Από συνωμοσία του σύμπαντος η Φυλή στο Καστελόριζο




















Τι θα μπορούσε να συνδέει το Δήμο Φυλής με το ακριτικό Καστελόριζο;
Εκ πρώτης όψεως τίποτα. Τι κοινό δεν θα μπορούσαν να έχουν ένας ηπειρωτικός μεσαίου μεγέθους Δήμος της Αττικής με ένα νησιωτικό Δήμο που αποτελεί το απώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Κι όμως πρόκειται για αδελφούς Δήμους που συνδέθηκαν με επίσημο πρωτόκολλο στις 6 Ιουνίου 1996, όταν ο αείμνηστος Δήμαρχος Φυλής Νίκος Λιάκος ανέλαβε την πρωτοβουλία αδελφοποίησης του Καποδιστριακού Δήμου Φυλής με τη Νήσο Μεγίστη, δηλαδή με το Καστελόριζο. Το σχετικό πρωτόκολλο που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο Δήμους προέβλεπε συνεργασία για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Στη Φυλή ανέλαβε Δήμαρχος ο Μπουραΐμης που μισούσε ό,τι θύμιζε το Λιάκο κι όλα ξεχάστηκαν.
Αλλά η ζωή τα φέρνει έτσι που να δικαιώνει αυτούς που πιστεύουν στις συνωμοσίες του σύμπαντος.
Εικοσιένα χρόνια αργότερα ο κολυμβητής μας Σπύρος Χρυσικόπουλος αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο άθλο: Να κολυμπήσει απόσταση 133 χιλομέτρων, από το Φαληράκι της Ρόδου, μέχρι το Καστελόριζο με σκοπό να αναδείξει το έσχατο όριο του Ελληνισμού, διανύοντας έτσι τη μεγαλύτερη απόσταση που μπόρεσε ποτέ Έλληνας.
Τη συνωμοσία του Σύμπαντος ολοκλήρωσε μια πρόσκληση του Δημάρχου Καστελόριζου προς το Δήμαρχο Φυλής, στα μέσα του φετινού Αυγούστου, με την οποία τον καλούσε να παραστεί στην 74η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.
Αυτό ήταν: Το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου 2017 ο Δήμαρχος Φυλής αποβιβάστηκε στο ακριτικό νησί, συνοδευόμενος από δύο ανθρώπους που εκπροσωπούν τη Δημοτική Ενότητα Φυλής και κατ’ επέκταση τον αδελφό Καποδιστριακό Δήμο του αείμνηστου Νίκου Λιάκου: Τον Αντιδήμαρχο Φυλής Σπύρο Μπρέμπο και την κόρη του Νίκου Λιάκου και Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Ελένη.
Τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μεγίστης και άλλοι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί, με σημαντικότερο την υποστελέχωση των υπηρεσιών εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθούν οι πόροι που διατίθενται στον ακριτικό Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εν συνεχεία η αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή για την απελευθέρωση, στην οποία τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εκπροσώπησε ο Αρχηγός Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Στη διάρκεια της τελετής ο Δήμαρχος Φυλής κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής αναχώρησε από το Καστελόριζο νωρίς το απόγευμα, με τορπιλάκατο του πολεμικού ναυτικού για Ρόδο.
« Στη διαδρομή που κράτησε τεσσεράμισι ώρες σκέφτηκα πόσο δύσκολο θα είναι το εγχείρημα του Σπύρου Χρυσικόπουλου, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει» εξομολογήθηκε, λίγες μέρες αργότερα, χαιρετίζοντας τον ποδηλατικό γύρο της Ζωφριάς ο Χρήστος Παππούς.
Κι επειδή όπου και να πας θα ανταμώσεις κάποιον από το Δήμο Φυλής, αυτό συνέβη και στο Καστελόριζο. Η αντιπροσωπεία συνάντησε την καρδιολόγο Μαρία Σπυρίδωνος η οποία υπηρετεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης-Καστελόριζου. Μάλιστα η ιατρός ευχαρίστησε δημόσια το Δήμο Φυλής για τη χορηγία φαρμακευτικού υλικού προς το Περιφερειακό Ιατρείο.
Καθότι ο Δήμαρχος Φυλής πρόλαβε να βρει μερικές άμεσες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αδελφοποιημένος Δήμος.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου