Χρήστος Παππούς: Το όνομα του Δήμου Φυλής θα αποσυνδεθεί από τη χωματερή





Την απόφασή του το όνομα του Δήμου Φυλής να αποσυνδεθεί με τη λειτουργία και την ύπαρξη της χωματερής άπαξ και δια παντός, εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του Τελ Αβίβ με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο του,  Doron Sapir.
Η επίσκεψη της Ισραηλινής Αντιπροσωπείας στη χώρα μας, έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης  του Δήμου Φυλής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χρήστο Παππού στο Τελ Αβίβ και το Πάρκο Ανακύκλωσης Ηiriya, τον Ιούλιο του 2016, προκειμένου να αποκομίσει  εμπειρίες, από το σημαντικότερο έργο ανάπλασης παλαιάς χωματερής στη Μεσόγειο, της χωματερής Χιρίγια στο Τελ Αβίβ
Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Φυλής, ξενάγησε την Ισραηλινή αντιπροσωπεία σε διάφορα σημεία κι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, εξηγώντας το σημερινό τρόπο λειτουργία της.
Ο Χρήστος Παππούς  στάθηκε ιδιαίτερα στους χώρους προς αποκατάσταση και ανάπλαση, εκφράζοντας την πρόθεσή του, να μετατραπούν κομμάτι- κομμάτι σε ένα μεγάλο Οικολογικό Πάρκο, στα πρότυπα της Χιρίγια.
Ο Αντιδήμαρχος του Τελ Αβίβ Doron Sapir από την πλευρά του, καθώς και οι κ. Amos Rabin και Nimrod που θα είναι εκ των κεντρικών ομιλητών της αυριανής επιστημονικής ημερίδας του Δήμου Φυλής, επεσήμαναν ιδιαίτερα την ανάγκη της ενημέρωσης  του κόσμου για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει με την ανάπλαση και ποια θα είναι τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Ο Doron Sapir άλλωστε υπογράμμισε , πως και στο Τελ Αβίβ πριν υπάρξει σφαιρική και επιστημονικού επιπέδου  ενημέρωση, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις. «Τα σκουπίδια δεν μπορούν να κρυφτούν, ούτε να τα κουκουλώσουμε. Αυτό που κάναμε εμείς, ήταν να καλέσουμε  τον κόσμο που αντιδρούσε και να του δείξουμε σε μακέτες έναν  αναπλασμένο χώρο, ώστε να έχει μπροστά του την καλή εικόνα από τη μια πλευρά και την κακή από την άλλη, για  να μπορέσει να κατανοήσει τι επιδιώκουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, προτρέποντας το Δήμο Φυλής, νε επικοινωνήσει το όραμά του στους Δημότες και τον κόσμο της περιοχής.
Ο Χρήστος Παππούς συμφώνησε απόλυτα μαζί του, υπογραμμίζοντας πως αυτόν ακριβώς το σκοπό έχει και η συνεργασία που έχει ξεκινήσει με το Τελ Αβίβ καθώς και  η αυριανή ημερίδα στην οποία θα συμμετάσχουν ως ομιλητές εκτός από τους εκπροσώπους του Ισραήλ, και οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές Δημήτριος Μπιλάλης (αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών), Ευθύμης Λέκκας (καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου) και Αντώνης Κοκόσης (καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου).
Ο Δήμαρχος Φυλής  εξάλλου ξεκαθάρισε, πως ο τίτλος της ημερίδας «Η Φυλή γυρίζει σελίδα: από τη χωματερή στην ανάπλαση» δεν είναι τυχαίος, καθώς πρόθεση της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι να τελειώνει οριστικά με τη χωματερή.
Υιοθετώντας τέλος και την πολύτιμη εμπειρία των εκπροσώπων του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε πως το εγχείρημα θα ξεκινήσει άμεσα, με την προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, που θα είναι και το πρώτο σημαντικό βήμα. 

Η επίσκεψη στη χωματερή, πάντως έκλεισε με ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα, καθώς η τελευταία στάση πραγματοποιήθηκε μπροστά στη θέα του Αρχαίου Τείχους, που η ανάπλαση της χωματερής θα σημάνει και την ανάδειξή του, ως ένα εμβληματικό κομμάτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Φυλής και της ευρύτερης περιοχής. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη
 στο ΧΥΤΑ Φυλής  
























Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την συνομιλία κατά την επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Φυλής

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου