Για μια αγαπούλα, από την Αίγινα ίσα με τη Φυλή…

Η Εύη Τριανταφύλλου με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Τάκη Σπυριδάκη μετά την παράσταση «Άγριος Σπόρος» στο θέατρο «Επί Κολωνώ»
ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τους ενώνει η όμορφη Αίγινα που είναι ο τόπος καταγωγής και των δυό τους. Ο λόγος για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Τάκη Σπυριδάκη και τη δημοσιογράφο Εύη Τριανταφύλλου. Η δημοσιογράφος τον θαυμάζει για το ταλέντο, αλλά και για την ασυμβίβαστη στάση που έχει τηρήσει στην ελληνική show biz.
Καθόλου άδικα βέβαια, αφού έχει παίξει στις γνωστότερες ελληνικές ταινίες κι έχει τιμηθεί με το ειδικό βραβείο ερμηνείας για τη «Γλυκιά συμμορία». Ως σκηνοθέτης έχει γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους Βέρα Κρουζ που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ και βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990.
Θεωρεί ακόμα το απόσπασμα της συνέντευξης του ηθοποιού και σκηνοθέτη στη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ως την πιο ξεκάθαρη κουβέντα που έχει ποτέ ειπωθεί από άνθρωπο του σανιδιού.
«Στις αποφάσεις μου για όποιες δουλειές έχω κάνει μέχρι τώρα, δεν έλαβα ποτέ υπόψη μου την απήχηση που θα είχαν στο κοινό. Πήγαινα με τη δική μου αίσθηση, το δικό μου κριτήριο και τη δική μου διάθεση. Μπορεί να μη πήγαν καλά όλες οι δουλειές που έκανα μέχρι τώρα, αλλά εγώ πιστεύω, ότι σωστά έπραξα».
Ο Αγαπούλας της γνωστής διαφήμισης είναι όνομα και πράγμα στην Αίγινα, όπου θεωρείται μια από τις πιο αγαπητές καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες, παρά το σκληρό ανταγωνισμό αφού στο νησί του Αργοσαρωνικού συχνάζουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες. Εκεί τον έχει γνωρίσει και η Εύη Τριανταφύλλου, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί από κοντά τη δουλειά του.
Έτσι βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Νοεμβρίου στο θέατρο «Επί Κολωνώ» για να τον δει στην παράσταση «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη κι όντως απόλαυσε μια εξαιρετική ερμηνεία.
Στο στοιχείο του ο Τάκης Σπυριδάκης, ερμηνεύει το ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει ως μικροεπαγγελματίας, μέσα σε μια φοροκαταιγίδα που έχει επιβληθεί από το «θηρίο», ένα δυσκίνητο και αδηφάγο κράτος που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Με λειτουργία βασισμένη στα ξένα πρότυπα και κόντρα στην ελληνική νοοτροπία το «θηρίο» χρησιμοποιεί εισαγόμενη τεχνογνωσία για να επιβληθεί στις συνειδήσεις. 
Στην προσπάθεια του ήρωά μας για επιβίωση αναδεικνύεται η κοινωνική αναλγησία, θυμίζοντας τα γουρούνια του χοιροστασίου που  παρηγορούνται τρώγοντας το φαγητό του αφεντικού που μόλις έσφαξε ένα από αυτά. Αλλά και το άλλοθι του εκτελεστικού οργάνου, που αποποιείται κάθε ευθύνη, με τη φράση «εγώ διαταγές εκτελώ». Το έργο τελειώνει με το αισιόδοξο μήνυμα της αντίστασης κόντρα στην κρατική τρομοκρατία. Αντίσταση που υπαγορεύει η δίψα για ζωή και  θυμίζει άγριο σπόρο που φυτρώνει αναπάντεχα, σε μέρη που κανείς δεν περιμένει. Κυρίως στις ψυχές των ανθρώπων, δίνοντάς τους τη δύναμη να παλέψουν ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν την πνευματική τους υποταγή.
Βγαίνοντας από τα παρασκήνια ο Τάκης Σπυριδάκης εισέπραξε το θαυμασμό και  τα συγχαρητήρια των θεατών που τον περίμεναν υπομονετικά. Χαμογελαστός και προσιτός, όπως πάντα, ευχαρίστησε κι ανανέωσε το ραντεβού του μαζί τους για την επόμενη παράσταση. Ή για την όμορφη Αίγινα κατά περίπτωση…
ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Πηγαίνετε να δείτε την παράσταση ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα…
Δείτε το τρέιλερ:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου