Φάρος Αρβανίτικου Πολιτισμού και στο τοπικό πανηγύρι ο Σύλλογος της ΓΡΙΖΑΣ














Η Λαογραφική Έκθεση του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η ΓΡΙΖΑ που θεωρείται ο απαραίτητος “Σταθμός” μετά την κορύφωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης άνοιξε και φέτος τις πύλες, το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν αμέσως μετά τη λιτάνευση της εικόνας, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πολύς κόσμος, που φωτογραφήθηκε με τις Γριζοφόρες τους φουστανελοφόρους αλλά και τα φιλόξενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΡΙΖΑΣ. 

Και μπορεί το θέμα για τη δημιουργία της μόνιμης Στέγης να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα δραστήρια μέλη της ΓΡΙΖΑΣ κάθονται με σταυρωμένα χέρια. 

Έτσι ο σημερινός τους χώρος άνοιξε φέτος πλήρως ανακαινισμένος με τη μόνιμη πλέον προθήκη για την Επανάσταση του 21 με το τοπικό λάβαρο, να κοσμεί την αίθουσα, ενώ τα βλέμματα προσέλκυσε ιδιαιτέρως και ο παραδοσιακός “γιούκος” δίπλα στο τζάκι. 

Δεσπόζουσα θέση στο χώρο είχε και η γωνιά με εικόνες από τα παραδοσιακά Αρβανίτικα σπίτια καθώς και οι φωτογραφίες μιας άλλης εποχής. 

Με λίγα λόγια η Έκθεση της ΓΡΙΖΑΣ ήταν και θα είναι πάντα ένα υπέροχο νοσταλγικό ταξίδι στο όμορφο παρελθόν ενός τόπου που δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει... 

Και δεν θα περάσει ποτέ στη λήθη όσο θα υπάρχουν άνθρωποι σαν τα παλιά και νέα μέλη της ΓΡΙΖΑΣ που έχουν αναγάγει αυτόν ακριβώς το στόχο, σε ιερό σκοπό! 
Και σ’ άλλα με υγεία λοιπόν. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Λαογραφική Έκθεση της ΓΡΙΖΑΣ































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου