Εξαιρετική εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου από το σύλλογο Αρκάδων Φυλής


Μια εξαιρετική ιστορική εκδήλωση με θέμα  «Η  Άλωση της Τριπολιτσάς-23 Σεπτεμβρίου 1821 αλλά και η άγνωστη απελευθέρωση της Τρίπολης από τις δυνάμεις κατοχής  στις 29 Σεπτεμβρίου 1944», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αρκάδων Φυλής, σε συνεργασία με τον Αθλητικό  και Πολιτιστικό Οργανισμό  Η ΠΑΡΝΗΘΑ,  το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πραχαλιάς, κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα  παρουσίασε τις πολιτικές  πτυχές  των δυο μεγάλων ιστορικών στιγμών της Αρκαδίας , επιχείρησε τη  σύνδεσή τους και κατέληξε περιγράφοντας την επίδρασή τους  στη σημερινή εποχή.
Την πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρκάδων χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Νίκος Χατζητρακόσιας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Δήμου στις εκδηλώσεις  των Συλλόγων της πόλης. «Γνωρίζετε πως οι κατευθύνσεις του Δημάρχου Χρήστου Παππού  είναι να στηρίζουμε εμπράκτως  και ουσιαστικά όλες τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες των Συλλόγων. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου και ο Γιώργος Μαυρειδής, με την καλή συνεργασία που έχει πετύχει  με όλους τους Συλλόγους, κάνουν ουσιαστικό έργο», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Νίκος  Χατζητρακόσιας .
Τη δράση του Συλλόγου Αρκάδων και του Προέδρου του προσωπικά στη διερεύνηση της ιστορικότητας των γεγονότων των Επανάστασης  και του Ελληνοϊταλικού Πολέμου εξήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Πολιτών, Σάββας Σάββας. «Ο κ. Πραχαλιάς έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και ένστικτο, σε δύσκολες περιόδους για το έθνος μας, με την τέλεια επιστημονική του γνώση, μάς βοηθάει να ανακαλέσουμε και να αναμοχλεύσουμε εκείνους τους αγώνες του έθνους μας, που πάντα είχαν σα σκοπό την απελευθέρωση του γένους μας», τόνισε ο κ. Σάββας, υπογραμμίζοντας πως ο Σύλλογος Αρκάδων «δεν είναι ένας απλός Πολιτιστικός Σύλλογος, είναι ένας Σύλλογος που οι ημερίδες και παρουσιάσεις του στα ιστορικά γεγονότα, μάς δίνουν ελπίδα για το αύριο».
Ο Γιώργος Πραχαλιάς σε μια πραγματικά ανατρεπτική ομιλία συνέδεσε την πολιτική πτυχή του ‘21 με την απελευθέρωση του ‘44 και έκανε εκτεταμένες αναφορές στον «αδελφοκτόνο εμφύλιο που επακολούθησε και  τα δεινά του,  που πληρώνει η χώρα μέχρι σήμερα».
Μέσα από την άριστα δομημένη και άρτια ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων, κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό του, καθώς η αφήγηση έρρεε αβίαστα και συνοδεύτηκε από  πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και επενδύθηκε μουσικά και χορευτικά με όλα τα τραγούδια που γράφτηκαν και σημάδεψαν τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Τρίπολης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, το σημείο της ομιλίας του Γιώργου Πραχαλιά που αναφερόταν στον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή του Στρατηγού Ευστάθιου Λιώση στην απελευθέρωση της Τρίπολης από τις δυνάμεις κατοχής το 1944. «Αν ο Στρατηγός Λιώσης δεν πάθαινε το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 1947, αυτός θα γινόταν Πρωθυπουργός μετά τον εμφύλιο  και όχι ο Παπάγος και η μετεμφυλιακή πολιτική ιστορία της Ελλάδος θα ήταν σίγουρα διαφορετική», είπε ο Πρόεδρος των Αρκάδων,  ο οποίος κάλεσε όλους τους Συλλόγους του Δήμου Φυλής σε συστράτευση. «Πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε. Είναι υποχρέωση όλων μας σε αυτή την πόλη να ανοίξουμε επιτέλους αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας και να δείξουμε  ότι  η πόλη,  παραλίγο να αναδείξει τον Έλληνα Ντε Γκώλ , αντί να ασχολούμαστε με το  πόσους χορούς θα χορέψει στο πανηγύρι κάθε Σύλλογος», κατέληξε ο Γιώργος Πραχαλιάς.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος  Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος ,ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πολεδομίας και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας, ο  Δημοτικός Σύμβουλος  της πλειοψηφίας  και πρόεδρος της Γρίζας Γιώργος Καραϊσκάκης, ο Επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Πολιτών Σάββας Σάββας, ο πρώην Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραϊμης, οι πρώην Δήμαρχοι Άνω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας και Βαγγέλης Χριστοφιάκης,  ο  Επικεφαλής της παράταξης Εύπολις Γιώργος  Αβράμης, ο Επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Δημήτρης Τσιουμπρής , η Τοπική Σύμβουλος και έφορος του συλλόγου Αρκάδων Ευαγγελία Καψή – Καπίρη, ο πρώην Πρόεδρος της Γρίζας Αλέξανδρος  Σύρμας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Γρίζας  Νίκος  Γεώργας και Δημήτρης Λιόσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Βασίλης Στεφανουδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λίμνης Μιχάλης Μιχαηλίδης,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μιχάλης  Βασιλείου , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τσουκλιδίου Νίκος Νικολόπουλος,  ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Τριτέκνων Φυλής Χρήστος Καρίπης,  ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού» στο Δήμο Φυλής Αθανάσιος Βασιλείου  και  η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων, Αντωνία Μπλέτσα . 
Την εκδήλωση κόσμησε με το τραγούδι της η καθηγήτρια Βυζαντινής μουσικής  Μύριαμ Μαρίνου ενώ χόρεψε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αρκάδων Φυλής. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση 























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου