Πτώση της αξίας των κατοικιών κατά 38% στα Άνω Λιόσια σε σχέση με το 2009


Απώλειες που φτάνουν και το 40% σημείωσαν τα χρόνια της κρίσης οι τιμές κατοικιών στα δυτικά προάστια της Αθήνας, ακολουθώντας την γενικότερη τάση της αγοράς ακινήτων την επταετία 2009-20016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Νίκος Βλαχάκης στέλεχος της Alpha Αστικά Ακίνητα και το 2016 οι αγοραπωλησίες κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό απόθεμα αδιάθετων κατοικιών το οποίο οδεύει προς απαξίωση.
Αν και η ζήτηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, το 2016 υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα σε κάποιες περιοχές χωρίς όμως να είναι κανόνας η επίτευξη συμφωνίας. Και αυτό διότι οι υποψήφιοι αγοραστές συνεχίζουν να κρατούν στάση αναμονής λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί.
Εντονότερο τελικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τα ακίνητα 15ετίας γύρω στα 80 τ.μ σε κεντρικά σημεία των δήμων ή κοντά σε συγκοινωνίες και ειδικά σε μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός).
Σημαντικό είναι ότι παρατηρείται μια στροφή προς την ενοικίαση, καθώς και στα δυτικά προάστια τα ενοίκια διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα.
Σε σχέση με το 2015 βάσει των εκτιμήσεων της Alpha Αστικά Ακίνητα οι μέσες τιμές στα δυτικά προάστια της Αθήνας υποχώρησαν το 2016 κατά -2,5% έως -3,2%. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στα νεόδμητα ακίνητα που έφτασαν και το -4%.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, παρατηρείται σημαντική διακύμανση μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης τιμής σε κάθε δήμο, ειδικά σε ακίνητα παλαιότητας.
Η μεγαλύτερη μέση υποχώρηση τιμών την περίοδο 2009-2017 καταγράφηκε στους Θρακομακεδόνες με 40% και ακολούθησαν το Καματερό και η Αγία Βαρβάρα με 39%, ενώ το 38% έφτασε η πτώση σε Άνω Λιόσια και Μεταμόρφωση. Οι τιμές κυμαίνονται σε ένα εύρος από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό όταν το 2009 ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις τα 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό.

ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου