Πλούτος Πολιτισμού από τους “Ονειροβάτες” και την Αντικαρκινική Εταιρία Αχαρνών-Φυλής








Φωτορεπορτάζ Ελευθερία Τριανταφύλλου

Η Αντικαρκινική Εταιρία Αχαρνών και πλέον και Φυλής με πρόεδρο τον Παναγιώτη Καζανά έχει αποδείξει και με το παραπάνω τη σημασία της παρουσίας της και τη συνεισφοράς της σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Κάπως έτσι το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών το θεατρόφιλο κοινό των Δήμων Αχαρνών και Φυλής αλλά και γειτονικών δήμων είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια θεατρική παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Η θεατρική ομάδα “Ονειροβάτες” με έδρα το Ίλιον ανταποκρίθηκε θερμά για μια ακόμη φορά στην πρόσκληση του προέδρου της Αντικαρκινικής Εταιρίας και παρουσίασε αξιόλογα τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, χαρίζοντας στιγμές γέλιου στους θεατές που έσπευσαν να αγκαλιάσουν την τόσο όμορφη αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια. Διαχρονικά ζητήματα της ανθρώπινης σκέψης όπως η δίκαιη κατανομή του πλούτου, η φτώχεια, η ανεργία και τα οφέλη της εργασίας ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των θεατών με τρόπο άκρως συναρπαστικό και χιουμοριστικό. Τόσο οι ηθοποιοί όσο και η σκηνοθέτης της παράστασης ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στον ρόλο του ο καθένας, έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερο τους εαυτό και τελικά κέρδισαν επάξια το πιο θερμό χειροκρότημα από πλευράς θεατών.
Τέλος, ο Παναγιώτης Καζανάς ευχαρίστησε και ανανέωσε το ραντεβού πολιτισμού της Αντικαρκινικής Εταιρίας Αχαρνών-Φυλής με τους “Ονειροβάτες” για την επόμενη χρονιά, ενώ υποσχέθηκε πως η Αντικαρκινική θα εξακολουθήσει πέρα από τις τακτικές δράσεις της για την ενημέρωση γύρω από την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου να αγκαλιάζει την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον Αριστοφάνη και τον “Πλούτο” :

Ο Αριστοφάνης θεωρείται μέγιστος σατιρικός ποιητής του 5ου π.Χ. αιώνα, έζησε πιθανόν  από το 445 ως το 386 π.Χ.  Έγραψε 46 κωμωδίες από τις οποίες σώζονται οι 11 ακέραιες και αποσπάσματα από κάποιες άλλες. Στο έργο του καθρεφτίζεται μοναδικά η κοινωνία της εποχής και του τόπου του, με μια ιδιαίτερη ποιητική ιδιοφυία ωστόσο προβάλλονται εξίσου οι διαχρονικές καταστάσεις της ανθρώπινης φύσης. Ο «Πλούτος» αποτελεί το νεότερο από τα σωζόμενα έργα του. Σ’ αυτό τίθεται το αιώνιο ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατή η κατανομή του πλούτου με κριτήρια δικαιοσύνης και ηθικής. Ο ρόλος του Χορού στο έργο αυτό εμφανίζεται περιορισμένος, καθώς πια, την εποχή που γράφεται  (388 π.Χ ), οι θεατρικές συνήθειες έχουν αλλάξει. Εμβόλιμα άσματα μπορούν να αναπληρώσουν τα χορικά που παραλείπονται αλλά ο ποιητής αφήνει αυτή τη διακριτική ευχέρεια στον κάθε φορά σκηνοθέτη… Όπως κι αν είναι, το θέμα της κωμωδίας αυτής και η ξεχωριστή σκηνική της χάρη την κάνουν ένα έργο πάντα ελκυστικό κι ενδιαφέρον.

«ΠΛΟΥΤΟΣ»
Στο τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του ο Αριστοφάνης θέτει το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατή η κατανομή του πλούτου με κριτήρια δικαιοσύνης και ηθικής: Ο ταλαιπωρημένος αγρότης Χρεμύλος με τη βοήθεια του δούλου του Καρίωνα και του φίλου του Βλεψίδημου ξαναδίνει στον τυφλό θεό Πλούτο το φως του παρά τη βίαιη παρέμβαση της Πενίας. Οι συνέπειες, κατά κανόνα χαρμόσυνες, αφήνουν ωστόσο στον θεατή την διακριτικά πικρή γεύση της ουτοπίας.
Λίγα λόγια για τους Ονειροβάτες:
Η θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ με όλο το βασικό στελεχικό της δυναμικό (στη σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία) ξεκίνησε ως β΄σκηνή του δήμου Ιλίου. Σήμερα είναι  σχήμα ερασιτεχνικό, ανεξάρτητο από οποιονδήποτε άλλο φορέα, αυτοχρηματοδοτούμενο (από τις συνδρομές των μελών του), με έδρα το Ίλιο. Διαθέτει τμήμα θεάτρου ενηλίκων, τμήμα θεάτρου για παιδιά, εφηβικό τμήμα και μορφωτικό τμήμα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΚΙΝΗΣΗ: Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Στέλιος Καραγιώργης
ΣΚΗΝΙΚΑ: Δημήτρης Μανωλέλλης
ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Μαρία Τσονάκα
ΣΤΙΧΟΙ ΕΜΒΟΛΙΜΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Παύλος Γραβιώτης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ: Ακριβή Αντωνοπούλου
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θοδωρής Βασιλόπουλος
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΚΑΡΙΩΝ Μιχαήλ Μελίσσης
ΧΡΕΜΥΛΟΣ Δημήτρης Μαρτάκος
ΠΛΟΥΤΟΣ Δημήτρης Μανωλέλλης
ΒΛΕΨΙΔΗΜΟΣ Χαράλαμπος Δούκας
ΠΕΝΙΑ Κωνσταντίνα Καντούτση
ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΕΜΥΛΟΥ Ελένη Δανδουλάκη
ΔΙΚΑΙΟΣ Βαγγέλης Ψιλόπουλος
ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Γιάννης Γκούμας
ΓΡΙΑ Ρένα Αναστασίου
ΝΕΟΣ Σπύρος Βασιλείου
ΕΡΜΗΣ Κώστας Σικαλιάς
ΙΕΡΕΑΣ Κώστας Κουντουράκης
ΧΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ Δημήτρης Αναστασίου, Κατερίνα Πουλιάση, Χαράλαμπος Δούκας, Ελένη Δανδουλάκη, Βαγγέλης Ψιλόπουλος, Γιάννης Γκούμας, Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Σικαλιάς, Κώστας Κουντουράκης…
(Επί σκηνής 17 άτομα).

Πηγή: ert.gr


Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εξαιρετική παράσταση




















































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου