Συναγερμός: Ραδιενεργά απόβλητα “έφαγαν πόρτα” από Φυλή...

...και κατέληξαν σε παράνομη χωματερή στην Κερατέα


Την άκρη του νήματος στα ραδιενεργά απόβλητα που εντοπίστηκαν σε χώρο παράνομης εναπόθεσης αποβλήτων στον ΒΙΟΠΑ Κερατέας, ψάχνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. 
Χθες Κυριακή 29/01 ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εναπόθεσή τους στο χώρο και να επιστραφούν στον Δήμο. 
Αμέσως, δόθηκε εντολή στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνηση του θέματος και λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 
Στο χώρο μετέβη η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του ΣΕΠΔΕΜ, η οποία είχε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αθηνών, την Αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. 
Στη συνέχεια, ο Δήμος τα απόθεσε σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. 
Αφού ελήφθησαν υπόψη και οι μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο οποίος εκλήθη στο σημείο, ξεκίνησε η διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του αρμόδιου Αντιδημάρχου, για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων που, εκτός από την υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, εγκυμονεί και άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 
Τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν εντός του περιφραγμένου γηπέδου, και επειδή ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι 8 ημέρες, θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε μία εβδομάδα. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν και απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). 
Σήμερα Δευτέρα, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία του άρθρου 9 του ν. 2947/2001, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο Δήμο Λαυρεωτικής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου