Στο πλευρό του ελληνισμού της Αλβανίας ο Δήμος Φυλής


ΕΠΑΝΩ η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αρχιεπισκοπή των Τιράνων, με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, στο ΜΕΣΟΝ στην Ελληνική Πρεσβεία  με την Ελληνίδα Πρέσβειρα Ελένη Σουράνη και ΚΑΤΩ με τον εκπρόσωπο της ομογενειακής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ Γιάννη Μαυρομάτη 
Η δήλωση που έκανε την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016 ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στη Βουλή των Ελλήνων, για την ελληνικότητα των Αρβανιτών, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, δεν ήταν σχήμα λόγου.
Δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον ελληνισμό της Αλβανίας ο Δήμαρχος μετέβη, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Φυλής, στα Τίρανα, όπου συνάντησε την Πρέσβειρα της Ελλάδας Ελένη Σουράνη, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τον εκπρόσωπο της ομογενειακής Οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ Γιάννη Μαυρομάτη. Άπαντες τόνισαν στην αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης του Ελληνικού και του Αλβανικού Λαού, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, εκ του μηδενός, της Εκκλησίας στην Αλβανία.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής στον οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Ελένη Λιάκου και ο υποψήφιος Βουλευτής του Ποταμιού και εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών Θανάσης Βασιλείου ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Αλβανίας και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της για την επιτυχή έκβασή τους. Μάλιστα ο Χρήστος Παππούς τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο να επισκεφτούν όλοι οι Έλληνες την Βόρεια Ήπειρο, για να απολαύσουν τα μνημεία και το φυσικό της κάλλος, αλλά και για μυηθούν στην ένδοξη Ιστορία της που συνδέεται άρρηκτα με τον ελληνισμό. 
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ξενάγηση της αντιπροσωπείας στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό, το εντυπωσιακό καμπαναριό και την σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων.
Σε δηλώσεις του μετά το ταξίδι της επιστροφής ο Χρήστος Παππούς χαρακτήρισε πρωτόγνωρη εμπειρία το ταξίδι στην Αλβανία. 
«Ήταν μια από τις πιο γεμάτες μέρες της ζωής μου, γιατί κατορθώσαμε, αυθημερόν, να δώσουμε μήνυμα συμπαράστασης στους συμπατριώτες μας, αλλά και να ενημερωθούμε για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσα στη συνάντησή μας με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που είναι μια πνευματική προσωπικότητα διεθνούς κύρους. Εκφράζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες Φυλής δηλώνω ότι είμαστε στο πλευρό της ομογένειας, ως παράγοντα ειρήνης και προόδου στην Αλβανία αλλά και στα Βαλκάνια. Στηρίζουμε επίσης τον δραστήριο Σύλλογο Βορειοηπειρωτών του Δήμου μας.
Τέλος, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τον υποψήφιο βουλευτή του Ποταμιού και συνδημότη μας Θανάση Βασιλείου που μας συνόδευσε και ρύθμισε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μας στην Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής. 
Δείτε το βίντεο της ξενάγησης της αντιπροσωπείας του Δήμου Φυλής στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα:



Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Δημάρχου Φυλής στη Βουλή των Ελλήνων για την ελληνικότητα των Αρβανιτών, την 1η Νοεμβρίου 2016:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου