Εντυπωσιακός ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στη Χασιά


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Φυλής η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τελετή δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία συμμετείχαν με κατάνυξη μικροί και μεγάλοι. 

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Νικόλαος Κοτίνης τόνισε στο κήρυγμά του πως «Οι Έλληνες ξέρουν να λένε ΟΧΙ στο κάθετι που μειώνει τον άνθρωπο, που τον κάνει δούλο ενός δυνάστη ή των παθών του. Οι Έλληνες ξέρουν να λένε το μεγάλο ΟΧΙ σε όλα αυτά που κάνουν τον άνθρωπο μικρό» υπογράμμισε ο εφημέριος προσθέτοντας πως « το ΟΧΙ που είπαν οι Έλληνες το 40 δεν ήταν μια απλή ιδέα, το έχουμε στο αίμα μας, περιλαμβάνεται στην παιδεία του λαού μας που δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι. Είναι ο λαός και ο τόπος που τον ευλόγησε η Παναγία και έχει μάθει να είναι Ελεύθερος. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μικρή αλλά λάμπει σε όλο τον πλανήτη» κατέληξε. 
«Ο αγώνας και η θυσία της νεολαίας του ‘40 ας γίνει το παράδειγμά μας» παρότρυνε τους παριστάμενους ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, υπογραμμίζοντας πως «Η ψυχή των Ελλήνων ήταν αδούλωτη. Τόλμησε να σηκώσει ανάστημα απέναντι στον Άξονα και να του πει ΟΧΙ. Η Ελλάδα φώναξε ΟΧΙ από άκρη σε άκρη, γράφοντας χρυσές σελίδες στη νεότερη παγκόσμια ιστορία. Μια χούφτα άνθρωποι απέδειξαν για ακόμα μια φορά πως αγωνίζονται οι ελεύθεροι λαοί». 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του Γυμνασίου Σοφία Περδικάκη η οποία αφού έκανε μια εξαιρετικά παραστατική ιστορική αναδρομή του Έπους του ‘40 κατέληξε «ο πόλεμος και η κατοχή άφησαν μια χώρα κατεστραμμένη και διαιρεμένη με χιλιάδες θύματα ανάμεσα στα οποία και πολλά παιδιά. Επειδή όμως υπάρχουν και σήμερα παιδιά του πολέμου και υποστηρικτές αυτής της νέας τάξης πραγμάτων είναι χρέος όλων μας να λέμε καθημερινά ένα μεγάλο ΟΧΙ στον παραλογισμό του πολέμου που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Στη συνέχεια παρέλασαν οι μαθητές από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό το Γυμνάσιο και το Λύκειο Φυλής . Αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος συνοδευόμενος από μέλη της δημοτικής αρχής και τον πατέρα Νικόλαο κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Καπετάν Μελέτη. «Ο καπετάν Μελέτης είναι ένας ήρωας που ζει ακόμα ανάμεσά μας. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας βοηθάει με την μεγάλη περιουσία που άφησε στη Χασιά» είπε συγκινημένος μπροστά από τον ανδριάντα του χιλίαρχου ο Σπύρος Μπρέμπος. 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το χορευτικό τμήμα του Γυμνασίου Φυλής που στο τέλος της εκδήλωσης παρέσυρε με το κέφι του και πολλούς από τους παριστάμενους που δεν άντεξαν στον πειρασμό και «μπήκαν» στο χορό. 
Δείτε στο βίντεο την ομιλία του Αντιδημάρχου Φυλής, Σπύρου Μπρέμπου και το χορευτικό του Γυμνασίου Φυλής:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου