Συγκίνηση και Εθνική υπερηφάνεια στον εορτασμό της Επανάστασης του ’21 στη Χασιά



Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της Επανάστασης του 1821 στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, ο οποίος κορυφώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας.

Ρίγη συγκίνησης και αισθήματα υπερηφάνειας προκάλεσε σε επισήμους, μαθητές και δημότες ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, αφιερωμένο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του τόπου και των ανθρώπων της Χασιάς στους αγώνες για την απελευθέρωση της Αθήνας.


«Η Πρωτεύουσα του κόσμου και του φωτός, η Αθήνα, δύο φορές απελευθερώθηκε ανά τους αιώνες, από εδώ», τη Χασιά, υπογράμμισε ο Σπύρος Μπρέμπος, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα που οδήγησαν στις δύο αυτές απελευθερώσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 404 π.Χ., όταν ο στρατηγός Θρασύβουλος της Αθήνας οχυρώθηκε στο Κάστρο της Φυλής μετά την πολιορκία και κατοχή της Αθήνας από τους τυράννους της Σπάρτης. «Συγκεντρώνει στρατό και από εδώ ορμώμενος κατατροπώνει το κράτος των 30 Τυράννων, ελευθερώνει την Αθήνα και αποκαθιστά τη Δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Μετά από 2.200 χρόνια, ο καπετάν Μελέτης της Χασιάς ηγήθηκε μιας στρατιάς περίπου 1.200 κατοίκων των χωριών της Αττικής και τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1821 μπαίνουν ελευθερωτές στην Αθήνα. «Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους κατοίκους της Αττικής αποτέλεσε εθνικό και ιστορικό γεγονός, που άσκησε αποφασιστική επίδραση εις την αίσια έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821», τόνισε ο Σπύρος Μπρέμπος, ο οποίος ανακοίνωσε καταχειροκροτούμενος ότι η Δημοτική Αρχή με παμψηφεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 17 Μαρτίου, εφέτος, ζητάει «την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα καθιερώνει ως Δημόσια Εορτή την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας από τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου και τους άλλους αγωνιστές από τα αρβανιτοχώρια της Αττικής, στις 25 Απριλίου του 1821».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες της Φυλής. Στη συνέχεια παρουσία επισήμων, μαθητών και πιστών εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμήν των ένδοξων αγωνιστών και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Εν συνεχεία ακολούθησε η παρέλαση των παιδιών του Παιδικού Σταθμού, του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Φυλής, καθώς και Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων.

Μετά το πέρας της παρέλασης έγινε κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του καπετάν Μελέτη, ενώ η εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ολοκληρώθηκε στη Δημοτική Ενότητα Φυλής με παραδοσιακούς χορούς από Συλλόγους της περιοχής στην Κεντρική Πλατεία.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα









































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου