Λυτρωτική η άνοδος της Παναγίας από τη Χασιά ως τη Μονή Κλειστών


Φωτορεπορτάζ Εύη Τριανταφύλλου
Με καθαρό ουρανό κι ένα λυτρωτικό αεράκι, που βοήθησε όλους όσους ακολούθησαν πεζή τη λιτάνευση της Παναγίας από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου ως τη Μονή Κλειστών, τελέστηκε η μεγαλειώδης πομπή, το πρωί  της Κυριακής των Βαΐων 24 Απριλίου. 
Κύριο χαρακτηριστικό της περιφοράς υπήρξε η μεγάλη συμμετοχή από πιστούς κάθε ηλικίας, ενώ συγκινητικό υπήρξε το γεγονός ότι την εικόνα κράτησαν στα χέρια τους κατά την κοπιώδη άνοδό της στη Μονή, πολλοί νέοι που έχουν αγκαλιάσει το έθιμο των προγόνων τους, με αληθινή αγάπη για την παράδοση του τόπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο βράδυ κατά την Αγρυπνία για τη Χάρη της, το κατώφλι της εκκλησίας πέρασαν εκατοντάδες πιστών.
Αξίζει επίσης ν’ αναφερθεί πως κατά την επιστροφή της Παναγίας στη Μονή Κλειστών, δεκάδες κόσμου κυρίως ηλικιωμένοι και γονείς με μικρά παιδιά που δεν μπόρεσαν ν' ακολουθήσουν την πομπή, βγήκαν στο δρόμο για να την αποχαιρετήσουν.
 Οι θαμώνες από τα καφέ της Χασιάς, καθώς και οι ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι  από τις κοσμικές ταβέρνες που είχαν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το μεσημέρι, επίσης στο διάβα της σηκώθηκαν από τις θέσεις τους ή βγήκαν έξω για να την αποχαιρετήσουν με αναμμένα θυμιατά.    
Την εικόνα υποδέχθηκε στην Μονή ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας ο οποίος χθες κατά το κήρυγμά του άμα τη αφίξει της εικόνας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Χασιάς, έδωσε τη δέσμευση της επανάληψης του εθίμου, κάθε χρόνο ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ούτε κατά την επιστροφή της εικόνας πάντως επαληθεύτηκαν οι ελπίδες του ΦΥΛΑΡΧΟΥ  ΚΛΙΚ ΕΔΩ και φυσικά όλου του κόσμου  για την αλλαγή στάσης της ηγουμένης της Μονής Κλειστών.
Οι καμπάνες της Μονής δεν χτύπησαν χαρμόσυνα και τα καντήλια παρέμειναν σβηστά. Δεν πειράζει...
Αρκεί που ο κόσμος αντάμωσε έξι χρόνια μετά, ξανά, με την Παναγία του. Οι καμπάνες ήχησαν ούτως ή άλλως μες τις καρδιές των πιστών και η φλόγα θα σιγοκαίει μέσα τους, μέχρι Και, του Χρόνου!

Ακολουθεί καρέ - καρέ, η επιστροφή της Παναγίας από την Κοίμηση Θεοτόκου της Χασιάς ως τη Μονή Κλειστών