H αναστήλωση του Ιστορικού Φρουρίου της Φυλής να συνδυαστεί με την δημιουργία, Πάρκου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ*

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2017 και με αφορμή σχετικό ερώτημα της πρώην Δημάρχου Ζεφυρίου  και νυν Γραμματέως του Δημ. Συμβουλίου κας Φωτεινής Γιαννοπούλου για την αναστύλωση και ανάδειξη του Φρουρίου της Φυλής ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Παππούς ανάφερε ότι όραμα της υπό τον ίδιο Δημοτικής Αρχής είναι η αναστήλωση του λίκνου της Δημοκρατίας της Αρχαίας Αθήνας, του Φρουρίου της Φυλής και η ανάδειξη του χώρου.
Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και διεργασίες για την σύνταξη σχετικών μελετών υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Στόχος  μας είπε είναι να γίνεται κάθε Σεπτέμβρη εντός του χώρου του Φρουρίου στον Πυλώνα της Δημοκρατίας της Αθήνας μια επιμορφωτική Ημερίδα με τη συμμετοχή Διεθνών Προσωπικοτήτων για την ανάδειξη της ιστορίας της Αρχαίας Αθήνας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος. 
Το όραμα του Δημάρχου και οι σκέψεις του μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους γιατί συμπίπτουν και με τις δικές μας σκέψεις. 
Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μας με τα κοινά είχαμε βάλει σαν στόχο την αναστήλωση του αρχαίου Φρουρίου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους  φορείς και αρχές και την ανάδειξη του απείρου κάλλους περιβάλλοντος χώρου που περικλείει την πηγή, το Σπήλαιο του Πανός και το Κτήμα Λουλουδάκη στο οποίο υπάρχουν και δυο πέτρινα κτίσματα, με την δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.


« Η περιοχή καθορίζεται ως περιοχή υψηλής προστασίας, εντός της οποίας επιτρέπονται οι χρήσεις αναψυχής, υπαίθριου αθλητισμού, υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την ιστορική πολιτιστική ή περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών. Εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η εγκατάσταση αναψυκτηρίων, καθώς και περιπτέρων για την ιστορική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών».


Με σχετική μας εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Φυλής ζητήσαμε να γίνει συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την αναστήλωση και ανάδειξη του Φρουρίου της Φυλής με ταυτόχρονη δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που θα αξιοποιεί την πηγή, το Σπήλαιο του Πανός κλπ.


Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17/6 /2010.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα να ανατεθεί στις τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες,να γίνουν οι επαφές εκτός από τον κ. Λουλουδάκη και με άλλους κατοίκους της Φυλής που έχουν κτήματα στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Στον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στο τεχνικό πρόγραμμα προβλέφθηκε δαπάνη 300.000 ευρώ για την εξαγορά του κτήματος Λουλουδάκη και την αντιμετώπιση τυχόν δαπανών κατά την διάρκεια των προκαταρκτικών διαδικασιών. 
Μετά από λίγον καιρό βέβαια ήρθε ο ...Καλλικράτης. 
Στις υπηρεσίες του Καλλικρατικού Δήμου επακολούθησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το απόλυτο μπάχαλο. 
Από την πλευρά μας το θέμα το επαναφέραμε και στον Καλλικρατικό Δήμο αφού στον προϋπολογισμο της Δημοτικής κοινότητας Φυλής και στο τεχνικό πρόγραμμα εξακολουθούσε να υπάρχει η εγγραφή του ποσού των 300.000 ευρώ που προαναφέρθηκαν χωρίς όμως να τύχουμε κάποιας απάντησης. 
Η φύση προικοδότησε απλόχερα την Φυλή με ένα απείρου κάλους φυσικό περιβάλλον και οι πρόγονοι μας φρόντισαν να μας κληροδοτήσουν Ιστορικά και Πολιτιστικά Μνημεία ανυπολόγιστης αξίας που όμως, εμείς αποδειχθήκαμε ανίκανοι να τα διαχειριστούμε. 
Η αναστήλωση του Φρουρίου και η δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην κορυφή της πανέμορφης Πάρνηθας θα αποτελέσει πόλο έλξις για ολόκληρη την Αττική και όχι μόνο. 
Η επιμορφωτική ημερίδα με διεθνείς προσωπικότητες για την ανάδειξη της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας αλλά και της Φυλής θα προσδώσει και διεθνές κύρος. 
Ένα ιστορικό μνημείο ηλικίας 2500 χρόνων που μόνο ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθος κατάφερε να του προξενήσει σημαντικές θα λέγαμε ζημίες, δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στην τύχη του. 
Επικροτούμε την απόφαση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής,θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα συνδράμουμε όταν μπορούμε και θα παρεμβαίνουμε όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. 
Πράγματι είναι ένα σπουδαίο όραμα που ευχόμαστε και ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα. 
Πράγματι ο Θρασύβουλος και οι μαχητές του, ορμώμενοι από το σημαντικό αυτό οχυρό, επανέφεραν την εξόριστη Δημοκρατία στην Αθήνα.

* Ο Βασίλης Γκόλτσιος ήταν Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στον Καποδιστριακό Δήμο Φυλής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου