Με αφιέρωμα στη Γενοκτονία η παρουσία των Ελληνοπόντιων στο εορταστικό τριήμερο του Πανηγυριού


Στο βήμα ο Δαυίδ Παπαδόπουλος - 
 Λύρα Βασίλειος Σεμερτζίδης








Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το αφιέρωμα στη Γενοκτονία του Πόντου 



Τη μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Άνω Λιοσίων «Η Τραπεζούντα», την Τετάρτη 20 Μαΐου, πρώτη ημέρα των εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου για τον εορτασμό των Πολιούχων των Άνω Λιοσίων, Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης. 
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα», το χορευτικό του συλλόγου δεν εμφανίστηκε λόγω πένθους, ως ένδειξη τιμής στην μνήμη των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1914-1923 στα χώματα του μαρτυρικού Πόντου, όπου εφέτος συμπληρώνονται 96 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό. 
Το χρονικό της Γενοκτονίας απέδωσε ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Δαυίδ Παπαδόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Ελληνισμός του Πόντου χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Μέσα από ένα σύντομο ιστορικό, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξισλαμισμού των Ελλήνων στο βάθος της ιστορίας και κατέληξε στα γεγονότα της 19ης Μαΐου του 1919, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, ξεκινώντας τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας. «1.134 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, 960 σχολεία καταστράφηκαν, 815 κοινότητες εξαφανίστηκαν. 353.000 Πόντιοι και Πόντιες όλων των ηλικιών, έχασαν τη ζωή τους στις εκτοπίσεις, στις εκτελέσεις και το μακρύ δρόμο της προσφυγιάς με πετροβολητό, με φτυσίματα και με ξυλοδαρμούς», υπενθύμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «σήμερα το ποντιακό στοιχείο δεν ζητιανεύει, δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί αυτό που δικαιούται»: Ζητά αφενός τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωση ημέρας μνήμης και αφετέρου η κυβέρνηση να απαιτήσει, στο πλαίσιο των επαφών της με την Τουρκία, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. 
Το αφιέρωμα στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ολοκληρώθηκε με το ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδαμ’ έχασα», που τραγούδησε ο Δαυίδ Παπαδόπουλος συνοδεία ποντιακής λύρας από τον Βασίλειο Σεμερτζίδη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου