Πασχαλινό άρωμα Ελληνικής Παράδοσης από τους Συλλόγους του Δήμου Φυλής


 



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, η  εκδήλωση που οργάνωσε, με θέμα τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα, η Αναπληρωτής Δήμαρχος Ευγενία Μπάρα. 
Ο Δήμαρχος Φυλής στο χαιρετισμό του τόνισε την σπουδαιότητα του σεβασμού και της διατήρησης των εθίμων από γενιά σε γενιά και συνεχάρη οργανωτές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση. «Είμαστε στην Εβδομάδα των Παθών όμως μετά τη Σταύρωση έρχεται η λύτρωση της Ανάστασης. Θέλω να είστε αισιόδοξοι και να μην απελπίζεστε. Εύχομαι η Ανάσταση του Χριστού να σημάνει και την Ανάσταση της πατρίδας μας» σημείωσε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ευχήθηκε σε όλους καλή Μεγάλη Βδομάδα και καλή Ανάσταση.
«Ως Κοινωνική Υπηρεσία, αφουγκραζόμαστε πολλές φορές τις δυσκολίες των συμπολιτών μας.  Εισπράττουμε πόνο και ενίοτε γινόμαστε κοινωνοί και προσωπικών δραμάτων. Το νόημα της Ανάστασης του Κυρίου μας είναι πολύ επίκαιρο και προφανές,  μέσα από το δράμα έρχεται η λύτρωση. Εύχομαι η Ανάσταση του Θεανθρώπου να κάνει το θαύμα της και να φέρει σε όλους τη λύτρωση που ο καθένας αποζητά» σημείωσε στο χαιρετισμό της η οικοδέσποινα της εκδήλωσης Ευγενία Μπάρα η οποία ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Δαυίδ Παπαδόπουλο και τη χορωδία του οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση. 
«Ευχαριστώ τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμά μας και δίνουν στην εκδήλωσή τη ζωντάνια και το χρώμα των εθίμων του τόπου τους. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να παγιοποιήσουμε και να δυναμώσουμε αυτή την καλή επικοινωνία και σε άλλες εκδηλώσεις» δεσμεύτηκε η Αναπληρώτρια Δήμαρχος. 
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, η εκδήλωση άνοιξε σε άκρως κατανυκτικό κλίμα. Η Βυζαντινή χορωδία του Πρωτοψάλτου και καθηγητού Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Δαυίδ Παπαδόπουλου παρουσίασε μέσα από κείμενα, τροπάρια, εγκώμια και Πασχαλινούς Ύμνους τα πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας.
«Πάσχα δεν είναι το γλέντι, το ποτό, το αρνί, το κόκκινο αυγό, το τσουρέκι, η παρουσία μας δέκα λεπτά πριν το Χριστός Ανέστη στην Εκκλησία. Πάσχα είναι η γεύση της Βασιλείας του Θεού που έρχεται μέσα μας όταν μεταλαμβάνουμε στη Θεία Λειτουργία. Τότε η ψυχή μας  μεταμορφώνεται ηρεμεί νιώθει κάτι από τη συγνώμη και την αγάπη που ανατέλλει μέσα από την κάθοδο του Θεανθρώπου» ερμήνευσε σε κείμενα Δαυίδ Παπαδόπουλου η ηθοποιός Στέλλα Νικολοθανάση.
Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Φυλής που ταξίδεψαν τους θεατές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Διηγήθηκαν και έδειξαν μέσα από σλάϊτς τα ήθη κι έθιμα των ιδιαίτερων πατρίδων τους. «Η κάθοδος της κυράς από τη Μονή Κλειστών που έφερνε την ευλογία στον τόπο μας ήταν για μας τους Λιοσιώτες ένα πρώτο Πάσχα. Οι νοικοκυρές άσπριζαν τις μάντρες και καθάριζαν τους δρόμους για να περάσει η Παναγία»  είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Συλλόγου   Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η ''Γρίζα'' Δημήτρης Λιόσης.
Το μοναδικό τρόπο που γιορτάζεται το Πάσχα στην Αρκαδία της οποίας «τα μοναστήρια της προσομοιάζονται και ως το Άγιο Όρος του Μωριά»  εξιστόρησε με παραστατικό τρόπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων «Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» Γιώργος Πραχαλιας. «Στον Τυρό Αρκαδίας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου αναβιώνει ένα μοναδικό έθιμο, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία, από την ενορία της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος. Την Κυριακή του Πάσχα διοργανώνεται τσακώνικο γλέντι στην κεντρική πλατεία, με αρνιά, κρασί και χορό, ενώ διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην τσακωνική διάλεκτο» είπε ο κ. Πραχαλιάς.
Από  το Σύλλογο Κρητών Φυλής «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ» η γραμματέας του συλλόγου Αλεξία Κιορτεβέ αφού ανέφερε διεξοδικά την προετοιμασία των πιστών που αρχίζει με την νηστεία της σαρακοστής και είναι ιδιαίτερη και στην Κρήτη υπογράμμισε το έθιμο που θέλει τα κορίτσια να ψάλλουν στα σπίτια τα κάλαντα του Λαζάρου και τα κάλαντα των Βαΐων. «Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχημάτιζαν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή τοποθετούσαν ένα σκιάχτρο που συμβόλιζε τον Ιούδα. Την ώρα που ο ιερέας έλεγε το Χριστός Ανέστη έβαζαν φωτιά κι έκαιγαν τον Ιούδα» οι μπαλωθιές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη γιορτή του Πάσχα αφηγήθηκε η κ. Κιορτεβέ.
Από το Σύλλογο Αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού ΑΙΓΕΑΣ η κ. Ιωάννα Καμπόλη ταξίδεψε τους θεατές στην Σαντορίνη όπου αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του Λαζάρου αλλά και στα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου» την Πάτμο όπου τη Μ. Πέμπτη αναβιώνει η Τελετή του Νιπτήρος.  Το Πάσχα στο Αιγαίο έχει τη δική του δυναμική που κορυφώνεται με τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου αλλά και το έθιμο των «τουφεκιών» στον Μαραθόκαμπο της Σάμου.
Από το Σύλλογο Θεσσαλών Φυλής «Ρήγας Φερραίος» ο πρόεδρος  Ανδρέας Νταρζάνος αναφέρθηκε στα έθιμα σχετικά με την Ανάσταση του Λαζάρου και τα «Λαζαράκια» τα οποία παρέστησαν στην εκδήλωση και έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου καταχειροκροτούμενα.
Η συγκίνηση χτύπησε κόκκινο όταν στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο  Βασίλης Καμπέρης από το Σύλλογο Βορειοηπειρωτών του Δήμου Φυλής. « Για να μιλήσει κάποιος για τα ήθη και τα έθιμά του τόπου του πρέπει να έχει τα ανάλογα βιώματα. Δυστυχώς για τους συνομήλικους πατριώτες μου που μεγαλώσαμε στα χρόνια των θρησκευτικών απαγορεύσεων τα βιώματα αυτά είναι σχεδόν μηδαμινά . Εμείς θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια την εικόνα μιας γυναίκας που κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο έβγαζε κρυφά μια εικόνα έκανε το σταυρό της και έλεγε χαμηλόφωνα μια προσευχή που δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε» είπε καταχειροκροτούμενος.  
Από το σύλλογο Επτανησίων Δήμου Φυλής η πρόεδρος Αικατερίνη Δελαπόρτα  αναφέρθηκε στα κάλαντα του Λαζάρου κι έδωσε τη σκυτάλη στις «Λαζαρίτσες» που τραγούδησαν το μήνυμα της Ανάστασης του Λαζάρου. 
Στο έθιμο της κάθαρσης που αναβιώνει κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο κοιμητήριο του Γηρομερίου Φιλιατών αναφέρθηκε η κ.  Σοφία Λώλη εκ μέρους του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων «Οι συγγενείς στέκονται εκστατικοί πάνω από τον τάφο του προσφιλούς προσώπου τους. Η απόλυτη σιγή σπάει από τα μουσικά όργανα που δίνουν το ρυθμό. Οι συγγενείς μουρμουρίζουν το αγαπημένο ηπειρώτικο τραγούδι του οικείου τους και αναπολούν τις στιγμές που έζησαν μαζί του» είπε η κ. Λώλη και η αίθουσα πλημμύρισε από τους ήχους του ηπειρώτικου τραγουδιού που ενώνει για λίγο τους ζωντανούς με τους νεκρούς.
Από το Σύλλογο Ποντίων «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» η κ. Ελένη Χαβιαρίδου μίλησε αναλυτικά στο κοινό για την προετοιμασία των πιστών για τη μεγάλη γιορτή. « Οι τρεις μέρες της Λαμπρής στον Πόντο λέγονταν λαμπροήμερα. Σε όλα τα σπίτια το τραπέζι ήταν στρωμένο με πασχαλινά φαγώσιμα, και ιδιαίτερα με κόκκινα αυγά και λαμπροκουλούρες. Κανένας Πόντιος δεν μπορεί να ξεχάσει την ιερή συγκίνηση τις στιγμές της Ανάστασης. Ήταν η στιγμή που είχε συνδυάσει με τα πιο βαθιά εθνικά ιδανικά του και το όνειρο για ελευθερία» κατέλεξε η Χαβιαρίδου.

«Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές κρεμούν από το παράθυρο ή στο μπαλκόνι ένα κόκκινο πανί, το κοκκινοπεφτιάτικο, και όσο είναι κρεμασμένο δεν πλένουν ούτε απλώνουν ρούχα γιατί το θεωρούν κακό σημάδι» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου Μακεδόνων Θρακών Φυλής Νίκος Πουρλίτης.  
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωή Αρβανιτάκη, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, ο Πρόεδρος των παιδικών σταθμών Άνω Λιοσίων Παναγιώτης Καμαρινόπουλος, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας, ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής Ελένη Λιάκου,  η τοπική σύμβουλος Λια Καψή Καπίρη, ο πατέρας Κωνσταντίνος από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ο πατήρ Σαμουήλ εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουϊνέας κ.κ. Γεωργίου, εν Αθήναις Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Το τμήμα πρόνοιας της Κοινωνικής Υπηρεσίας και η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Ευγενία Μπάρα ευχαριστούν θερμά τα φυτώρια Κατηφώρη για την προσφορά τους στο στολισμό της αίθουσας και το κατάστημα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ για τα εδέσματα στον μπουφέ. 
Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση