Ιστορικές αποφάσεις από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών για Μονή Κλειστών και Απελευθέρωση της Αθήνας

      24/05/2016                                                                                              Αρ. Πρωτ.: 47

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.), 23 Μαΐου 2016, ελήφθησαν οι παρακάτω δύο αποφάσεις που σχετίζονται με την Ιστορία και την παράδοση των Αχαρνών:
Απόφαση 1η: Σχετικά με την Ιερή Εικόνα της Μονής Κλειστών,
Η Ιστορική και  Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών ζητά επισήμως την επανάληψη του βιαίως και αναιτίως καταργηθέντος εθίμου της λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας της Μονής Κλειστών στις Αχαρνές, στις επίσημες ημερομηνίες που πατροπαράδοτα, μετά το 1821 αυτό συνέβαινε. Είναι γνωστοί οι δεσμοί της Μονής Κλειστών με την πόλη των Αχαρνών, καθώς στην Ηγουμενία του μοναστηριού εναλλάσσονταν πατροπαράδοτα ένας Μενιδιάτης με έναν Χασιώτη ηγούμενο και μόνον.
Η Ι.Λ.Ε.Α. ζητά από το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Κλειστών, από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, από τον Δήμο Αχαρνών, από τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους ιερείς των Ιερών Ναών Αχαρνών, αλλά κυρίως από το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους πιστούς την επανάληψη του εθίμου, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που αναφέρει: «…ες ος τόπους λιτανεύετο…».
Απόφαση 2η: Σχετικά με τη θέσπιση εθνοτοπικής εορτής για την απελευθέρωση των Αθηνών από τους Τούρκους,
Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών αποφάσισε να επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για θέσπιση εθνοτοπικής εορτής του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των δήμων που συνετέλεσαν στην απελευθέρωση της Αττικής κατά την Άνοιξη του 1821. Η Ι.Λ.Ε.Α. έχει πρωτοστατήσει και άλλοτε, όπως και εφέτος, στους εορτασμούς μνήμης για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Τούρκους. Σήμερα, που το ζήτημα αυτό επανεκκινήθει από τον Δήμο Φυλής, η Ι.Λ.Ε.Α δηλώνει παρούσα και έτοιμη να υποστηρίξει την προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση ημέρας μνήμης και τιμής στους ήρωες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Οι ερευνητικές ομάδες της Ι.Λ.Ε.Α., το αρχείο της Ι.Λ.Ε.Α. και οι τοπικοί λόγιοι και συγγραφείς είναι στη διάθεση οποιασδήποτε αρχής για την εμπεριστατωμένη, ιστορική επιχειρηματολογία των ανωτέρω δύο διεκδικήσεων.
Για το Δ.Σ της Ι.Λ.Ε.Α.
            Ο Πρόεδρος               Η Γενική Γραμματέας

    Γεώργιος Φυτάς         Μαργαρίτα Κλαδιά