Εγκάρδια συνομιλία Μητσοτάκη-Παππού στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ)



«Θέλουμε μια αυτοδύναμη και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και ελεγχόμενη κυρίως από αυτόν. Στον τελικό σχεδιασμό και βέβαια στην εφαρμογή της πολιτικής μας προφανώς θα διαβουλευτούμε θεσμικά με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, αλλά και πολίτες και αυτοδιοικητικά στελέχη. Γι’ αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα αναρτήσουμε στην ηλεκτρονική μας σελίδα τις προτάσεις μας για την αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης. Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τη γνώμη και τις ιδέες σας. Θα ήθελα, όμως, στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), το μεσημέρι της Πέμπτης, 1 Δεκεμβρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη.
Στην εναρμονισμένη με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ ομιλία του Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος, εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, ενοποίηση των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, νέο Υπαλληλικό Κώδικα στους ΟΤΑ και επεσήμανε.  «Σήμερα το διοικητικό μας σύστημα είναι προβληματικό. Χαρακτηρίζεται από επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας των Δήμων, Περιφερειών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η αποτελεσματική εφαρμογή δημόσιων πολιτικών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Για αυτό ακριβώς, είναι απαραίτητο να εξορθολογήσουμε και να αναπροσδιορίσουμε συνολικά τη διάρθρωση του διοικητικού μας συστήματος. Μέσα από μια τέτοια άσκηση θα προκύψει και μια νέα αρχιτεκτονική για τους Ο.Τ.Α.
Απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι κανείς Δήμαρχος στην Ελλάδα του 2016. «Συναισθάνομαι το βάρος των ευθυνών σας. Όπως συναισθάνομαι και το άγχος και την ανησυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του 90% των Ελλήνων πολιτών, που πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Είναι λυπηρό, όμως, να αναλογίζεται κανείς ότι σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκολλήσει από το τέλμα της κρίσης. Η θέση της χώρας θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαμε χάσει τα τελευταία δύο χρόνια με επώδυνα πισωγυρίσματα και τραγικές επιλογές. Το μείγμα ιδεοληψίας και ανεπάρκειας που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος είναι αβέβαιη. Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα  σε νέα επώδυνα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε.  
«Στην προσπάθεια της πατρίδας μας για εθνική ανόρθωση, η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αποφασιστικής σημασίας. Γι’ αυτό, στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε ανάμεσά μας στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης. Θέλω να πω ότι, σε ό,τι με αφορά, δεν ξεχωρίζω τους Δημάρχους με βάση την πολιτική τους ταυτότητα ή την κομματική στήριξη, που μπορεί να είχαν στις δημοτικές εκλογές. Στην δική μου αντίληψη δεν υπάρχουν γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι Δήμαρχοι».
Με την ευκαιρία του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΝΔ αντάλλαξε απόψεις με Δημάρχους κι ανάμεσά τους με το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία. 
Δείτε στο βίντεο την ομιλία του Πρόεδρου της ΝΔ:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου