Το 40 οι Γερμανοί ήρθαν με τα όπλα, ενώ τώρα με το μνημόνιο είπε ο Σπύρος Μπρέμπος...


Με μεγαλοπρέπεια και αθρόα συμμετοχή του κόσμου τιμήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Φυλής (Χασιά) η 75η εθνική επέτειος του Έπους του ’40. 
«Εβδομήντα πέντε χρόνια πέρασαν από την επέτειο που σηματοδότησε το έπος του ’40. Ένα έπος, που γράφτηκε από ανθρώπους απλούς, καθημερινούς, που αποφάσισαν να πουν «ΟΧΙ» στον εχθρό – κατακτητή», τόνισε στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος, Σπύρος Μπρέμπος. Εβδομήντα πέντε (75) χρόνια μετά, βρισκόμαστε πάλι στον ίδιο ακριβώς παρονομαστή, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Φυλής, τονίζοντας: «Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν με τα όπλα οι «εταίροι» μας του άξονα Γερμανία – Ιταλία το 1940, προσπαθούν να το κάνουν σήμερα με το υπερόπλο που λέγεται μνημόνιο». Μπροστά στη νέα αυτή απειλή, οι αγωνιστές του ’40, όπως είπε ο κ. Μπρέμπος, απαιτούν από εμάς τα αυτονόητα: «να διασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία και τη Δημοκρατία». 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες της Φυλής και την τελετή δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου και η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Δημοτικής, της Εκκλησιαστικής και της Αστυνομικής Αρχής, καθώς και των σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων. 
Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων ήταν η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας της Φυλής (μαθητές του Α’ Παιδικού Σταθμού, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου), ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στον Ανδριάντα του Καπετάν Μελέτη. 
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις παρουσιάσεις παραδοσιακών χωρών από τα χορευτικά των Συλλόγων «Φυλασία» και «Η Πηγή», τα οποία ξεσήκωσαν το πλήθος αλλά και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι αποδείχθηκαν ικανότατοι και στον χορό. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου