«Όπλο της Ελλάδας η Ομοψυχία» επεσήμανε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


Την ανάγκη της ενότητας που επέδειξε ο Ελληνικός Λαός στο έπος του 40,επεσήμανε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς από το βήμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας πως «Με όπλο αυτή την ομοψυχία καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία»
  Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του έχει ως εξής:


Σεβαστοί Πατέρες
Κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριοι  αντιδήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι
Εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των κοινωνικών φορέων
Αξιοσέβαστοι εκπαιδευτικοί
Αγαπητοί μαθητές
Κυρίες  και κύριοι 
Στο βροχερό χάραμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η πατρίδα μας συνάντησε για ακόμα μια φορά την Ιστορία.
Το μεγαλόπρεπο ΟΧΙ του Έλληνα πρωθυπουργού στον αλαζονικό εισβολέα διαδέχθηκε το ουρλιαχτό των σειρήνων που καλούσε τους Έλληνες σε επιστράτευση.
Η απάντηση του Έθνους δόθηκε στα αλβανικά βουνά, στα πελάγη και στους αιθέρες. Και ήταν ταπεινωτική για τα 8 εκατομμύρια λόγχες του Μουσολίνι.  
Σύσσωμος ο παγκόσμιος Τύπος ύμνησε τα Ελληνικά κατορθώματα και παρομοίασε τους αγώνες της Ελλάδας κατά των Ιταλών με τον αγώνα του Λεωνίδα κατά των Περσών στις Θερμοπύλες. 
Όμως πέρα από την συμβολή στην εμψύχωση της υπόλοιπης Ευρώπης, η μάχη του ελληνικού λαού είχε καθοριστική σημασία για τους συμμάχους. 
Καθυστέρησε την εισβολή των Γερμανών στη Ρωσία και πρόσφερε στο στρατηγό Χειμώνα τη δυνατότητα να κατατροπώσει τις ναζιστικές δυνάμεις. 
Αλλά κι όταν ήρθε η αναπόφευκτη κατάρρευση του μετώπου λόγω της παράλληλης επίθεσης από τη Γερμανία, οι Έλληνες έδωσαν  νέα δείγματα αφοσίωσης στην πατρίδα 
Από την πρώτη κιόλας μέρα κατάληψης της Αθήνας, άρχισε το έπος της Εθνικής Αντίστασης που συνέβαλε στην τελική ήττα των δυνάμεων του Άξονα.  
Φίλες και φίλοι
Το ΟΧΙ του 40, απέδειξε ότι αυτό το Έθνος έχει ψυχή που παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και καθοδηγεί την πορεία του στα μεγάλα ιστορικά σταυροδρόμια. 
Κι αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε διδάγματα από την ιστορία μας.
Το πρώτο είναι ότι στη ζωή και στην ιστορία των εθνών όποιος έχει αδάμαστη θέληση και επιμονή μπορεί να διαπρέψει και να μεγαλουργήσει.
Το δεύτερο είναι ότι η πίστη στο Έθνος μας αποτελεί ανάγκη επιβίωσης. Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας αλλά χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Έτσι θα κατανοήσουμε τους άλλους λαούς, και θα σεβαστούμε την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
Το τρίτο δίδαγμα που είναι ότι υπάρχουν αξίες και ιδανικά για τα οποία αξίζει να αγωνίζεται κανείς.
Το τέταρτο και σπουδαιότερο δίδαγμα της γενιάς του 1940 είναι η αναγκαιότητα της εθνικής ομοψυχίας.
Με όπλο αυτή την ομοψυχία καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία.
Μιας κρίσης που διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν και που μας έχει φέρει στα πρόθυρα της εθνικής καταστροφής.
Πρέπει να δείξουμε το ίδιο πείσμα και τις αρετές που δείξαμε στην ιστορική διαδρομή μας. Να στηριχτούμε ο ένας στον άλλο κι όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε αυτό που μας αξίζει.
Να εξασφαλίσουμε από τη μάνα ελληνική γη τα μέσα της διατροφής μας.
Να αναδείξουμε τη χώρα μας σε υπ΄αριθμόν ένα παγκόσμιο προορισμό γιατί το δικαιούται λόγω της ιστορίας και του φυσικού της κάλλους.
Να μιμηθούμε τους προγόνους μας που διέπρεψαν διεθνώς στο εμπόριο και στη ναυτιλία.
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε τον τόπο μας, στηρίζοντας, παράλληλα, τους συνανθρώπους που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση.
Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να αποτελέσουν σχήματα λόγου. Πρέπει να αποτελέσουν δεσμεύσεις προς τους προγόνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
Να αποτελέσουν ύψιστο προσωπικό χρέος του καθενός μας. Χρέος που μόνο στην Τράπεζα της Ιστορίας και του Μέλλοντος μπορεί να εξοφληθεί.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ όλους να γονατίσουμε ευλαβικά μπροστά σε αυτό το μνημείο που συμβολίζει την αυτοθυσία των γονιών μας και να αναφωνήσουμε.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου