Τίμησε, σε συνεργασία με τη Ρωσική Πρεσβεία, τη μνήμη ηρωίδας ο Δήμος Φυλής

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Συνταγματάρχης Γ. Μοζάεφ και ο εγγονός της ηρωίδας Αριστοτέλης Τσιγγέλης πραγματοποιούν τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβιας πλάκας στον τάφο της 
Ο τάφος της Κουζνέτσοβα- Τσιγγέλη Ζιναΐντας σκεπασμένος με τη Ρωσική και την Ελληνική σημαία
Η ηρωίδα τάφηκε πριν από τρία χρόνια στο νέο Κοιμητήριο των Άνω Λιοσίων
Η επιτύμβια πλάκα που τοποθέτησε ο Αναπλ. Αντιδήμαρχος Γιώργος Κρητικός, μετά τα αποκαλυπτήριά της
Τις προσφωνήσεις ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος
Οι ιερωμένοι της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τέλεσαν την επιμνημόσυνη δέηση με την οποία άρχισε η τελετή 
Τα παιδιά των μελών της Ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με γαρύφαλλα στα χέρια συγκίνησαν με την προσήλωσή τους στην τελετή
Η εκπροσώπηση του Δήμου Φυλής ήταν σημαντική με το Δήμαρχο Χρήστο Παππού, τους Αντιδημάρχους Θανάση Σχίζα και Σπύρο Μπρέμπο, τους αναπλ. Δημάρχους Γιώργο Κρητικό, Τζένη Μπάρα, Γιώργο Σονίδη και τον Πρόεδρο της Α' ΕΣΕ Γιάννη Κρεμύδα
Γενική άποψη της εκδήλωσης
Στις ομιλίες τους τα μέλη της Ρωσικής διπλωματικής αποστολής επέμειναν στην ανάγκη μεταλαμπάδευσης της ιστορικής γνώσης στους νέους και το έκαναν πράξη φέρνοντας στην εκδήλωση τα παιδιά τους
Πολυμελής διπλωματική αντιπροσωπεία και συγγενείς της ηρωίδας
Από την αντιπολίτευση το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν ο Γιώργος Αβράμης και ο Γιάννης Μπουραΐμης
Η εκδήλωση ήταν περισσότερο μαζική απ' ότι αναμενόταν
Ο Πλωτάρχης Ν. Ζάετς αναφέρθηκε στο βιογραφικό της ηρωίδας
Ο Ακόλουθος Άμυνας της Ρωσικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Γ. Μοζάεφ 
Ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Ρωσικής πρεσβείας Θ. Καλάιδοφ
Ο εγγονός της ηρωίδας και υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Αριστοτέλης Τσιγγέλης ευχαρίστησε το Δήμο Φυλής και τη Ρωσική Πρεσβεία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης
Εκ μέρους του Δήμου Φυλής μίλησε ο αναπλ. Δήμαρχος Γιώργος Κρητικός
Ο Συνταγματάρχης Γ. Μοζάεφ καταθέτει στεφάνι
Ο Θ. Καλάιδοφ καταθέτει στεφάνι
Ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ρωσίας στην Αθήνα Α. Χομένκο καταθέτει στεφάνι 
Ο Γιώργος Κρητικός καταθέτει στεφάνι
Ο Χρήστος Παππούς καταθέτει στεφάνι
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αδάκτυλος αποτίει φόρο τιμής στον τάφο της ηρωίδας
Θερμή χειραψία του Δημάρχου Χρήστου Παππού με τον Ακόλουθο Άμυνας Συνταγματάρχη Γ. Μοζάεφ
Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκε από την οικογένεια κέρασμα, σύμφωνα με το ποντιακό ταφικό έθιμο
Η Βερόνικα Τσιγγέλη με το γιο της Αριστοτέλη μπροστά στον τάφο της μητέρας της Ζιναΐντα Κουζνέτσοβα-Τσιγγέλη

Με μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 23 Απριλίου 2017, παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Φυλής, τιμήθηκε η μνήμη της ηρωίδας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Κουζνέτσοβα-Τσιγγέλη Ζιναΐντας, η οποία έχει ενταφιαστεί στο νέο Κοιμητήριο των Άνω Λιοσίων.
Στον τάφο της ηρωϊδας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια επιτύμβιας πλάκας που τοποθετήθηκε από το Δήμο Φυλής σε ανάμνηση των ηρωικών της πράξεων, αλλά και των τιμών που της έχουν γίνει, διαχρονικά, από την Ρωσική Ομοσπονδία.
Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση από τους ιερωμένους της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων και συνεχίστηκε με ομιλίες για την προσωπικότητα και τη δράση της Κουζνέτσοβα-Τσιγγέλη Ζιναΐντας. 
Αναφερόμενος στην πολεμική της δράση, ο Πλωτάρχης Ν. Ζάετς τόνισε ότι τιμήθηκε με το μετάλλιο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, το βραβείο Ανδρείας και άλλα δεκαπέντε πολεμικά μετάλλια. Ανέφερε, επίσης, ότι της απονεμήθηκε, σε ένδειξη τιμής, χρυσό ρολόι από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην ομιλία του ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Γ. Μοζάεβ εκθείασε την ηρωίδα και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Φυλής να την τιμήσει συμβάλει στην εμπέδωση της ιστορικής γνώσης στη νέα γενιά και στην βελτίωση των Ρωσοελληνικών σχέσεων. Κλείνοντας ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον Ρωσικό και στον Ελληνικό Λαό. 
«Το 2016 υπήρξε έτος ελληνορωσικής φιλίας με δράσεις που προώθησαν τη φιλία ανάμεσα στους δύο Λαούς. Με πρωτοβουλίες, όπως αυτή που ανέλαβε ο Δήμος Φυλής, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και το 2017 κι είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας Θ. Καλάιδοφ, ο οποίος μετέφερε, επίσης, τους χαιρετισμούς του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ. 
«Η Κουζνέτσοβα-Τσιγγέλη Ζιναΐντα πρόσφερε όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα εναντίον των γερμανικών δυνάμεων στο ρωσικό μέτωπο, ως εθελόντρια στον Κόκκινο Στρατό. Ο Ελληνικός Λαός, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού αναγνωρίζει τον αγώνα του Ρωσικού λαού και τη συμβολή του στη συμμαχική νίκη. Η Ελλάδα, που έχει αναδείξει χιλιάδες ήρωες στους εθνικούς αγώνες και στους παγκόσμιους πολέμους αποδίδει, πάντοτε, τις οφειλόμενες τιμές σε αυτούς που τις αξίζουν. Τιμές που ο Ρωσικός Λαός και η Κουζνέτσοβα-Τσιγγέλη Ζιναΐντα αξίζουν με το παραπάνω» τόνισε, μιλώντας εκ μέρους του Δήμου Φυλής, ο αναπλ. Δήμαρχος Γιώργος Κρητικός. 
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβιας πλάκας στον τάφο της εκλιπούσης από το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, τον Ακόλουθο Άμυνας Συνταγματάρχη Μοζάεφ και τον εγγονό της, υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού Αριστοτέλη Τσιγγέλη, ο οποίος λίγο πριν, κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, είχε ευχαριστήσει την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Δήμο Φυλής για την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της γιαγιάς του.
Στεφάνια στον τάφο της ηρωίδας κατέθεσαν ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Γ. Μοζάεφ, ο Μορφωτικός Ακόλουθος Θ. Καλάιδοφ, ο Διευθυντής του Ρωσικού και Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα Α. Χομένκο, ο Αναπλ. Δήμαρχος Γιώργος Κρητικός και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. 
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδος. 
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ευγενική χειρονομία των παιδιών των μελών της Ρωσικής διπλωματικής αποστολής να εναποθέσουν, στον τάφο της ηρωίδας, τα γαρύφαλλα που κρατούσαν σε όλη τη διάρκεια της τελετής. 
Μετά την τελετή, η Βερόνικα Τσιγγέλη, θυγατέρα της εκλιπούσης, πρόσφερε, όπως επιτάσσει το Ελληνικό ταφικό έθιμο που τελείται την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα (Κυριακή του Θωμά), κέρασμα στους παρευρεθέντες, στη μνήμη της μητέρας της. 
Εκ μέρους του Δήμου Φυλής, εκτός από το Δήμαρχο Χρήστο Παππού και τον αρμόδιο Αναπλ. Δήμαρχο Γιώργο Κρητικό παρευρέθηκαν: 
Οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Σχίζας και Σπύρος Μπρέμπος, οι αναπλ. Δήμαρχοι Γιώργος Σονίδης και Τζένη Μπάρα, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Αδάκτυλος και Γιώργος Αβράμης, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος της παράταξής του Γιάννη Μπουραΐμη. 
Δείτε τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την εκδήλωση μνήμης:

 


Ποια ήταν η Κουζνέτσοβα- Τσιγγέλη Ζιναΐντα



Η Κουζνέτσοβα-Τσιγγέλη Ζιναΐντα γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1926. 
Σε ηλικία 17 ετών στρατολογήθηκε ως εθελόντρια στον Κόκκινο Στρατό. 
Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για φύλαξη στρατοπέδων διπλά στο Βόλγα, έπειτα πέρασε εκπαίδευση ως ασυρματίστρια. 
Το 1943 πήρε μετάθεση στο μέτωπο του Βορονέζ, και μετέπειτα στο 1ο Ουκρανικό Μέτωπο στον 686 λόχο αεράμυνας υπό τη διοίκηση του Βατούτιν. 
Πολέμησε ενάντια στο Γερμανό κατακτητή και έφτασε 40 χιλιόμετρα από το Βερολίνο στις 9 Μαΐου 1945 οπότε και οι Ρώσοι πήραν τη νίκη με τη συνθηκολόγηση των Γερμανών. 
Αποστρατεύτηκε από την πόλη Κόντμπους στις 15 Οκτωβρίου 1945 και έπειτα μετακόμισε στην πόλη Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, όπου το 1949 γνωρίστηκε με τον άντρα της Ευάγγελο Τσιγγέλη, ο οποίος ήταν Έλληνας αντάρτης και πρόσφυγας του Εμφυλίου Πολέμου. 
Έζησαν μαζί για 50 χρόνια και έκαναν 3 παιδιά. Το 1994 μετακόμισε από το Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα και έμεινε με την κόρη της Βερόνικα Τσιγγέλη και τον εγγονό της Αριστοτέλη μέχρι το θάνατο της στις 15 Απριλίου 2014.
Ενταφιάστηκε με τιμές στο νέο νεκροταφείο Άνω Λιοσίων, στις 15 Απριλίου 2014.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου