Είναι σκληροί και ανήκουν στις ΟΠΚΕ


Η παρουσία τους και μόνο στα “άβατα” της εγκληματικότητας της Δυτικής Αττικής φοβίζει και τους πιο σκληρούς κακοποιούς. Οι Ο.Π.Κ.Ε. είναι η μοναδική επιχειρησιακή ομάδα 24ωρης υπηρεσίας που μπορεί να ισοπεδώσει κάθε είδους εγκληματικότητα χωρίς να αντισταθεί κανείς κακοποιός. Σκληρά εκπαιδευμένοι, με ομαδικότητα που όμοιά της δύσκολα θα συναντήσει κάποιος, αφοσίωση στον στόχο και απόλυτη πειθαρχία, οι Ο.Π.Κ.Ε. δεν κάνουν πίσω σε καμία πρόκληση και αποστολή, όσο δύσκολη και να είναι.

Η ιστορία της Ο.Π.Κ.Ε.
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλο, οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001. Πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών με ειδική εκπαίδευση, εξοπλισμό και οχήματα, ικανές να μετακινηθούν ταχύτατα τόσο εντός όσο και εκτός πόλης σε περιπολία, αλλά και σε αστυνομική δράση ακόμη και σε ειδικό περιβάλλον, απαρτιζόμενες από αστυνομικούς με αυξημένη αίσθηση καθήκοντος, άψογη συμπεριφορά και παράσταση.


Αρχικά συγκροτήθηκαν οκτώ Ομάδες, οι οποίες υπάχθηκαν διοικητικά στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ. Με την πάροδο των ετών η ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική δράση των Ο.Π.Κ.Ε. έθεσαν το ζήτημα της αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα.
Από το 2011, με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής, οι Ο.Π.Κ.Ε. Αττικής συγκροτούν το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της νεοσυσταθείσας Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων. Το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ιδιαίτερα δύσκολων και επικίνδυνων αποστολών και επιχειρήσεων, προς το σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής της Υπηρεσίας και εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.). Σήμερα, για την κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αρμοδιότητας της Γ.Α.Δ.Α., ενεργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση 28 Ομάδες, οι οποίες στελεχώνονται από 378 αστυνομικούς. Κάθε ομάδα αποτελείται συνολικά από δέκα άτομα, έναν Ανθυπαστυνόμο ή Αρχιφύλακα ως επικεφαλής και οχτώ Αστυφύλακες. Επί του παρόντος Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης είναι αξιωματικός στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και Τμηματάρχης στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων αξιωματικός στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄με άμεσο βοηθό και Αναπληρωτή στο βαθμό του Αστυνόμου Β’ και επόπτες αξιωματικούς που φέρουν το βαθμό του Υπαστυνόμου.


Η αποστολή της Ο.Π.Κ.Ε.
Κύρια αποστολή είναι η προγραμματισμένη βάσει πληροφοριών αποφασιστική και αποτελεσματική επέμβαση σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα, χώρους όπου συχνάζουν ύποπτα τελέσεως εγκλημάτων άτομα, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της βαριάς εγκληματικότητας (κλοπές, ληστείες, εκβιάσεις, συλλήψεις καταδιωκομένων, εμπόριο ναρκωτικών κ.τ.λ.). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας σε κάποια περιοχή, ο διοικητής του οικείου Τμήματος Ασφαλείας με την προϊστάμενη Υποδιεύθυνση και την αντίστοιχη του Κεντρικού, σε συνεργασία με τον Τμηματάρχη του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση, τις πληροφορίες για την δράση των κακοποιών, τις τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή και από κοινού οργανώνουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Έτσι καθορίζουν σημεία όπου στήνονται μπλόκα ελέγχων ή ενέδρες, κάνουν προσαγωγές υπόπτων, αναζητήσεις υπόπτων κ.λ.π.


Στην αποστολή της Ο.Π.Κ.Ε. επίσης συμπεριλαμβάνονται η συνδρομή σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες, η βεβαίωση παραβάσεων (πλην τροχονομικών), η εξασφάλιση τυχόν ιχνών-πειστηρίων εγκληματικής πράξης στο χώρο και η σύλληψη δραστών κ.λ.π. Βέβαια όπως καταλαβαίνετε η συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αφού μπορεί να συνδράμει από την μεταγωγή άκρως επικινδύνων κακοποιών, την είσοδο σε κλειστούς χώρους ή καταυλισμούς, μέχρι την λήψη μέτρων ασφαλείας σε οργανισμούς και εγκαταστάσεις, τη φύλαξη ευπαθών στόχων υψηλής αξίας καθώς και τη συνοδεία, όπως κατά στην επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, ξένων επισήμων.
Επίσης η υπηρεσία συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος με την διάθεση τριών ομάδων για το σκοπό αυτό στις νήσους Κω, Σάμο και Χίο. Από το καλοκαίρι διαθέτει δυνάμεις, στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας με το δήμο Φυλής, στις ευπαθείς περιοχές τις Δυτικής Αττικής- Άνω Λιόσια και Ζεφύρι.
Δείτε στο βίντεο στιγμιότυπα από επιχείρηση ΟΠΚΕ: 



ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου