Λίκνο της Δημοκρατίας της Αρχαίας Αθήνας το Φρούριο της Φυλής

Όραμα της Διοίκησης Παππού η αναστήλωση και ανάδειξη του χώρου



Στο όραμα της αναστήλωσης και της ανάδειξης του Αρχαίου Φρουρίου της Φυλής και του Τείχους του Δέματος, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου. 
Αφορμή για την τοποθέτησή του στάθηκε σχετικό ερώτημα της πρώην Δημάρχου Ζεφυρίου και Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου Φωτεινής Γιαννοπούλου, την οποία ο Χρήστος Παππούς ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του έδωσε. 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος ήδη σε συνεργασία με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής κα Αναστασία Λαζαρίδου και την Αρχαιολόγο Δώρα Γεωργουσοπούλου, έχουν ξεκινήσει επαφές και διεργασίες για τη σύνταξη σχετικών μελετών υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Ο Δήμαρχος εξάλλου αναφέρθηκε στη σημαντική αρχαιολογική αξία του Φρουρίου και στη σχέση του Δήμου Φυλής με τη Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας. 
«Το θέμα συζητήσαμε σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών κι Εξωτερικών Σπυρίδωνα Φλογαΐτη ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου EPLO. Στόχος μας είναι να γίνεται κάθε Σεπτέμβρη εντός του χώρου του Φρουρίου στον Πυλώνα της Δημοκρατίας της Αθήνας μια επιμορφωτική Ημερίδα με τη συμμετοχή Διεθνών Προσωπικοτήτων για την ανάδειξη της ιστορίας της Αρχαίας Αθήνας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ήδη υπήρξε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αφού ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, με την πολύτιμη συμβολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου της Πάρνηθας, προχώρησε στον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου. 
Ιδού μερικά χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον καθαρισμό:














Λίγα λόγια για την Συμβολή του Φρουρίου της Φυλής στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα: 

Πηγή Βικιπαίδεια  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η Φυλή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον αθηναϊκό εμφύλιο πόλεμο, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου: Το χειμώνα του 404 / 403 π.Χ. οι δημοκράτες, με επικεφαλής τον Θρασύβουλο[7]κατέλαβαν το φρούριο της Φυλής και το χρησιμοποίησαν ως σημείο συγκέντρωσης.[8] Μετά την επιτυχή απώθηση των αντιπάλων τους κατά την πολιορκία που έγινε εκεί και έχοντας υπερκεράσει τις ολιγαρχικές δυνάμεις στη Μάχη της Φυλής, ο Θρασύβουλος ηγήθηκε με άγημα 1.200 ανδρών προς την Μουνιχία, στον Πειραιά[9] και την κατέλαβε. Από εκεί προετοίμασε την ανατροπή του καθεστώτος των Τριάκοντα Τυράννων και στη συνέχεια οργάνωσε την επιστροφή στην πόλη των εξόριστων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. 
Για ένα μεγάλο μέρος του τέταρτου αιώνα π.Χ. η Φυλή ήταν συνώνυμη με τη δημοκρατία και τους άνδρες που πολέμησαν εκεί. Ειπώθηκε ότι οι «ήρωες της Φυλής» είχαν επαναφέρει στην πόλη της Αθήνας την «εξόριστη δημοκρατία».
Δείτε τι είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος



Δείτε και μερικά live στιγμιότυπα από τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του Φρουρίου:



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου