Βαθιά συγκίνηση στο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες στη Χασιά το 1944




Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δολοφονηθέντων από συνεργάτες των Γερμανών, άμαχων Λιοσωτών και Χασιωτών, τελέστηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στο μνημείο των πεσόντων, στη Λεωφόρο Φυλής, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, συγγενών των εκτελεσθέντων  και πολιτών.
Στη μνήμη των πεσόντων κατέθεσαν στεφάνι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωή Αρβανιτάκη και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Φυλής, Σπύρος Μπρέμπος.
Μετά το πέρας του μνημόσυνου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δολοφονηθέντων.
Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος, αναφέρθηκε με ένα σύντομο ιστορικό στα γεγονότα της ημέρας εκείνης, σύμφωνα με τα οποία, οι Γερμανοί επρόκειτο να εκτελέσουν Χασιώτες σε αντίποινα του θανάτου τριών Γερμανών στο χωριό λίγες μέρες πριν.
 Ωστόσο, κι ενώ είχαν συγκεντρώσει το πλήθος για να προβούν στην εκτέλεση, πληροφορήθηκαν την πτώση του καθεστώτος του Χίτλερ και αποχώρησαν. «Ντόπιοι συνεργάτες όμως των Γερμανών, που είχαν προσωπικά με τους θανόντες, τους επέλεξαν και τους φέρανε εδώ (σ.σ. στον τόπο του μνημείου) και τους εκτέλεσαν», τόνισε ο Αντιδήμαρχος, καταλήγοντας πως: «Η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί».
Υπενθυμίζεται ότι στη Χασιά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέσθηκαν με ψυχρότητα 18 Χασιώτες και Λιοσιώτες, σε αντίποινα της επιχείρησης ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην είσοδο του χωριού, στις 23 Αυγούστου 1944, στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. Σε αντίποινα της ίδιας ενέργειας των ανταρτών είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου επίθεση των Γερμανών στη Χασιά με πολυβόλα, με αποτέλεσμα να καεί ολόκληρο το χωριό.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα 






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου