Με καταθέσεις ψυχής από Βάσια Τριφύλλη και Μαρία Ιωαννίδου η ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στα Άνω Λιόσια

Με επιτυχία και μέσα σε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», εκδήλωση για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού, η οποία  συνδιοργανώθηκε από τους Αναπληρωτές Δημάρχους Κοινωνικής Προστασίας, Γιώργου Αντωνόπουλου και Κοινωνικής Πρόνοιας, Τζένης Μπάρα, ύστερα από πρωτοβουλία της κας Μπάρα και με τη συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση της Δημοτικής Αρχής με την παρουσία Αντιδημάρχων και Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.
«Όλοι μας έχουμε ακούσει ή -ακόμη χειρότερα- κάποιοι έχουμε βιώσει περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με αυτό το ευαίσθητο θέμα. Διοργανώνοντας αυτή την εκδήλωση, ο Δήμος μας επιδιώκει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την πρόληψη αυτής της κοινωνικής μάστιγας, αφού “το προλαμβάνειν είναι ορθότερον του θεραπεύειν”», τόνισε στο χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Τζένη Μπάρα. «Με πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές η έγκριτη καθηγήτρια Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα θα μας ενημερώσει για την ασθένεια, ενώ οι εκλεκτές καλεσμένες Βάσια Τριφύλλη και Μαρία Ιωαννίδου, νικήτριες στην μάχη κατά του καρκίνου, θα αναφερθούν στην προσωπική τους συγκλονιστική ιστορία, μήνυμα ζωής για όλους», προλόγισε η κα Μπάρα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της καθηγήτριας κα Μουζάκα, η οποία με απλούς όρους, πολλά οπτικά παραδείγματα και προβολή οπτικού υλικού, καθήλωσε τους ακροατές, ενώ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις παρέχοντας ακόμη και προσωπικές διευκρινίσεις στις ακροάτριες.
Το μήνυμα της πρόληψης προέταξαν μέσα από τις δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες τους με τον καρκίνο του μαστού, και οι ηθοποιοί Βάσια Τριφύλλη και Μαρία Ιωαννίδου. Οι δύο δημοφιλείς γυναίκες εστίασαν, πάντως, στη ζωή με τον καρκίνο και μετά τη θεραπεία του και προέτρεψαν τις γυναίκες να «ρουφήξουν» τη ζωή και, αν προσβληθούν από την ασθένεια, να παλέψουν και να βγουν νικήτριες.
Στην ομιλία της η κα Μουζάκα ανέφερε ότι η πρόληψη είναι καθοριστική καθώς «δεν υπάρχει καρκίνος που κοιμάται, υπάρχουν κυρίες που κοιμούνται». Τόνισε, πάντως, ότι ο καρκίνος τους μαστού προσβάλει και άντρες και παρότρυνε το αντρικό ακροατήριο να μεταφέρει στο κοινωνικό του περιβάλλον τον κίνδυνο.
Όπως ανέφερε η κα Μουζάκα, ο καρκίνος του μαστού κατέχει την πρώτη θέση στους γυναικολογικούς καρκίνους και τη δεύτερη θέση στην θνησιμότητα στις γυναίκες και ενώ έχει μεγαλύτερη συχνότητα στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες όπως Βόρεια Ευρώπη και Αμερική, στην Ελλάδα, λόγω της μεσογειακής διατροφής, προσβάλλονται  1 στις 11-12 γυναίκες. Την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού μπορεί να επηρεάσει συνδυασμός επιδημιολογικών παραγόντων (φυλετικοί, γενετικοί, ορμονικοί, κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί).
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η πρόληψη ξεκινά με την ενημέρωση, συνεχίζεται με την κλινική εξέταση που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, επισκόπηση και ψηλάφηση, και ολοκληρώνεται με μαστογραφία και υπέρηχους και, εάν κριθεί απαραίτητο, παρακέντηση. Η θεραπεία είναι χειρουργική, ακτινοθεραπευτική, χημειοθεραπευτική και ορμονοθεραπευτική. Η κα Μουζάκα ολοκλήρωσε την ομιλία της δείχνοντας τεχνικές αυτοψηλάφησης, ενώ κλείνοντας παρότρυνε: «Είμαστε πολύτιμες. Τη φροντίδα του εαυτού μας την οφείλουμε στον εαυτό μας, στους δικούς μας, στην κοινωνία».

Στο τέλος των ομιλιών προσφέρθηκαν ανθοδέσμες και αναμνηστικές πλακέτες στις ομιλήτριες, οι οποίες ευχαρίστησαν την Κοινωνική Υπηρεσία για την άρτια οργάνωση  της εκδήλωσης και προσωπικά την Αναπληρώτρια Δήμαρχο, Τζένη Μπάρα, για την πρωτοβουλία της. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν τριαντάφυλλα σε μια συμβολική ενέργεια για τον αγώνα κατά του καρκίνου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο μπουφέ.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα