Αντιμέτωπος και πάλι με το χωριό για χάρη της Ηγουμένης ο Μπουραΐμης

Η κάθοδος και η επιστροφή της Εικόνας, στις 11-12 Απριλίου 2009 στη Φυλή είχε γίνει παρουσία του Μπουραΐμη. Έκτοτε το έθιμο διακόπηκε μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου 2016...
Αντιμέτωπος με το χωριό του βρέθηκε και πάλι ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης. Επιμένοντας στη στείρα και ακατανόητη άρνησή του να συνταχθεί με το πάνδημο αίτημα των συμπολιτών του για την τήρηση του εθίμου, πήρε και πάλι το μέρος της Ηγουμένης.
Το Μάρτη του 2015 είχε δηλώσει με τη φράση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού των Θεώ» ΚΛΙΚ ΕΔΩ ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα εκκλησιαστικά. Όμως όταν η Εκκλησία ενέκρινε, με την ιστορική Απόφαση της Ιεράς Συνόδου, τη συνέχιση του εθίμου, ο Μπουραΐμης ανακάλυψε την ασφάλεια της Εικόνας, με σκοπό να δώσει άλλοθι στην Ηγουμένη, για όσα η τελευταία ετοίμαζε για να ματαιώσει την λιτάνευση.
«Από την πλευρά μας, οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ένα μόνο πράγμα. Μαζί με τον Μητροπολίτη μας και μαζί με τις Μοναχές, θα πράξουμε τα πάντα ώστε η Ιερά Εικόνα να συνεχίσει να αποτελεί σέβασμα της πίστης μας, ευλογία του τόπου μας αλλά και σύμβολο της ιστορίας και της ταυτότητάς μας. Γι’ αυτό και η ασφάλειά Της είναι πρώτιστο ζητούμενο. Ας το έχει αυτό υπόψη του ο δήμαρχος διότι αν συμβεί οτιδήποτε θα έχει την αποκλειστική ευθύνη» είχε γράψει στο τέλος του περασμένου Γενάρη ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Προηγουμένως, είχε φροντίσει να μειώσει τη σημασία του εθίμου, δηλώνοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ στην εκδήλωση της ΓΡΙΖΑΣ ότι «κάποιοι δίνουν στη λιτάνευση της Εικόνας μεγαλύτερη σημασία από αυτή που πρέπει».
Δύο μήνες αργότερα, σχεδόν στο παρά πέντε, η Ιερά Μονή άρχισε την τακτική της κωλυσιεργίας. Αρχικά αγνόησε το έγγραφο με το οποίο ο Μητροπολίτης της γνωστοποιούσε το πρόγραμμα των λιτανεύσεων στις 16 και 23 Απριλίου 2016. Εν συνεχεία και χωρίς να τον ενημερώσει, ζήτησε από την αρχαιολογική υπηρεσία τη συντήρηση της Εικόνας, με προφανή σκοπό να ματαιώσει τις λιτανεύσεις. Όταν η Μητρόπολη και ο Δήμος έστειλαν έγγραφο με το οποίο ζήτησαν να συντηρηθεί η Εικόνα τον Μάιο, η Ηγουμένη επανήλθε, θέτοντας, την τελευταία στιγμή, θέμα ασφαλείας και προστασίας.  
Η ταχύτητα αντίδρασης της Μητρόπολης και του Δήμου Φυλής αποσόβησαν και πάλι την τακτική κωλυσιεργίας της Μονής. Κατόρθωσαν να συντάξουν τη μελέτη και να κατασκευάσουν, εν μια νυκτί, την ειδική προθήκη προστασίας ακυρώνοντας όλα τα ψευδοεπιχειρήματά της. Στο σημείο αυτό αποκαλύπτουμε ότι ο πρώην Δήμαρχος, στις 11 Απριλίου 2016, με έγγραφό του προς την αρχαιολογική υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού συντάχθηκε, για ακόμα μια φορά με τη Μονή, θέτοντας, με τη σειρά του, ζήτημα προστασίας της Εικόνας.
Παρεμπιπτόντως, η Μονή «ξέχασε» ότι επέτρεψε, για τα μάτια του πρώην Δημάρχου, τη λιτάνευση της Εικόνας, τον Οκτώβριο του 2013, χωρίς απολύτως κανένα μέτρο προστασίας της Εικόνας. Απλά τότε ήθελε, έξι μήνες προ των εκλογών, να τον βοηθήσει  και θυμήθηκε, με καθυστέρηση 20 ετών την τελετή των … θυρανοιξίων του νέου ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής...Αλλά κι ο Μπουραΐμης «ξέχασε» ότι στην πρώτη, μετά την ενθρόνιση του, επίσκεψη του Αθηναγόρα στη Φυλή του είχε ζητήσει να παρέμβει άμεσα στη Μονή για τη συνέχιση του εθίμου. Που οφείλεται, αλήθεια, αυτή η απώλεια μνήμης; Σύντομα θα ξέρουμε.
Για να κλείσουμε την παρένθεση, το  αποκορύφωμα της απαξιωτικής για τη μνήμη των προγόνων του και της περιφρονητικής προς τη συντριπτική πλειοψηφία των συντοπιτών του συμπεριφοράς του πρώην Δημάρχου ήταν η αποχή του από τη λιτάνευση των Άνω Λιοσίων αλλά και της Φυλής. Στη λαθεμένη αυτή απόφασή του συμπαρέσυρε και όσα μέλη της παράταξής του εξακολουθούν να τον στηρίζουν. Ουδείς από τους Δημοτικούς και Τοπικούς του Συμβούλους έδωσε το "παρών" για να προσκυνήσει. Αντίθετα κάποιοι από αυτούς φρόντισαν να αναρτήσουν συκοφαντικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, με τα οποία επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν την ένταση που προκλήθηκε στη Μονή εξαιτίας της Ηγουμένης, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016.
Όλοι τους πήραν την πρέπουσα απάντηση από κόσμο, που στη συντριπτική του πλειοψηφία, συμμετείχε στις εκδηλώσεις ψυχή τε και σώματι. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την επόμενη χρονιά θα διδαχθούν από τα λάθη τους και θα σταματήσουν να πληγώνουν τους ανθρώπους που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη από τα σύμβολα που ενώνουν απέναντι στις δυσκολίες…