Άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής σε περιστατικό διαρροής χημικής ουσίας σε εταιρεία στον Δήμο Ασπροπύργου

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση του περιστατικού διαρροής χημικής ουσίας (φορμαλδεΰδη) από εγκατάσταση αποθήκευσης και συσκευασίας υλικών ιδιωτικής εταιρείας, που εδρεύει στον Δήμο Ασπροπύργου. Ειδικότερα, ενημερώθηκε χθες για το συμβάν στις 12.30 μ.μ., και μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας (Δ/νση Περιβάλλοντος /Τμήμα Περιβάλλοντος, Μετρήσεων και Υδροοικονομίας ΠΕΔΑ, Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής). Ακολούθως υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στον χώρο του συμβάντος μετέβη άμεσα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπου και διαπίστωσε το περιστατικό. Η διαρροή προήλθε μετά από πτώση παλετοδεξαμενής ΙΒC (1κ.μ), εντός της οποίας ήταν αποθηκευμένη η φορμαλδεΰδη, κατά τη διαδικασία της μεταφόρτωσης με περονοφόρο όχημα (κλαρκ). Σημειώνεται ότι περίπου τα 2/3 του περιεχομένου της δεξαμενής χύθηκαν στον ακάλυπτο χώρο της εγκατάστασης, και λόγω έκπλυσης με νερό διέρρευσαν στον παρακείμενο δρόμο αλλά και σε γειτονικό ρέμα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία επενέβησαν διακόπτοντας την κυκλοφορία, ενώ απορροφητικό υλικό στρώθηκε στο οδόστρωμα. Η διαρροή σταμάτησε και δρομολογούνται ενέργειες για την αποκομιδή του απορροφητικού υλικού και την αποκατάσταση του χώρου από αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων με ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας της αποθήκης, μετά από υπόδειξη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.
Επισημαίνεται ότι η μονάδα αποθήκευσης έχει σε ισχύ άδεια λειτουργίας για την αποθήκευση και συσκευασία διαφόρων προϊόντων, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνονται ουσίες όπως η συγκεκριμένη. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο έλεγχος της αδειοδότησης, καθώς και θέματα τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου