Κατέβηκε και στη Φυλή η Παναγιά, όπως προστάζει το έθιμο



Με βαθιά κατάνυξη και τις δέουσες τιμές πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και πλήθους κόσμου, η λιτάνευση της Εφεστίου Εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Κλειστών προς τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής.
Εκατοντάδες πιστοί είχαν συρρεύσει από νωρίς το πρωί στο μοναστήρι όπου στις 10:15 π.μ. εψάλη παράκληση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η Εφέστιος Εικόνα –τοποθετημένη σε ειδικά κατασκευασμένη προστατευτική θήκη- βγήκε από το μοναστήρι στα χέρια  των πατέρων Δημητρίου και Άγγελου και ξεκίνησε την πατροπαράδοτη «επίσκεψη ευλογίας» στη Χασιά.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής, πατήρ Δημήτριος, που μετά την επιστροφή του στη Φυλή, είναι η πρώτη φορά που λιτανεύει τη Χάρη της με προορισμό τον Ναό.
Η εικόνα μόλις πέρασε την Πύλη του Μοναστηριού τοποθετήθηκε από τους ιερείς σε ειδική βάση που κατασκευάστηκε φέτος για την ασφαλή μεταφορά της. Διαδοχικά η Εφέστιος Εικόνα κατά τη διάρκεια της διαδρομής υποβαστάχθηκε από πιστούς, κλήρο και αιρετούς, και παραδόθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 
Η πολυπληθής πομπή με συγκίνηση και κατάνυξη κατευθύνθηκε στη Φυλή κάνοντας τρεις στάσεις. Στο σταυροδρόμι που οδηγεί στο Μοναστήρι, στο Μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το ‘44 και στο μνημείο του Καπετάν Μελέτη, όπου εψάλησαν δεήσεις.
Την Εφέστιο Εικόνα υποδέχθηκαν στη Χασιά Άγημα της Αεροπορίας και η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής. 
«Είναι μεγάλη ημέρα σήμερα που έχουμε την Εικόνα κοντά μας. Να παρακαλέσουμε τη Μητέρα μας –καμία μητέρα δεν χαλάει κανένα χατίρι στα παιδιά της- και να είστε σίγουροι ότι θα κάνει το καλύτερο για εμάς, την πατρίδα μας που περνά δύσκολα και όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως», είπε συγκινημένος στην είσοδο του Ναού ο πατέρας Δημήτριος.  
Επίσης, ο πατήρ Δημήτριος τόνισε πως «θα πρέπει να ευχαριστήσουμε πρώτα και πάνω απ’  όλα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, με τις ενέργειες του οποίου η Παναγία μας βρίσκεται εδώ. Παρόλο που αυτή την περίοδο εκπροσωπεί τον Μακαριώτατο και την πατρίδα μας στην Κύπρο, είναι σήμερα εδώ κοντά μας, στην ενορία μας με την ευχή και την ευλογία του».
Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής ευχαρίστησε επίσης την Ιερά Μονή Κλειστών, την Ηγουμένη και τις Αδελφές της Αδελφότητας, τον πατέρα Μακάριο, και τον Δήμο Φυλής «ο οποίος και σύσσωμος είναι εδώ σήμερα και με τις ενέργειες και αυτού είναι η Εικόνα εδώ σήμερα».
Επίσης ευχαρίστησε τους πιστούς που συμμετέχουν και κρατούν το έθιμο ζωντανό και «με ένα μεγάλο χαμόγελο και μεγάλη αισιοδοξία και πίστη παρακολούθησαν απλά και ορθόδοξα την ακολουθία και την πομπή αυτή».  Τέλος, ευχαρίστησε  «το Άγημα το οποίο μας λάμπρυνε με την παρουσία του, τη Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής η οποία παιάνισε κι αυτή όπως πάντα με τους σεβαστούς ύμνους κι έδωσε χαμόγελα ελπίδας σε όλους μας, τη Δημοτική Αστυνομία, όλους τους υπαλλήλους του Δήμου που όλη αυτή την περίοδο και την περασμένη εβδομάδα έκαναν το χωριό μας να λάμπει».
Στις 18:00 θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής Εσπερινός και από τις 22:00 έως τη 01:30 θα γίνει ολονυχτία. Ο Ναός θα μείνει όλη τη νύχτα ανοιχτός προκειμένου να μπορέσουν να προσκυνήσουν οι πιστοί και το πρωί της Κυριακής των Βαΐων μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργιά θα ψαλεί παράκληση και στις 11:00 η Εφέστιος Εικόνα θα αναχωρήσει συνοδεία κλήρου, αιρετών και πιστών πεζή για τη Μονή Κλειστών. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου