Τρίτη Ηλικία και.. τιμόνι ...

... η ενδιαφέρουσα ενημερωτική Ημερίδα
στο Α' ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων



Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα μέλη των ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων για την εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Α΄ ΚΑΠΗ και είχε ως θέμα τα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ασφαλή οδήγηση στους ηλικιωμένους.


Μέσα από μια διαδραστική ομιλία που περιείχε βίντεο, σλάιτς, διαγράμματα, πληροφορίες αλλά και στατιστικά δεδομένα για τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι, η Ομάδα του Εργαστηρίου Κοινοτικής και Γεροντολογικής Νοσηλευτικής του Ζ’ Εξαμήνου του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις αιτίες αλλά και τους τρόπους αποφυγής ατυχημάτων.

Η οδήγηση υπό βροχή ή σε άγνωστη διαδρομή, η νυχτερινή οδήγηση αλλά και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία, σύγχυση, θολή όραση και μείωση των αντανακλαστικών είναι μερικές από τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπερνούν ποτέ οι ηλικιωμένοι. 

Οι φοιτητές αμέσως μετά την ενημέρωση έκαναν τεστ αντανακλαστικών, έλεγχο όρασης αλλά και σταθερότητας βηματισμού στους ηλικιωμένους οδηγούς που συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία και έδωσαν συμβουλές ανάλογα με την περίπτωση. 

«Θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές για την ενημέρωση και να τους ευχηθώ καλή πρόοδο» σημείωσε ο εκπρόσωπος των ηλικιωμένων Γιάννης Μάρκου που παρότρυνε τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Η οικοδέσποινα και υπεύθυνη των ΚΑΠΗ του Δήμου Φυλής Ειρήνη Αλυματήρη ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου κ.Μαύρου τους ηλικιωμένους για την παρουσία τους, τους φοιτητές για την εργασία που παρουσίασαν, τον καθηγητή τους Σωτήρη Πλακά , την προϊσταμένη του Ερυθρού Σταυρού στα Άνω Λιόσια Ελένη Καρανάσιου για την συνδιοργάνωση και την καθηγήτρια των ΤΕΙ Αθηνών κ. Αριστέα Πλακίδα για την αφοσίωση και την συμπαράστασή της στους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ του Δήμου. 

« Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην ενημέρωση έδειξαν ενδιαφέρον και ενθάρρυναν τα παιδιά στην παρουσίαση και αυτό ήταν για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη» υπογράμμισε ο καθηγητής των φοιτητών κ. Πλακάς ο οποίος προανήγγειλε πως ήδη έχει συμφωνηθεί με τον πρόεδρο τον ΚΑΠΗ Δαβίδ Μαύρο και θα πραγματοποιηθεί πριν τις γιορτές και δεύτερη ενημέρωση των ηλικιωμένων με θέμα την παροχή πρώτων βοηθειών σε ειδικές περιπτώσεις όπως το εγκεφαλικό, το έμφραγμα κ.α. 

«Είναι πολύ σημαντικό που οι φοιτητές επέλεξαν ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα για την εργασία τους και χαίρομαι που μέσω αυτής της αναλυτικής παρουσίασης μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε τα μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου» σημείωσε η κ. Πλακίδα. 

Την ημερίδα για την οδική ασφάλεια οργάνωσαν το Α΄ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Πλακά και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Ερυθρού Σταυρού Άνω Λιοσίων.

Η επόμενη δράση των ηλικιωμένων έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου. Θα επισκεφθούν τα παιδιά στο ίδρυμα ΜΗΤΕΡΑ στους Αγίους Αναργύρους, προκειμένου να τους ευχηθούν χρόνια πολλά και να τους προσφέρουν σοκολάτες, καραμέλες, κρουασάν και γλυκά τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να συγκεντρώνουν.


Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα 






















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου