Εξαιρετική εκδήλωση μνήμης για τους Θεσσαλούς αγωνιστές της Επανάστασης του ’21 από τον Σύλλογο Θεσσαλών Φυλής



Ενδιαφέρουσες πτυχές της συμβολής των Θεσσαλών αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και της προσωπικότητας του αγωνιστή Γεώργιου Καραϊσκάκη, αναδείχθηκαν από τους ομιλητές, στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Φυλής «Ο Ρήγας Φεραίος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Φυλής, παρουσία του Αναπληρωτή Δημάρχου Πολεοδομίας και Προέδρου της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκου Χατζητρακόσια, του Δημοτικού Συμβούλου του Προέδρου του Συλλόγου «Η Γρίζα», Γεώργιου Καραϊσκάκη, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και μελών και φίλων του Συλλόγου.

Για την παρουσία και το ενδιαφέρον τους ευχαρίστησε τους παριστάμενους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Φυλής, Ανδρέας Νταρζάνος, υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα του Συλλόγου είναι η ανάδειξη του ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού στοιχείου της Θεσσαλίας. 

Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της «25ης Μαρτίου 1821», ο Σύλλογος διοργάνωσε την εκδήλωση για να αναδείξει τους Θεσσαλούς οι οποίοι συνέβαλαν στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους. «Τους Θεσσαλούς ήρωες που πρωτοστάτησαν και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση στις επόμενες γενιές Ελλήνων. Πρόσωπα όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Ρήγας Φεραίος που μπορεί να μη χρησιμοποίησε σπαθί ή τουφέκι, αλλά ο λόγος του σε συνδυασμό με την πένα του έκανε την ίδια ζημιά στους Τούρκους γιατί ενέπνευσε θάρρος και πίστη στις καρδιές των Ελλήνων μαχητών, ο Άνθιμος Γαζής κ.ά.», ανέφερε ο κ. Νταρζάνος. 

Τον χαιρετισμό του ο κ. Νταρζάνος έκλεισε με δύο στίχους από τον «Θούριο» που, όπως είπε, «ταιριάζουν απόλυτα στην οικονομική υποδούλωση που γνωρίζει σήμερα η χώρα μας»: «Ο κόσμος να γλυτώσει απ’ αυτή την πληγή και ελεύθεροι να ζούμεν αδέρφια εις την γη».

Στη συμβολή της Θεσσαλίας στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 αναφέρθηκε με λεπτομερή παρουσίαση προσώπων και γεγονότων, η Φιλόλογος και Ιστορική Ερευνήτρια, Ιωάννα Τριανταφύλλου. Όπως ανέφερε, η δράση των θεσσαλών αγωνιστών ξεκίνησε από τα τέλη του 14ου αιώνα και συνεχίστηκε και μετά την Επανάσταση του ’21, μέχρι την τελευταία επανάσταση του 1878 που οδήγησε το 1881 στην ενσωμάτωση της Θεσσαλίας με τη Μητέρα Ελλάδα.

Τη ζωή και τη δράση του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του «Αχιλλέα» της Ρωμιοσύνης, από τη γέννησή του μέχρι το θάνατό του στις 23 Απριλίου 1827, παρουσίασε αναλυτικά ο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», Στέφανος Κούτρας. 

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της «Πανθεσσαλικής Στέγης», πλαισιώθηκε από προβολές video, απαγγελία αποσπάσματος του «Θούριου» του Ρήγα Φεραίου από τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου και από απαγγελία ποιήματος από τη Σοφία Παναγιωτοπούλου.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση 









 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου