Ανούσια κουβέντα των Δημάρχων της Αττικής για τα σκουπίδια

Παρόντες στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Αχαρνών και Φυλής Γιάννης Κασσαβός
και Χρήστος Παππούς και ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης έκανε μια γενική τοποθέτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική
Με θέμα το ρόλο των δήμων και της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, καθώς και της διασφάλισης των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων των σχετικών μεγάλων έργων από το ΕΣΠΑ, συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.
Αφορμή για τη συνεδρίαση αποτέλεσε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για τρία έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή την επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στη Φυλή, τις  μονάδες επεξεργασίας στο Γραμματικό και η διαχείριση των απορριμμάτων της Ύδρας.
Στην απόφασή του, το ΔΣ της ΠΕΔΑ υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας διασφάλισης της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων και ζητά τη δέσμευση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ για ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας εντός του Σεπτεμβρίου. Αν και επισημαίνει ότι η σχετική απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ είναι «προβληματική στη διαδικασία», αποσκοπούσε, όπως τονίζει, «στο να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για την έγκριση των απαραίτητων μελετών. Ελήφθη υπό την πίεση της άμεσης αξιολόγησης κατά σειρά προτεραιότητας των προτάσεων που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στηρίζουμε επί της ουσίας αυτήν την αναγκαιότητα επίσπευσης». Επίσης, καταγγέλλει τις «διχαστικές λογικές και κινήσεις εντυπωσιασμού την ώρα που δήμοι και Περιφέρεια διεκδικούν πόρους του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο μίας δύσκολης και ανταγωνιστικής διαδικασίας». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της ΚΕΔΕ, τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που η Κεντρική Ένωση τοποθετείται πριν την αρμόδια ΠΕΔ σε πλήρη αντίθεση με τη στάση μη ανάμιξης που ακολούθησε σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων που πρόσφατα απασχόλησαν άλλες Περιφέρειες». Ακόμη, στην απόφαση επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της ΠΕΔΑ, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση της Αττικής να αναλάβει εξολοκλήρου την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και τη στήριξή της στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων «και στις βασικές φιλικές προς το περιβάλλον και ωφέλιμες για τους κατοίκους της Αττικής κατευθύνσεις του. Επίσης, ζητά την ενίσχυση του ΕΣΔΝΑ με προσωπικό, ώστε να μη δημιουργείται ανάγκη προσφυγής σε βοήθεια από ιδιώτες. Η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επιτάσσει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ), αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, στην οποία οι 66 δήμοι της Αττικής θα ανταποκριθούν με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και με κατοχύρωση του αποκεντρωμένου και δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης» καταλήγει.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Στ. Ιατρού, μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, εξήγησε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη λόγω στενότητας χρόνου προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ωρίμανσης των μελετών, αλλά και λόγω δήλωσης της αδυναμίας της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει τη διαδικασία εντός μηνός. Τη διαβεβαίωση ότι η τεχνική υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία με προϋπόθεση της συνδρομής προσωπικού έδωσε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, Γ. Ζαχαρόπουλος, θέτοντας ως όρο την ανάκληση την απόφαση της διοίκησης.
Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης είχε τονίσει ότι διαδικασία με την οποία παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια πάσχει από νομική και από ηθική άποψη και κατηγόρησε την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για ανακολουθία λόγων και έργων και καθυστερήσεις στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί η Αθήνα σε Νάπολη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου