Η "Μικρή Ελλάδα" του Βασίλη Καμπόλη εμπνέει τους Μαθητές

"Η Μικρή Ελλάδα" 243 Χ 170 cm  έργο του Βασίλη Καμπόλη

«Σκεφτήκαμε πολλές φορές τον Κυριάκο, την Γεωργία, την Ναταλία, την Μαργαρίτα, την Άννα τον Κίμωνα, την Δόμνα, την Μαρκέλλα, την Ευφροσύνη τον Aνδρέα...τα σαράντα παιδιά μας, που συμμετέχουν στο Camp ―αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες― του Δήμου Φυλής που πραγματοποιείται στον χώρο του Δημοτικού κολυμβητηρίου Άνω Λιοσίων. Σκεφτήκαμε πόσο όμορφα και δημιουργικά μπορούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, την ίδια ώρα που αξίες καταρρέουν κι ιδέες εμπορευματοποιούνται.
Σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει κι όχι πάντα προς το καλύτερο, αυτός ο λαός κι αυτά τα παιδιά, δικαιούνται να πιστεύουν ότι τα ιδανικά που μας κράτησαν τρεις χιλιάδες χρόνια, βρίσκονται σε καλά χέρια.
Σαν παιδαγωγοί, δώσαμε το κίνητρο στα παιδιά και πήραμε σαν αντάλλαγμα την ελπίδα, ότι τελικά αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάζει και προς το καλύτερο.
H εικαστική αντιμετώπιση ενός εικαστικού έργου, πράγμα δύσκολο ακόμη και για έναν ζωγράφο, ήταν το έναυσμα, ώστε τα εξάχρονα έως δωδεκάχρονα παιδιά, ν’ αναπτύξουν έναν δημιουργικό και γόνιμο διάλογο με το θαυμάσιο ζωγραφικό έργο "Η μικρή Ελλάδα" του διακεκριμένου εικαστικού μας καλλιτέχνη Βασίλη Καμπόλη και να δημιουργήσουν σαν εν δυνάμει πραγματικοί ζωγράφοι.
Μας έδειξαν με τον λόγο τους και με τα έργα τους την ευκολία να αντιλαμβάνονται ένα έργο τέχνης, τον συμβολισμό του και το βαθύτερο νόημά του αλλά και το πως ένα έργο τέχνης μπορεί να εξελιχθεί σε ιστορική αναφορά, πάντα με την παιδαγωγική έννοια του όρου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον αγαπητό μας εικαστικό Βασίλη Καμπόλη, για την προθυμότατη ανταπόκρισή του και για την λιτή και εξαίρετη διδαχή του.
Τέλος οι μικροί ζωγράφοι εξέφρασαν με κάθε τρόπο τον ενθουσιασμό τους για το έργο του Βασίλη Καμπόλη, κατανοώντας και εμπνεόμενοι από την "Μικρή Ελλάδα" την ανοιχτή της δυνατότητα και την αέναη εξέλιξή της».

M’ αυτά τα λόγια οι δύο εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι του προγράμματος Δημιουργικής απασχόλησης, Δήμητρα Φώτου και Ευαγγελία Ιωάννου περιέγραψαν το καλλιτεχνικό δρώμενο, "Σπουδή και εικαστική πράξη, βασισμένη σε ένα έργο ζωγραφικής του Βασίλη Καμπόλη", που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.
 Ο Δήμος Φυλής παρείχε, για 5η χρονιά, το πρόσφορο έδαφος για μια ιδανική σύζευξη της φλόγας, που διακατέχει αρκετούς από τους εκπαιδευτικούς μας και της νεανικής δημιουργικότητας και αντίληψης.
Ένα παράδειγμα, που δείχνει πως ένας χώρος ψυχαγωγίας, μπορεί να μεταβληθεί σε κυψέλη μέθεξης διαχρονικών αξιών και γνήσιας καλλιτεχνικής ―και ιστορικής― αναβάπτισης.
Ας ευχηθούμε στα παιδιά και τους άξιους παιδαγωγούς τους κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια και ας  παροτρύνουμε, στην όλο και συχνότερη πραγματοποίηση παρόμοιων δρώμενων και επιτευγμάτων, τα πολυτιμότερα κύτταρα της κοινωνίας μας.

Ιδού μερικά μόνο, από τα έργα των παιδιών 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου