Με επισημότητα και τιμές το έθιμο της λιτάνευσης στη Φυλή







































Με επισημότητα αναβίωσαν το έθιμο της λιτάνευσης της Εικόνας της Μονής Κλειστών η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Φυλής.
Την προετοιμασία ανέλαβαν από κοινού η Eνορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής και η Δημοτική Ενότητα Φυλής με τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Μπρέμπο και το Τοπικό Συμβούλιο με επικεφαλής την Πρόεδρο Ελένη Λιάκου.
Την Εικόνα παρέδωσαν στο εκκλησίασμα οι πατέρες Δημήτριος Παναγακόπουλος και Άγγελος Κανέλλος, παρουσία του Μητροπολίτη Αθηναγόρα, που όπως και την περασμένη εβδομάδα, επέβλεψε προσωπικά την τήρηση του προγράμματος που εξέδωσε ο Μητρόπολη.
Προηγουμένως την Εικόνα τοποθέτησε στην ειδική προθήκη προστασίας ο ειδικός τεχνήτης Μιλτιάδης Τσάφας, παρουσία εντεταλμένου εκπροσώπου της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.
Παρεμπιπτόντως, η εν λόγω Υπηρεσία είναι επιβλέπουσα στο έργο της αποκατάστασης του μεταβυζαντικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νέο. Το έργο της αποκατάστασης που πρόκειται να αρχίσει σύντομα, θα κοστίσει περίπου 500 χιλ. ευρώ, ποσόν που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Φυλής.
Αμέσως μετά την παράδοση της Εικόνας στο εκκλησίασμα άρχισε η λιτάνευσή της, σύμφωνα με το έθιμο. Οι πρώτοι που την πήραν στους ώμους τους ήταν ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς και ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος.
Στην είσοδο της πόλης κι αφού μεσολάβησε δέηση στο μνημείο των φονευθέντων, το 1944, από τους Γερμανούς Χασιωτών και Λιοσιωτών, την πομπή υποδέχθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής και τιμητικό Άγημα Μαθητών της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εν συνεχεία, μέσω της οδού Μελέτη Βασιλείου κι αφού τελέστηκε δέηση στην προτομή του Χασιώτη Οπλαρχηγού, η πομπή κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.
Στη σύντομη ομιλία του ο πατήρ Δημήτριος Παναγακόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ενορίας στο εκκλησίασμα και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην τήρηση του εθίμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Δήμο Φυλής και στις υπηρεσίες του αναφέροντας χαρακτηριστικά τη Δημοτική Αστυνομία και τη Δημοτική Φιλαρμονική.  Επίσης, για την υποστήριξη του εθίμου συνέβαλαν το Γραφείο Δημάρχου με τον υπεύθυνο Δημήτρη Στουραΐτη και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής. Τη φύλαξη της Εικόνας στον Ιερό Ναό έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, υπό τις οδηγίες του Αστυνομικού Διευθυντή Γεωργίου Παπασηφάκη. 
Ακολούθως ο εφημέριος ανέφερε το τελετουργικό κατά την παραμονή της Εικόνας στη Φυλή. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου 31-03-2018 θα ψαλεί Εσπερινός (18:30) και θα ακολουθήσει Ολονυκτία (10:00-01:15). Την επομένη Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η Εικόνα θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή γύρω στις 11:30 της Κυριακής των Βαΐων, 1ης Απριλίου 2018 κι αφού προηγηθεί Ιερά Παράκληση.
Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν την κατάληξη της πομπής στον Ιερό Ναό της Φυλής:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου