης
Δήμαρχοι από διάφορες παρατάξεις τονίζουν ότι κατά τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων στο πλαίσιο του διατάγματος Παυλόπουλου, ενδεχομένως κάποια τυπικά στοιχεία να μην ακολουθούσαν ακριβώς το γράμμα του νόμου, αλλά συχνά πρόκειται για παραβλέψεις της ίδιας της διοίκησης. «Κάποιες φορές οι υπάλληλοι έπιαναν δουλειά και ασφαλίζονταν ένα μήνα αργότερα. Τους λείπουν λοιπόν κάποια ένσημα. Είναι σωστό γι’ αυτό τον λόγο να απολυθούν ύστερα από δέκα χρόνια;», τονίζει παλαιός αυτοδιοικητικός.
Δούρου: Κεκαλυμμένες απολύσεις
Στην ίδια γραμμή και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε «ψευδοαξιολογήσεις» ήδη από την ομιλία της ορκωμοσίας της. Κύκλοι της κ. Δούρου ανέφεραν ότι η θέση της περιφέρειας είναι σαφής. «Η περιφέρεια δεν είναι αντίθετη στην αξιολόγηση. Ομως αυτό που προωθεί η κυβέρνηση και με τον τρόπο που το πρωθεί δυσφημεί την έννοια της αξιολόγησης. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κεκαλυμμένο τρόπο να δικαιολογήσει τις απολύσεις που οι δανειστές έχουν επιβάλει. Εμείς είμαστε υπέρ μιας πραγματικής αξιολόγησης με διαφάνεια και λογοδοσία, που θα οδηγήσει σε ένα Δημόσιο περισσότερο αποτελεσματικό», ανέφεραν.
Οσον αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων και τον έλεγχο πτυχίων και πιστοποιητικών, στελέχη της περιφέρειας δήλωναν ότι είναι υπέρ της εφαρμογής της νομιμότητας, αλλά: «Εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα μέτωπο με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, επιδίδεται σε ένα κυνήγι μαγισσών αναζητώντας κεφάλια. Ο,τι κάνει δεν αφορά τη βελτίωση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, αλλά στοχεύει στο να βγουν οι αριθμοί των απολύσεων. Οι έλεγχοι είναι προσχηματικοί και εμείς σε προσχηματικούς ελέγχους δεν πρόκειται να συναινέσουμε», τόνιζαν. Η κ. Δούρου σε επιστολή της προς τους υπαλλήλους της περιφέρειας αναφερόταν σε «στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών», ενώ οι ανακοινώσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με την περιφερειάρχη ήταν χαρακτηριστικές της στήριξης που η οργάνωση βρήκε στο συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, σημειώνεται, είναι το πρώτο στην ατζέντα του περιφερειακού συμβουλίου που θα συγκληθεί την επόμενη Τρίτη.
Αρνηση και ανεξάρτητου
Στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνείται να αποστείλει και ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, που εξελέγη ως ανεξάρτητος.
Από την άλλη, επισήμως η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) έχει δηλώσει ότι θα βοηθήσει στον έλεγχο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέχοντας όλα τα στοιχεία που ζητούνται.
Οπως δήλωσε στην «Κ», ο πρόεδρος της Ενωσης, πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, «εμείς δεν λέμε σε καμία περίπτωση να απολυθούν οι εργαζόμενοι. Θα δώσουμε, όμως, όλα τα στοιχεία για να ελεγχθούν τα πιστοποιητικά και τα πτυχία».

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου