«Πορτοκαλί» το Δημαρχείο Φυλής ενάντια στη βία κατά των γυναικών




Σε πορτοκαλί χρώμα – το χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ για  την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των Γυναικών – φωταγωγήθηκε συμβολικά το  βράδυ της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, το Δημαρχείο Φυλής , στο πλαίσιο των δράσεων του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών.
Αξίζει να σημειωθεί πως 25η Νοέμβρη έχει από το 1999, ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
  Η Βία κατά των Γυναικών είναι ένα πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κλπ. Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.
To  Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φυλής υλοποιεί κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας και, ειδικότερα, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών και πολιτιστικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή.
Έτσι ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας, το απόγευμα της  Παρασκευής 25 Νοεμβρίου πραγματοποίησε δράση  Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Πνοή» με θέμα « Ενδοοικογενειακή Βία όψεις, πτυχές και συνέπειες»
Στην ενδιαφέρουσα ενημερωτική δράση έδωσε το παρών η εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα ισότητας του Δήμου Φυλής και πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου Φωτεινή Γιαννοπούλου, ενώ συμμετείχαν  ενεργά, γονείς που τα παιδιά τους, παρακολουθούν  εκπαιδευτικά προγράμματα  της «Πνοής»
Τη συζήτηση συντόνισαν τα επιστημονικά μέλη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Φυλής, Βίκη Βεοπούλου (Ψυχολόγος) και Πηνελόπη Μηλιώνη (Κοινωνική Λειτουργός)
Η Πηνελόπη Μηλιώνη άνοιξε το διάλογο αναπτύσσοντας το θέμα «Έκθεση του Παιδιού σε κακοποιητικό περιβάλλον – Συνέπειες και Παρέμβαση»
Η Βίκη Βεοπούλου στη συνέχεια ανάπτυξε το θέμα «Κακοποίηση: Ένα βήμα πριν το διαζύγιο; ή το διαζύγιο ένα βήμα πριν την κακοποίηση;»
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ενημερωτική δράση με ερωτήσεις αλλά και χρήσιμες απόψεις, θέσεις κι εμπειρίες.


Στη συνέχεια ακολούθησε η συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου  σε πορτοκαλί χρώμα καθώς και η διανομή ενημερωτικού εντύπου από τα επιστημονικά στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου στην είσοδο του Δημαρχείου και σε άλλα σημεία  του Κέντρου.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές και πολιτιστικές δράσεις και πιο συγκεκριμένα:
·         Ημερίδα στον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωφριάς  στις 5/12/2016 με θέμα : «"Βία κατά της Γυναίκας. Ανάλυση του κοινωνικού φαινομένου - Μορφές και Συνέπειες  »
·        Έκθεση Γυναικείων δημιουργιών του Εικαστικού Τμήματος Γυναικών στο Ζεφύρι και Παρουσίαση της Θεατρικής Ομάδας Ζεφυρίου (ΘΟΖ), στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου στις 16/12 /2016 υπό την Αιγίδα και την ολόπλευρη στήριξη του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Φυλής, η «ΠΑΡΝΗΘΑ»

Λίγα λόγια για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Φυλής 
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φυλής είναι μια υποστηρικτική δομή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013,ως πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του ΚΕΘΙ.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Φυλής παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό: σύμβουλο υποδοχής/κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο.
Στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου οι γυναίκες που μπορούσαν ν’ απευθυνθούν στη δομή θα έπρεπε να έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:
- ενδοοικογενειακή/συντροφική  βία
- βιασμό ή απόπειρα βιασμού
- σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία
Από τις αρχές του 2016 μπορούν ν΄απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται πολλαπλές  διακρίσεις, συγκεκριμένα:
- μόνες μητέρες
- άνεργες
- μετανάστριες
- πρόσφυγες κ.ά.
    Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών πέρα από την ψυχοκοινωνική συμβουλευτική, την ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση διοργανώνει και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για θέματα έμφυλης βίας.
Συγκεκριμένα έχει πραγματοποιήσει δικτυώσεις με δομές ασφάλειας και κοινωνικής προστασίας, δομές υγείας, δομές απασχόλησης, δομές εκπαίδευσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις ημερίδες και ενημερωτικές ομιλίες σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία και σε φορείς, εκδηλώσεις σε Παγκόσμιες Ημέρες όπως ποδηλατάδα, θεατρικά δρώμενα κ.α 

    Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο :
Ι.Καμπόλη 23, Άνω Λιόσια (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7πμ-4μμ)
Τηλ.: 210-2483360/ Fax: 210-2483360 / E-mail: ksfylis@fyli.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου