Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου των Ποντίων στη Λίμνη Άνω Λιοσίων








Με λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη αλλά και ποντιακό γλέντι εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Γεωργίου από τον Καλλιτεχνικό Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», παρουσία του Δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου και της Δημοτικής Αρχής και πλήθους πιστών.

Η θρησκευτική πανήγυρις για την εορτή του Αγίου Γεωργίου κορυφώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 5 Μαΐου 2017, με τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Φυλής. 

Νωρίτερα, το απόγευμα, εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γ.Ο.Χ. Αττικής και Βοιωτίας κ.κ. Χρυσόστομου. Στο λόγο του μετά το πέρας της λιτάνευσης, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε συνοπτικά στη χάρη του Αγίου Γεωργίου και ευχήθηκε «ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των φτωχών υπερασπιστής», να ελευθερώσει κι εμάς. «Μέσα στη σύγχυση που βιώνει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, έρχεται για μία ακόμη φορά, ο Άγιος Γεώργιος, να μπει μπροστά στα προβλήματά μας και όπως κατά περιόδους μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία ελευθέρωσε, με τη χάρη του Θεού, πολλούς αιχμαλώτους, έτσι να ελευθερώσει και εμάς από αδυναμίες, πάθη, δεινά, ατέλειες και όλες τις ακαταστασίες που μας έχουν μεταφέρει ξένα στοιχεία του τόπου και της πατρίδας μας», ευχήθηκε ο Μητροπολίτης.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ελληνικού κοινοβουλίου, ευχήθηκε να πράττουν πάντα το καλύτερο για την κοινωνία, «διότι τιμηθήκατε από τον λαό μας να υπηρετήσετε την πατρίδα μας και εμάς». «Η ιστορία γράφει για τον καθένας μας», είπε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κανείς σήμερα δεν θυμάται τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Διοκλητιανό, αλλά όλοι τιμούν τον Άγιο Γεώργιο που μαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη από τον Διοκλητιανό και σήμερα αποτελεί τον πλέον λαοφιλή Άγιο, υπογραμμίζοντας: «Ό,τι θετικό προσφέρει και για ό,τι θετικό εργάζεται ο καθένας μας η ιστορία το γράφει με χρυσά γράμματα και όχι με μελανά». Τέλος, ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης «να έχετε δύναμη στο έργο σας και όλοι εμείς να προχωρήσουμε με συνοχή, ενωμένοι, με συγκροτημένη τη σκέψη και να προχωρήσουμε μπροστά».

Της θρησκευτικής πανήγυρις ακολούθησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για την τιμή της μνήμης του Αγίου Γεωργίου, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ με τους χαιρετισμούς των επισήμων, οι οποίοι επιφύλαξαν θετικές ειδήσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό της Φυλής, που ανακοινώθηκαν από τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Γιώργο Σονίδη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Γεωργιάδη ότι προσχωρεί στην παράταξη «Νέα Εποχή» του Δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού. 

Επισήμους και δημότες καλωσόρισε ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ως νέα διοίκηση «χρέος μας είναι να συνεχίσουμε την ποντιακή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, έχοντας ως κύριο μέλημά μας τη διάδοση του Ποντιακού Ελληνισμού. Ελπίζουμε να σας έχουμε δίπλα μας στην προσπάθειά μας αυτή», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος. 

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γ.Ο.Χ. Αττικής και Βοιωτίας κ.κ. Χρυσόστομου, πατήρ Ματθαίος Μαβίδης και ο Επίσκοπος Γ.Ο.Χ. Ρωγών κ. Δωρόθεος.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χοροί από το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» και από την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Καπετάν Ευκλείδης», ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο 6 Μαΐου με παρουσίαση από το τμήμα ενόργανης ρυθμικής γυμναστικής του Συλλόγου Ποντίων και χορούς από το Σύλλογο Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός» και το μεγάλο τμήμα του Συλλόγου Ποντίων, ενώ ολοκληρώθηκαν με ποντιακό γλέντι. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα


































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου