Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής

Συνέντευξη με τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ


Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την κατάσταση στη Φυλή. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
-- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τη χωματερή στη Φυλή;
-- Η χωματερή της Φυλής αποτελεί εδώ και χρόνια ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο. Η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι συχνά ανυπόφορη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την άνοδο της θερμοκρασίας. Με πρόσφατη απόφασή της, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ και έχει την πλειοψηφία στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αντί να δρομολογήσει το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησε στην κατάληψη με σκουπίδια ενός σημαντικού χώρου μέσα στο εγκεκριμένο περίγραμμα του ΧΥΤΑ. Και μέσα από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει τη συγκεκριμένη απόφαση, γίνεται φανερό ότι από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ προετοιμάζονται πρόσθετα σενάρια για νέα παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Την ίδια στιγμή η ανάθεση της επιδημιολογικής μελέτης καρκινοβατεί, με την τελευταία προκήρυξή της να δημοσιεύεται μόλις τον Απρίλη.
-- Ποια είναι η ουσία της «αντιπαράθεσης» μεταξύ κυβέρνησης και αστικών κομμάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
-- Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μια κάλπικη «αντιπαράθεση» ανάμεσα σε στελέχη της Τοπικής Διοίκησης που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Η «αντιπαράθεση» εξαντλείται σε θέματα διαφάνειας, διαδικαστικών χειρισμών, αλληλομετατόπισης ευθυνών και άλλα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία, που είναι η στρατηγική τους συμφωνία στις αντιδραστικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης:
  • Ιδιωτικοποιήσεις και παράδοση της διαχείρισης στους καπιταλιστές, με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να επανέρχονται δριμύτερες.
  • Χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων με σωρεία «οικονομικών εργαλείων».
  • Παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων
  • Σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Συνεπώς ο «καβγάς» τους δεν έχει ως αφετηρία τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού αλλά το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα έχει το πάνω χέρι στο μοίρασμα της πίτας στη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα πεδίο όπου διαγκωνίζονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με βάση τα παραπάνω, για τη σημερινή κατάσταση στη χωματερή δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός. Είναι υπεύθυνη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Σοβαρές ευθύνες έχουν επίσης οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.
-- Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για το θέμα;
-- Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μπορεί να διασφαλισθεί στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παράγωγης και τη γη κοινωνική ιδιοκτησία. Προϋπόθεση γι' αυτά είναι η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της την εξουσία. Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, καλούμε το λαό της περιοχής σε οργάνωση και αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων στη Δυτική Αθήνα, για την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος, απαιτώντας:
  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
-- Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής για το θέμα;
-- Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, το ΚΚΕ έχει προβάλει με κάθε μέσο την ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της χωματερής και αποκατάσταση της περιοχής. Ολα αυτά τα χρόνια, οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος: Συγκεντρώσεις, περιοδείες, ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της περιοχής και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ερωτήσεις στη Βουλή. Παράλληλα, οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για αυτό το οξυμένο πρόβλημα. Οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Δυτικής Αθήνας: για να κλείσει η χωματερή στη Φυλή, για να περιφρουρηθεί το Πάρκο Τρίτση, για να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να θωρακιστούν οι υποδομές και οι κατοικίες από τον σεισμό, για να προστατευτούν από την πυρκαγιά τα δάση και οι χώροι πρασίνου της περιοχής. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα με όλες μας τις δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου