Με δάκρυα χαράς η Εικόνα της Παναγίας στα Λιόσια

Χαράς Ευαγγέλια για τα Άνω Λιόσια το Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Μετά από δέκα χρόνια το έθιμο της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας της Μονής Κλειστών πραγματοποιήθηκε με την Εφέστιο  Εικόνα κι όχι με το αντίγραφο που είχε φιλοτεχνήσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης.
Μόνο που για να επιτευχθεί δεν αποδείχθηκε αρκετή η Απόφαση της Ιεράς Συνόδου του περασμένου Δεκέμβρη. Χρειάστηκε μια σειρά ενεργειών της Μητρόπολης και του Δήμου Φυλής για να αντιμετωπιστεί η παρελκυστική τακτική της Ηγουμένης που κορυφώθηκε  τη στιγμή που, κατά το πρόγραμμα της Μητρόπολης, έπρεπε να βγει από το Μοναστήρι η Εφέστιος Εικόνα.
Κατάπληκτος ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ο Ιερός Κλήρος, ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κι εκατοντάδες θεοσεβούμενων χριστιανών είδαν τους δικηγόρους της Μονής να προσπαθούν με νομικά τερτίπια να ματαιώσουν τη θρησκευτική εκδήλωση. Προκλήθηκε ένταση με τους εκπροσώπους του Δήμου να επιμένουν στην πραγματοποίηση της τελετής με το επιχείρημα ότι όλα ήταν εντελώς νόμιμα. Την αντίδρασή τους εξέφρασαν και οι ιερείς που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη στάση της Μονής και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
Τελικά τη λύση έδωσε ο Μητροπολίτης αναλαμβάνοντας, στο πλαίσιο της Απόφασης της Ιεράς Συνόδου, ο ίδιος την ευθύνη. Έτσι η Εικόνα τοποθετήθηκε σε προθήκη ειδικών προδιαγραφών που κατασκεύασε η Μητρόπολη, σε εξειδικευμένο τεχνίτη, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ειδικότερα, στη αεροστεγή προθήκη που καλυπτόταν από ειδική αντηλιακή μεμβράνη η Εικόνα στηρίχθηκε με τρόπο που να εξασφαλίζεται, πλήρως, η σταθερότητά της. Στην οπίσθια πλευρά της τοποθετήθηκε ειδικός αφυγραντήρας και μετρητής θερμοκρασίας και υγρασίας. Τέλος, ανάμεσα στα στηρίγματα και στην επιφάνεια της Εικόνας μπήκαν ειδικά «μαξιλαράκια» σιλικόνης.
Τελικά, μετά από τρεις ώρες καθυστέρηση η πομπή ξεκίνησε, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης από τη Μονή για τα Άνω Λιόσια, καθώς Κλήρος και Λαός έψελνε κλαίγοντας.
Με την ίδια συγκίνηση έγινε δεκτή η Εικόνα και στη Φυλή, όπου ο κόσμος έδειξε ότι το έθιμο είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδησή του.
Η πομπή έφτασε αργά το απόγευμα στον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου τελέσθηκε ο καθιερωμένος Εσπερινός. Το πρωί της Κυριακής θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Εικόνα θα επιστρέψει στη Μονή. Όπως ξεκαθάρισε ο Μητροπολίτης, το πρόγραμμα των λιτανεύσεων θα τηρηθεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή το Σάββατο 23 Απριλίου, η Εικόνα θα λιτανευθεί, σύμφωνα με το έθιμο και στη Χασιά.  

Οι δύο μαχητές παπάδες, ο παπα Αναστάσης κι ο παπα Δημήτρης βγαίνουν δικαιωμένοι από τη Μονή κρατώντας την Εφέστιο Εικόνα. Πίσω τους ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς με τη γυναίκα του Ντίνα Παπαδήμα

Όλα άρχισαν στις 3 το απόγευμα με το Δεσπότη και το Δήμαρχο να βρίσκουν κλειστή την πόρτα της Μονής
Ο κόσμος περίμενε πολλή ώρα στον ήλιο ενώ ο Δεσπότης συνομιλούσε με την Ηγουμένη
Η πόρτα της Μονής άνοιξε, αλλά δεν επιτράπηκε στον κόσμο να μπει
Ο κόσμος ξεχύθηκε στην αυλή της Μονής, όταν οι μοναχές προσπάθησαν να τον αφήσουν έξω
Ο υπεύθυνος του Γραφείου του ΔημάρχουΔημήτρης Στουραΐτης μετέφερε την ειδική προθήκη στη Μονή
Τα πνεύματα οξύνθηκαν από την ακατανόητη συμπεριφορά της Μονής και ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς συνέστησε ψυχραιμία
Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανακοινώνει, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, ότι με δική του ευθύνη η Εικόνα θα λιτανευθεί
Μια συγκλονιστική στιγμή με τον παπα Αναστάση να κλαίει καθώς ακούει την Απόφαση για τη λιτάνευση
Ο ειδικός τεχνίτης έχει ήδη τοποθετήσει την Εικόνα στην προθήκη και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έργο του
Η πομπή κινείται προς την έξοδο της Μονής
Οι δυο Παπαφλέσσες κρατούν την Εικόνα και δίπλα τους ο Πρόεδρος της ΓΡΙΖΑΣ Γιώργος Καραϊσκάκης
Η Εικόνα στερεώθηκε προσεκτικά στο ειδικό έπιπλο μεταφοράς της
Οι νέοι της ΓΡΙΖΑΣ παρόντες όπως πάντα στο έθιμο 
Ο Σπύρος Μπρέμπος με το γιο του Νικόλα κρατούν την Εικόνα
Η προσήλωση στην παράδοση έχει συσπειρώσει τη νεολαία των Άνω Λιοσίων
Η ΓΡΙΖΑ δίνει πάντα δυναμικό "παρών" στο έθιμο
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρώτη γραμμή της λιτάνευσης
Παπα Αναστάσης και Παπα Δημήτρης με την Εικόνα στους ώμους διασχίζουν τη Χασιά
Παππούς- Καμπόλης και Σάββας με την Εικόνα στους ώμους στη Χασιά.
Σε πρώτο πλάνο ο παπα Αναστάσης