Άκρως ενδιαφέρουσα η Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Δήμο Φυλής



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, το σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού που συνδιοργάνωσαν η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Φυλής, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και το ΚΕΣΥΠ Δ. Αττικής, την Τρίτη 4 Απριλίου 2017,στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. 

«Πρέπει να παλέψουμε όλοι, για σωστή δημόσια παιδεία, ώστε να μην υπάρχει παράλληλη παιδεία, ούτε φροντιστήριο. Και το λέω εγώ ως φροντιστής, που είναι αυτή η δουλειά μου» σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φυλής, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια για την εκδήλωση στον Νίκο Χατζητρακόσια και τους συνδιοργανωτές του σεμιναρίου. 

Ο Χρήστος Παππούς που λόγω επαγγέλματος ζει από κοντά επί δεκαετίες την αγωνία των παιδιών για το μέλλον, τις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση επανέλαβε πως το Πανεπιστήμιο ανοίγει προοπτικές αλλά δεν είναι μονόδρομος. 

«Το Πανεπιστήμιο μας παρέχει μόρφωση . Θα πας στο Πανεπιστήμιο, μόνο όταν το αγαπάς πολύ, για να γίνεις αυτό που επιλέγεις. Πρέπει να μορφωθείτε αλλά κυρίως πρέπει να κάνετε αυτό που σας αρέσει» παρότρυνε τα παιδιά ο Δήμαρχος Φυλής και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εξετάσεις. 

Την επιτακτική ανάγκη σωστής ενημέρωσης γονέων και μαθητών για το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού των παιδιών υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του, ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Φυλής και οικοδεσπότης της εκδήλωσης Νίκος Χατζητρακόσιας. 

Η αρτιότητα της οργάνωσης, η πλούσια θεματολογία, το πλήθος των πληροφοριών και η αξιοποίηση όλων των ειδικών φορέων σε θέματα εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής και της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα έκαναν ανεπανάληπτες τις «Σπουδαστικές και εκπαιδευτικές διαδρομές μετά το Λύκειο», όπως ήταν ο τίτλος του σεμιναρίου. 

Για πρώτη φορά στο Δήμο Φυλής μίλησαν στα παιδιά και τους γονείς περιγράφοντας αναλυτικά το επάγγελμά τους, τις δυσκολίες, τις προοπτικές αλλά και τα οφέλη, τόσοι πολλοί και διαφορετικοί επαγγελματίες από όλους τους χώρους με τον κλάδο των στρατιωτικών να υπερτερεί σημαντικά. Πριν από όλα βεβαίως οι οργανωτές του σεμιναρίου είχαν φροντίσει να ακουστούν κυρίως τα παιδιά. 

Αίσθηση έκανε η ομιλία του ο μαθητή του 3ου Γενικού Λυκείου Παναγιώτη Καραμουσκέτα που περιέγραψε καρέ καρέ τις αγωνίες, το άγχος και τις ανησυχίες των εφήβων σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον. «Το σχολείο πρέπει να παρέχει έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση για την αγορά εργασίας, να εντοπίζει και να επικεντρώνεται στις κλήσεις των νέων ώστε να τους καθοδηγεί να ασχοληθούν με κάτι που πραγματικά τους ενδιαφέρει» είπε ο μαθητής που υπογράμμισε την ιδιαίτερη δυσκολία της νέας γενιάς να απορροφηθεί στην αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας. 

Η απάντηση στις αγωνίες του μαθητή ήρθε λίγα λεπτά αργότερα όταν ο αξιωματικός και εκπαιδευτής της Πολεμικής Αεροπορίας Πολύδωρος Μπουρδανιώτης περιέγραψε στα παιδιά το επάγγελμα του μηχανικού & ηλεκτρονικού αεροσκαφών. « Είναι ένα υπεύθυνο και συναρπαστικό αλλά δύσκολο επάγγελμα. Χρειάζεται πολύ διάβασμα και ενημέρωση και μετά τα πτυχία που απαιτούνται για να το ασκήσεις. Είναι όμως ένα επάγγελμα στο οποίο ανοίγονται και θα ανοίγοντα για τα επόμενα πολλά χρόνια χιλιάδες θέσεις εργασίας, με πολύ καλές αποδοχές. Είναι κρίμα να έρχονται να δουλεύουν στην Ελλάδα μηχανικοί αεροσκαφών από όλο τον κόσμο και τα δικά μας παιδιά να ξενιτεύονται. Προτείνω ανεπιφύλακτα να κοιτάξετε αυτή την επιλογή» είπε στα παιδιά ο κ. Μπουρδανιώτης. 

Στο σεμινάριο έγινε εκτενής ενημέρωση για τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μετά το Λύκειο. Εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε ενημέρωση για τις προοπτικές που ανοίγουν τα ΙΕΚ, τα ΕΠΑΛ. Δόθηκαν πληροφορίες στα παιδιά για το επάγγελμα του καθηγητή της φυσικής αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει ο συγκεκριμένος επιστημονικός κλάδος ενώ το επαγγελμα του διατροφολόγου-διαιτολόγου και τις προοπτρικές του περιέγραψε αναλυτικά η Ευθυμία Δέδε. Παρουσίαστηκε και αναλύθηκε η επαγγελματική διέξοδος στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αλλά οι ομιλητές ξεκαθάρισαν πως η επαγγελματική σταδιοδρομία στο στράτευμα είναι σκληρή και απαιτιτική επιλογή και πάνω από όλα είναι καθήκον και λειτούργημα και μετά επάγγελμα. 

Στον αντίποδα της σκληρής αλλά γοητευτικής στρατιωτικής ζωής ο Νίκος Χατζητρακόσιας και οι υπόλοιποι συνδιοργανωτές είχαν φροντίσει να συμπεριλάβουν στην ενημέρωση των παιδιών «και το χρώμα, το όνειρο, την ομορφιά της ζωής» που μας αποκαλύπτει η τέχνη. Προτάσεις σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης για τα παιδιά που έχουν το χάρισμα να «ζωντανεύουν» το μάρμαρο έκανε η καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων Αικατερίνη Καλιτζουνάκη η οποία πάντως διευκρίνισε στα παιδιά πως η ενασχόληση με τις τέχνες εκτός από τη σκληρή εκπαίδευση προϋποθέτει απαραιτήτως την ύπαρξη ταλέντου ώστε να μπορέσει κάποιος να ξεχωρίσει και να διακριθεί. 

Η αίθουσα Μελίνα Μερκούρη έμεινε γεμάτη από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης η οποία διήρκησε περί τις τρεις ώρες. Οι μαθητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο είναι βέβαιο ότι έφυγαν παίρνοντας μαζί τους σημαντικά ερεθίσματα, που θα τροφοδοτήσουν τις σκέψεις και τους και θα τους βοηθήσουν -σε λίγο καιρό μετά τις εξετάσεις- να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θα τους «ανοίξουν» τον επαγγελματικό δρόμο της καρδιάς τους. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα
























Ιδού και οι ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί του του Προέδρου της Β’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκου Χατζητρακόσια και του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου