Στα Άνω Λιόσια και στη ΒΙΒΛΟ το «Χαμένο Νόμπελ» του Καζαντζάκη



Καλεσμένος της Λέσχης Ανάγνωσης Άνω Λιοσίων και του βιβλιοπωλείου «ΒΙΒΛΟΣ» βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου, ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας με αφορμή το τελευταίο  του βιβλίο «Το χαμένο Νόμπελ- Μια αληθινή Ιστορία» από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το οποίο αναφέρεται στην πολυετή προσπάθεια του διαχρονικά κορυφαίου Έλληνα και με διεθνή καταξίωση  συγγραφέα, Νίκου Καζατζάκη.





Μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση – συζήτηση  που πραγματοποιήθηκε στο πατάρι της «ΒΙΒΛΟΥ» με φιλόξενο οικοδεσπότη τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου  Ευάγγελο Μακαβέλο  και με συντονιστή της Λέσχης και της λογοτεχνικής βραδιάς τον επίσης συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ο Κώστας Αρκουδέας αποκάλυψε στο βιβλιόφιλο κοινό άγνωστες πτυχές της ζωής του Νίκου Καζαντζάκη, μιλώντας για τον ίδιο και το έργο του με απέραντο θαυμασμό και ειλικρινή αγάπη.
Έναν θαυμασμό, που τον οδήγησε σε επίπονη έρευνα κι ενδελεχές ψάξιμο,  προκειμένου να γεννηθεί το νέο του έργο  «Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία» το οποίο αξίζει να διαβαστεί από όλους μας και κυρίως από τη νέα γενιά. 
Ιδού η Περίληψη του Βιβλίου 
Την άνοιξη του 1947, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, ο Νίκος Καζαντζάκης θέτει από κοινού υποψηφιότητα με τον Άγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ λογοτεχνίας. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Κρητικού συγγραφέα έναν από τους μεγαλύτερούς του εχθρούς. Εναντίον του επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να αποφευχθεί η βράβευσή του. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης προσπαθεί μόνος του για μια δεκαετία να κατακτήσει το Νόμπελ, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες.   
Προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια. Στο βιβλίο αυτό συναντάμε προσωπικότητες όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, αλλά και διάσημους νομπελίστες όπως ο Έσσε, ο Ζιντ, ο Έλιοτ, ο Χέμινγουεϊ και ο Καμύ. Πάνω απ’ όλα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της οδύσσειας του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των αντιθέσεων και διαμόρφωσε τις συνθήκες των ημερών μας.
Κώστας Αρκουδέας

Ο Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα του 1958. Μετά από πολλές περιπλανήσεις, επέστρεψε στην πρωτεύουσα και εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϋ να περιμένει. Στη συνέχεια εξέδωσε την τριλογία Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα (1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα Το τραγούδι των τροπικών (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Τα κατά Αιγαίον πάθη (1994), Ποτέ τον ίδιο δρόμο (1999), Ο πειρατής (2003), Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του (2004), Ο αριθμός του Θεού (2008) και Παράφορο πάθος (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες Και πρόσεχε να μην πετρώσεις (1996), Και τώρα δεν είναι αργά (2014), τη συλλογή διηγημάτων Όλες οι μέρες Κυριακή (2000), το απάνθισμα μικρών κειμένων Τα σιγκλάκια (2010) και το παραμύθι Η πολύχρωμη σβούρα (2013). Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία (2015) είναι η τελευταία του δουλειά. 
Ακολουθούν live αποσπάσματα από την παρουσίαση - συζήτηση στη βίβλο 




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου