Περιβαλλοντικό θαύμα το σχέδιο για αποκατάσταση της Χωματερής, λέει η ιστοσελίδα GAZZETTA

Την ώρα που κάποιοι στη Φυλή αμφισβητούν την προσπάθεια του Χρήστου Παππού, μια μεγάλης απήχησης ιστοσελίδα τη χαρακτηρίζει περιβαλλοντικό θαύμα

Η χωματερή της Φυλής και το περιβαλλοντικό θαύμα!

Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο στον κόσμο, η “Hiriya” στο Τελ Αβίβ, ήταν πριν λίγα χρόνια μια χωματερή άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της ισραηλινής μεγαλούπολης;
Και όμως το περιβαλλοντικό πάρκο “Hiriya”, που αποτελεί σήμερα πρότυπο και πόλο έλξης για όλον τον κόσμο, από το 1952 έως και το 1999, ήταν εστία μόλυνσης και ντροπή για την πόλη του Τελ Αβίβ.
Γι αυτο και όχι άδικα, οι Ισραηλινοί αποκαλούσαν τον χώρο "σκουπιδοβουνό" ή το βουνό με τα "σκατά". Η εκτεταμένη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, οι χιλιάδες γλάροι που πετούσαν πάνω από τη χωματερή βάζοντας σε κίνδυνο τις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο “Μπεν Γκουριόν” αλλά και οι εντονότατες διαμαρτυρίες των Ισραηλινών, οδήγησαν στο να ληφθεί η απόφαση να σταματήσει η ρίψη αποβλήτων στο συγκεκριμένο σημείο.
Η διαδικασία αποκατάστασης της περιοχής άρχισε με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, από τον οποίο ο Prof Peter Latz, επελέγη μεταξύ 14 αρχιτεκτόνων - πολεοδόμων.
Οι εξαντλητικές μελέτες που διενεργήθηκαν, κατέληξαν σε ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης με την προϋπόθεση όμως, ότι ο χώρος να παρέμενε ο ίδιος, χωρίς να αλλάξει ούτε στο ελάχιστον η πρόσοψή του, ώστε να συμβολίζει το πέρασμα από την "παρακμή" στη νέα εποχή.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε ένας χώρος - πρότυπος πρασίνου, ο οποίος υποδέχεται πάνω από 150.000 επισκέπτες το χρόνο ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε η πλήρης οικονομική αξιοποίηση των αποβλήτων.
Στο “Hiriya Recycling Park” φιλοξενούνται καθημερινά δεκάδες δράσεις. Σχολεία λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς ανακύκλωσης, γίνονται ειδικά σεμινάρια για γονείς και επιχειρήσεις, διοργανώνονται συναυλίες στην κορυφή του βουνού με θέα την πόλη, υπάρχει αναψυκτήριο, μονοπάτια πεζοπορίας, ποδηλασίας, ενώ στο κέντρο του πάρκου, δεσπόζει μια υπέροχη τεχνητή λίμνη με ανακυκλούμενο νερό και τροπικά φυτά ακόμα και ζωολογικός κήπος.
Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί αξιοποιούν στο έπακρον τα σκουπίδια με διαλογή και ανακύκλωση. Αυτή τη στιγμή στη Χιρίγια γίνεται καθημερινά διαλογή 3000 τόνων οικιακών απορριμμάτων, 1500 τόνων οικοδομικών υλικών και 250 τόνων οργανικής ύλης. 
Τα σκουπίδια μετατρέπονται σε καύσιμα, λίπασμα, ηλεκτρική ενέργεια, νερό άρδευσης μέχρι και σε έπιπλα κήπου.
Το μοντέλο αυτο ανάπλασης θέλει να ακολουθήσει και ο Δήμος φυλής, να μετατρέψει δηλαδή τη χωματερή - απειλή για τη δημόσια υγεία των Άνω Λιοσίων και της Φυλής, σε πάρκο.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς με τον γενικό γραμματέα του ΕΣΝΑ, Γιαννη Δρίβα και αντιπροσωπεία του δήμου, επισκέφθηκαν το πάρκο Χιρίγια, προσκεκλημένοι του προέδρου του φορέα διαχείρισης αποβλήτων του Τελ Αβιβ και αντιδημάρχου της πόλης. Ο Doron Sapin μαζί με τον οικονομικό διευθυντή, Amos Rabin και την επικεφαλής μηχανικό Gali Feldboy Klinger, παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής όλα τα στάδια της "μεταμόρφωσης" της Χιρίγια, απο ανεξέλεγκτη χωματερή σε "περιβαλλοντικό θαύμα".
Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με τον Αντιδήμαρχο του Τελ Αβιβ
Αυτή τη στιγμή, η αποκατάσταση του χώρου αποτελεί case study παγκοσμίως, ενώ όταν ολοκληρωθεί όλο το project, θα καταλαμβάνει έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη απο το Central Park της Νέας Υόρκης.
"Ξεναγηθήκαμε και μείναμε άναυδοι βλέποντας την ανάπλαση στη χωματερή της Χιριγια και συμφωνήσαμε το φθινόπωρο να προχωρήσουμε σε σύμφωνο συνεργασίας των δυο φορέων Ισραήλ και Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση της χωματερής των Άνω Λιοσίων και του δήμου Φυλής!" δήλωσε ο κ. Παππούς.
Στο ΧΥΤΑ της Φυλής καταλήγουν 6000 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως. Η περιοχή που αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Αττική «υποδέχεται» το 90% των απορριμμάτων του νομού και περίπου το 40-45% των απορριμμάτων της χώρας, χωρίς καν να τεθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.
Η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τους παράγοντες του ΕΔΣΝΑ, εξαντλείται μέσα στην επόμενη τριετία και οι χωροταξικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί καθιστούν την πιθανότητα επέκτασης του, ανύπαρκτη.
Η Δυτική Αττική κοινωνικά, οικονομικά και θεσμικά τελεί υπό "ομηρία" καθώς η κατάσταση από άποψη ποιότητας περιβάλλοντος και συνθηκών διαβίωσης, είναι τραγική.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου