Τα έργα της Περιφέρειας στο Δήμο Φυλής παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου



Από πλευράς Δήμου Φυλής στη συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Σχίζας και Σπύρος Μπρέμπος, ο Τοπικός Σύμβουλος Φυλής Στέλιος Νίκας και ο συνεργάτης του Δημάρχου Γιάννης Λιάκος
Στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Φυλής αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στο Δημαρχείο ΝΙΚΟΣ ΛΙΑΚΟΣ της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για τον Δήμο Φυλής και τις βασικές παρεμβάσεις και δράσεις που πραγματοποίησε η Περιφερειακή διοίκηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και εξής.
Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος συνοδευόταν από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Αριστέα Βάβουλα, Ταξιάρχη Φαρμάκη και Φωτεινή Νικηταρά, ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής αφορά στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής και των υποδομών.
Προτεραιότητα στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, αποτελεί η αντιμετώπιση του ζητήματος της χωματερής, που ιεραρχείται ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής. Έτσι, στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για κλείσιμο της χωματερής, αλλά και του στόχου της Ε.Ε. μέχρι το 2020 να μην οδηγείται για ταφή το 53% των απορριμμάτων, η Περιφέρεια βρίσκεται σε φάση εγκρίσεων των χρηματοδοτικών εργαλείων, των χωροθετήσεων για ΧΥΤΥ, των χωροθετήσεων για ίδρυση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων και επίσης των διαδημοτικών χώρων κομποστοποίησης. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, έχουν αναληφθεί ή προγραμματίζονται ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση.
Στον τομέα των έργων, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, δύο έργα βρίσκονται στο στάδιο της εκτέλεσης, και συγκεκριμένα η κατασκευή παιδικής χαράς αθλοπαιδιών στον Άγιο Γεώργιο Άνω Λιοσίων (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ) και η βελτίωση – συντήρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ζεφυρίου (προϋπολογισμού 185.000 ευρώ). Επιπλέον, 19 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένα και βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ανάπλαση της Λεωφόρου Φυλής, δύο αντιπλημμυρικά έργα (στην Αιγαίου Πελάγους και στη Ζωφριά), η ανέγερση Βρεφονηπιακών Σταθμών στο Ζεφύρι και στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, οι μελέτες για τη διευθέτηση των ρεμάτων Γιαννούλας και Σούρεζας, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Φυλής, η αποχέτευση ακαθάρτων της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, έργα οδοποιίας, έργα ενεργειακής αναβάθμισης στη Δημοτική Ενότητα Φυλής κ.ά. Επίσης, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση από το υπουργείο, εργασίες συντήρησης οδοποιίας (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ), ολοκληρώνεται η περιφερειακή του Αιγάλεω (προϋπολογισμού πλέον των 11.000.000 ευρώ), ενώ έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής και η κατασκευή του Ειδικού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων (προϋπολογισμού 6.440.000 ευρώ).
Πρόσθεσε ακόμα ότι στη διαδικασία της ένταξης βρίσκονται δύο ακόμη έργα που αφορούν στην ανέγερση Βρεφονηπιακών Σταθμών στις περιοχές της Δροσούπολης και του Αγίου Νικολάου, καθώς οι μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια, ολοκληρώθηκαν. 
Τέλος, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι ο Δήμος Φυλής, συγκριτικά με τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, εμφανίζει σημαντικά προβλήματα καθώς, η ανεργία ξεπερνά το 50% και ο δείκτη φτώχειας είναι ο υψηλότερος στην Περιφέρεια, ενώ μαζί με τον Ασπρόπυργο βρίσκεται στην πιο δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής έχει αναλάβει σημαντικές κοινωνικές δράσεις και ειδικότερα υλοποιήθηκαν διανομή αγαθών μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου (ωφελούμενα 1.549 νοικοκυριά), δράσεις επισιτιστικής και υλικής βοήθειας σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για Όλους (ωφελούμενα περίπου 500 νοικοκυριά) και πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών για ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έγινε ενημέρωση περίπου 1.000 πολιτών για κοινωνικά προγράμματα, εμβολιάστηκαν περίπου 1.300 παιδιά και διατέθηκαν περίπου 200 δελτία μετακίνησης ΑΜΕΑ. Επίσης, έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής η χρηματοδότηση τεσσάρων δράσεων και συγκεκριμένα του κέντρου διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ στα Άνω Λιόσια, της συνέχισης της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φυλής με Παράρτημα σε θύλακες Ρομά και χρηματοδότηση για Κοινωνικό Παντοπωλείο, συσσίτια και Κοινωνικό Φαρμακείο. Παράλληλα, προγραμματίζονται πέντε ακόμη δράσεις με προγράμματα στήριξης και κοινωνικής ένταξης.
Την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, για την αγαστή συνεργασία τους με τον Δήμο Φυλής, ευχαρίστησαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικής Υπηρεσίας Αθανάσιος Σχίζας και Δημοτικής Ενότητας Φυλής, Σπύρος Μπρέμπος, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.
Όπως ανέφεραν οι δύο Αντιδήμαρχοι, η συνεργασία αυτή έχει αποβεί ιδιαίτερα σημαντική για τον Δήμο Φυλής, ο οποίος έχει πετύχει, με τις ώριμες μελέτες που έχει καταθέσει, να ενταχθούν στον περιφερειακό σχεδιασμό μεγάλα έργα υποδομών που αναβαθμίζουν σημαντικά το Δήμο. Εξέφρασαν δε την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αναβάθμιση του Δήμου Φυλής.
Ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής, Θανάσης Σχίζας ευχαρίστησε τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και την Τεχνική της Υπηρεσία για την άψογη συνεργασία. «Έχουμε δημιουργήσει με τη στήριξή σας έργα που δεν μένουν στα χαρτιά αλλά υλοποιούνται», τόνισε ο Αντιδήμαρχος και ανακοίνωσε ότι ήδη δημοπρατούνται τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές της Λίμνης και της Ζωφριάς στις 18 και 20 Απριλίου 2017, αντίστοιχα. «Με τη δημοπράτηση μπαίνουμε στην τελική ευθεία, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα», υπογράμμισε ο κ. Σχίζας και ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται ακόμη για τις 2 Μαΐου η δημοπράτηση του έργου της ανέγερσης του Βρεφονηπιακού Σταθμού Ζεφυρίου. «Έτσι, υλοποιείται η δέσμευση του Δημάρχου Χρήστου Παππού πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι εντός του Απριλίου θα δημοπρατηθούν τρία μεγάλα έργα», κατέληξε ο κ. Σχίζας.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Μπρέμπος τόνισε ότι για πρώτη φορά στη Δυτική Αττική χωροθετούνται έργα πνοής, ενώ «για πρώτη φορά υλοποιούνται μεγάλα και σημαντικά έργα στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, όπως η ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού και το αποχετευτικό δίκτυο». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με στόχο ο Δήμος Φυλής, από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, να πάρει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των Δήμων της Αττικής.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία τέθηκαν από εκπροσώπους μαζικών φορέων ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής καθώς και κοινωνικής ένταξης των ΡΟΜΑ.
Στη συνέντευξη παρευρέθηκε η Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) Αφροδίτη Μπιζά και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Δημήτρης Ραφτόπουλος, Δημήτρης Μπουρίκος και Μαρία Καράλη. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου