Στην ταβέρνα ΜΗΤΡΟΣ πραγματοποιήθηκε το αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι της Χασιάς

Το φετινό πανηγύρι της Χασιάς γιορτάστηκε με τριήμερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που οργάνωσε ο Δήμος Φυλής, στην κεντρική πλατεία, με επικεφαλής την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Πέτρο Ίμβριο και άλλους καλλιτέχνες, ανάμεσα και στους οποίους και τους δικούς μας Γιάννη Χασιώτη και Κώστα Χατζή.
Παρόλο που το πρόγραμμα είχε αναφορές στην παράδοση, με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά της Δημοτικής Ενότητας Φυλής και του Λαογραφικού Συλλόγου Καματερού ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ, το πραγματικά παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιήθηκε την παραμονή και ανήμερα της Παναγίας στην Ταβέρνα ο ΜΗΤΡΟΣ.
Με ένα αυθεντικό σχήμα στο οποίο δέσποζαν εμβληματικές φυσιογνωμίες του δημοτικού τραγουδιού όπως ο Κώστα Σκαφίδας, η Βάσω Χατζή και ο Λευτέρης Ζέρβας στο βιολί συγκέντρωσε κόσμο από την περιοχή, αλλά κι από τα Μεσόγαια, τα Δερβενοχώρια και τη Βοιωτία.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το πάντρεμα έπαιξε ο δικός μας Σπύρος Μπρέμπος, ο οποίος εδώ και χρόνια αποτελεί το συνδετικό κρίκο της Χασιάς με το δημοτικό τραγούδι, καθώς είτε τίθεται επικεφαλής είτε συμμετέχει σε διάφορά σχήματα σε όλες τις περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας.
Τι απέδειξε το διήμερο της Χασιάς; Ότι το ελληνικό πανηγύρι της υπαίθρου ζει και βασιλεύει γιατί αποτελεί στοιχείο της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα αλλά και γιατί ανανεώνεται διαρκώς με νέα τραγούδια, καλλιτέχνες και κοινό. Είδαμε στο πανηγύρι του Μήτρου άξιους νέους μουσικούς να βαδίζουν στα χνάρια των μεγάλων του είδους και εκατοντάδες νέους και νέες να χορεύουν μέχρι που βγήκε ο ήλιος.
Αυτό, σίγουρα, αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας. Τουλάχιστον γι’ αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται την παράδοση  ως απολίθωμα αλλά η ως την εξέλιξη του λαϊκού πολιτισμού μέχρι τις μέρες μας.

Ο Σπύρος Μπρέμπος είναι ο συνδετικός κρίκος της Χασιάς με τους μεγάλους καλλιτέχνες του δημοτικού μας τραγουδιού

Ο Κώστας Σκαφίδας είναι ένας από τους μύθους του σύγχρονου δημοτικού μας τραγουδιού
Η Βάσω Χατζή και ο Λευτέρης Ζέρβας στο βιολί αποτελούν εμβληματικές μορφές του παραδοσιακού τραγουδιού 
Οι νέοι διασκεδάζουν με την παραδοσιακή μουσική κι αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο
Αδιαχώρητο στην πίστα του ΜΗΤΡΟΥ από νέους αλλά και μεγαλύτερους
Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Οικονομάκης και η σύζυγός του Πόπη μπήκαν στο χορό
Οι έξοδοι του Οικονομάκη αποτελούν είδηση γιατί είναι σπάνιες
Ο Γιώργος Μαυροειδής μπήκε αυθόρμητα στο χορό κι έπεσε σε φίλους που χόρεψαν μαζί του
Μεράκλωμα θαυμαστή στο τραπέζι του Κώστα Σκαφίδα, ο οποίος δε δείχνει να εκπλήσσεται
Ο Στέλιος Νίκας έφυγε νωρίς και ο Θανάσης Σχίζας δε χόρεψε λόγω πένθους, αφού δεν πάει πολύς καιρός που έχασε τον πατέρα του. Ο Γιώργος Μαυροειδής χαμογελαστός, ως συνήθως

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου