«Τα παιχνίδια με τη χωματερή της Φυλής, πρέπει να σταματήσουν...»

... επεσήμανε ο Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων ( ISWA) Αντώνης Μαυρόπουλος από το βήμα της Ημερίδας του Δήμου Φυλής 

Καταπέλτης υπήρξε κατά την τοποθέτησή του στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Φυλής την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, με θέμα « Η Φυλή γυρίζει σελίδα. – Από τη χωματερή στην ανάπλαση» ο Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων ( ISWA) Αντώνης Μαυρόπουλος.
Κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη χωματερή αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ο ομιλητής επεσήμανε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα για το οποίο φέρουν σοβαρές ευθύνες, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτου  κόμματος και χρώματος.
Ο Αντώνης Μαυρόπουλος ανακοίνωσε επίσης, πως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ανάπλαση της Χωματερής που εγκαινιάζει ο Δήμος Φυλής, μέσα στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, θα επισκεφθεί το χώρο εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προχωρήσει σε συμπεράσματα και προτάσεις.
Κατά τα λοιπά με λόγο ουσίας ενίοτε δε και καταγγελτικό για την σημερινή κατάσταση της χωματερής, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων, ανάφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Θα πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από το 2000 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 10 χρόνια και καμιά κυβέρνηση, δεν είχε το θάρρος να προχωρήσει στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών. Στην ουσία δεν ήθελε να αναλάβει το Πολιτικό Κόστος ή για να το πούμε αλλιώς, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος είναι μικρότερο από το να πάνε τα σκουπίδια κάπου αλλού… Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.
Τεχνικές κι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και μάλιστα κάποιες, είναι εξαιρετικά καλύτερες από τη σημερινή κατάσταση. Αυτό που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα είναι η πολιτική βούληση και επιπλέον υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη για τα σκουπίδια. Ποια είναι αυτή; Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις– ανεξαρτήτως καπέλων και κομμάτων – πορεύονται με την αντίληψη ότι το θέμα των σκουπιδιών είναι τεχνικό και ότι γι΄ αυτό χρειαζόμαστε Δημόσια Έργα και λεφτά.
Το θέμα των σκουπιδιών είναι πριν απ΄όλα, ένα κοινωνικό θέμα, το οποίο έχει τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.
Η υποτίμηση του κοινωνικού χαρακτήρα του θέματος, έχει οδηγήσει σε μια συστηματική σειρά αποτυχιών τουλάχιστον εδώ και 16 χρόνια, όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Αν θέλετε από την εμπειρία μου να σας πω ποια είναι η κατάσταση τα τελευταία 16 χρόνια θα σας την πω πάρα πολύ απλά. Μέχρι πριν από 2 ή 3 χρόνια είχαμε κυβερνήσεις που ετοίμαζαν έργα χωρίς κανένα σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό σχεδιασμό, αγνοώντας την κοινωνική διάσταση. Και γι΄αυτό όλα αυτά τα έργα - που είναι τουλάχιστον καμιά δεκαριά  - από αυτά που έχουν σχεδιαστεί, δεν έχει γίνει, ούτε ένα. Είχαμε λοιπόν προετοιμασία έργων, χωρίς σοβαρό σχέδιο. Σήμερα, τα τελευταία δυο χρόνια, έχουμε πάρα πολλά σχέδια, χωρίς έργα.
Κι επιτρέψτε μου να πω ότι μου είναι αδύνατον να ακούω πως «το ότι δεν έχει Τοπικό Σχέδιο ο Δήμος Φυλής, είναι μέρος του προβλήματος. Γιατί εδώ θα πρέπει να αντιστρέψουμε το ερώτημα: Όταν όλοι οι άλλοι Δήμοι κάνουν τοπικά σχέδια με το δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη Φυλή, τι πρέπει να πει ο Δήμος της Φυλής;
Εδώ λοιπόν πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια, να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες τους, οι οποίες είναι διαχρονικές αλλά δεν είναι μόνο πολιτικές.
Γιατί εδώ υπάρχει ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Αν οι ευθύνες ήταν  μόνο πολιτικές, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι. Μαθημένοι είμαστε στην Ελλάδα…
Όμως εδώ υπάρχουν ευθύνες για το θέμα της υγείας. Υπάρχουν ευθύνες για το θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της ζωής 1 -1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπάρχουν  ευθύνες για την οικονομική απαξίωση του Δήμου. Έχουμε ευθύνες για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτές οι ευθύνες είναι βαρύτατες και όσοι έχουν θέση ευθύνης στις κυβερνήσεις, στις Περιφέρειες και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα πρέπει να απολογηθούν για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα.
Άραγε γιατί κατάφεραν να κάνουν Πάρκο τη χωματερή στη Χιρίγια κι εμείς εδώ το ξεκινάμε τώρα;
Όπως ξέρετε παρά πολύ καλά, για να κλείσει ο χώρος ταφής απαιτείται πριν απ΄ όλα, να βρεθούν εναλλακτικές θέσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ταυτόχρονα σε κανέναν από μας δεν αρκεί να κλείσει ο υπάρχων χώρος. Να κλείσει ο χώρος και να μείνει μια ανοιχτή πληγή, για άλλα 50 χρόνια. Θέλουμε να κλείσει, να ξανασχεδιαστεί, να αναβαθμιστεί και να μας δώσει πίσω η Πολιτεία, ένα μέρος από το Κοινωνικό, Οικονομικό και Υγειονομικό κόστος που πληρώνουμε, τόσα χρόνια. Θέλουμε ο χώρος από ανοιχτή πληγή, να γίνει τόπος προσέγγισης ανθρώπων, επενδυτών ενδεχομένως, τόπος αναψυχής.
Θέλουμε από νεκροταφείο σκουπιδιών να γίνει τόπος αναγέννησης του Δήμου. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει σήμερα. Το πιο θεμελιώδες χαρακτηριστικό της είναι, να οραματιστούμε, να προβληματιστούμε και να αρχίσουμε να παλεύουμε για να αλλάξει ο χαρακτήρας ξέροντας ότι αυτό δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, θα πάρει χρόνια, αλλά επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
Πρέπει να ξεκινήσει τώρα, γιατί ούτως ή άλλως, όπως είπε και ο Δήμαρχος ο χώρος θα κλείσε σε 1,5 σε 2 σε 1 χρόνο; εξαρτάται… Πρέπει να ξεκινήσει τώρα, και να το παρακολουθούμε συστηματικά για την επόμενη δεκαετία, μέχρι να καταφέρουμε να απαλλαγούμε.
Και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, γιατί πάνω απ΄ όλα, είναι θέμα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, είναι θέμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι θέμα Καθημερινής Ζωής» κατέληξε καταχειροκροτούμενος από το ευρύ κοινό ο Αντώνης Μαυρόπουλος.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη  Μαυρόπουλο 

Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ και απόφοιτος του IESE Business School
Ο Αντώνης Μαυρόπουλος είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ και απόφοιτος του IESE Business School. Είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της D-Waste και ο εμπνευστής του Waste Atlas (www.atlas.d-waste.com) Δουλεύει πάνω από είκοσι χρόνια σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 100 μεγάλης κλίμακας έργα σε 15 διαφορετικές χώρες. Οι εμπειρίες του από τις αναπτυσσόμενες χώρες τον οδήγησαν σε μια συστηματική ενασχόληση και μελέτη της κοινωνικής διάστασης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, γεγονός που συνέβαλλε σημαντικά στη διεθνή του καριέρα και αναγνώριση.
Το 2008 και το 2012 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (International Solid Waste Association, www.iswa.org ) και έκτοτε συμμετέχει ενεργά σε όλα τα σημαντικά διεθνή περιβαλλοντικά φόρα. Συνεργάζεται επίσης συστηματικά με τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και του διεθνείς αναπτυξιακούς μηχανισμούς. Το 2009 επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο ως ο βασικός εμπειρογνώμονας για θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε όλες τις ηπείρους και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της απεξάρτησης από τον άνθρακα, την παγκοσμιοποίηση και την επίδραση της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση. Είναι επίσης από τους πρωτοπόρους στην υιοθέτηση των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας σε ζητήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης, μέσω των εφαρμογών της D-Waste.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του και τη δουλειά του μπορείτε να επισκεφτείτε το blog του http://mavropoulos.blogpost.com

Για να ακούσετε  τι ακριβώς είπε στην Ημερίδα του Δήμου Φυλής δείτε το video

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου