Με λεβεντιά και νότες αρβανίτικης παράδοσης ο εορτασμός του ΟΧΙ στη Χασιά

Κατάθεση στεφάνου από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου πατέρα 
Δημήτρη Παναγακόπουλο 
Με λαμπρές τιμές και νότες αρβανίτικης παράδοσης, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Δημοτική Ενότητα Φυλής, παρουσία πλήθους κόσμου κάθε ηλικίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες της Χασιάς και την τελετή δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου και η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Δημοτικής, της Εκκλησιαστικής και της Αστυνομικής Αρχής, των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων.

Εκπροσωπώντας την Δημοτική Αρχή στεφάνια κατέθεσαν η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Ελένη Λιάκου και ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών, Ευάγγελος Σταματάκος.
Κατάθεση στεφάνου από την Ελένη Λιάκου 
Κατάθεση στεφάνου από τον Ευάγγελο Σταματάκο
Τον Πανηγυρικό της εθνικής επετείου  εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Χασιάς Σπύρος Μπρέμπος, που δίνοντας το στίγμα της ημέρας, τόνισε μεταξύ άλλων πως:

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι μνημόσυνο, έστω κι αν οι Πρωταγωνιστές των γεγονότων που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία, δεν είναι πια κοντά μας είτε γιατί χάθηκαν στο πεδίο της μάχης είτε στη διάρκεια των χρόνων. Οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησαν όμως, μένουν Ζωντανά! Και θα ζουν όσο υπάρχουν άνθρωποι με Παιδεία και Ήθος…»
Αναφερόμενος δε, επιγραμματικά στο χρονικό της 28ης Οκτωβρίου επεσήμανε πως:
«Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς είπε το ΟΧΙ στο τελεσίγραφο του Ιταλού Πρέσβη Γκράτσι. Με αυτή τη λέξη εξέφρασε τη βούληση ενός ολόκληρου ΛΑΟΥ. Ενός ΛΑΟΥ, που στο άκουσμα των σειρήνων  έκανε τον πόλεμο, πανηγύρι!
Κορυτσά – Άγιοι Σαράντα – Πρεμετή – Αργυρόκαστρο βάφτηκαν με αίμα και δάκρυ και στεφανώθηκαν με δάφνες!»… τόνισε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος ο οποίος απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό, κατέληξε:
«Ελληνίδες – Έλληνες, νέοι και νέες του τόπου μας …
Την ωραιότερη μάχη το 1940, δεν την έδωσαν ούτε Ιταλοί, ούτε Γερμανοί, ούτε Αλβανοί, ούτε Βούλγαροι, αλλά κάποιοι ωραίοι Έλληνες που αγωνίστηκαν για το διασημότερο ΟΧΙ της πρόσφατης ιστορίας. Γιατί τα ΟΧΙ χρειάζονται Ήρωες.   ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 40!»  
Εν συνεχεία, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου  κορυφώθηκε,  με την παρέλαση της νεολαίας της Χασιάς, με τη συμμετοχή των μικρών του Παιδικού Σταθμού, των μαθητών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και των Χορευτικών Τμημάτων  του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φυλασία», που παρά το τσουχτερό κρύο, βημάτισαν,  με τη λεβεντιά που αξίζει στους αγωνιστές του 40.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν  με παραδοσιακούς χορούς  από τα χορευτικά του Συλλόγου  «Φυλασία» που χάρισαν στο κοινό τους μοναδικές νότες αρβανίτικης παράδοσης και χειροκροτήθηκαν με θέρμη.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Χασιά 













































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου