Στην παρουσίαση του βιβλίου - Βιογραφία του κορυφαίου λαϊκού ερμηνευτή Μιχάλη Μενιδιάτη ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς

O Χρήστος Μενιδιάτης υπογράφει το βιβλίο του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού


Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με τον φίλο του συγγραφέα - ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού, Κώστα Μπαλαχούτη





Στην παρουσίαση του Βιβλίου – βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη με τίτλο «Πετραδάκι – Πετραδάκι» έδωσε το παρών ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του συγγραφέα - ερευνητή του Λαϊκού τραγουδιού Κώστα Μπαλαχούτη. 

Το βιβλίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 4 Απριλίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Παλιάς Βουλής. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν ο πρώην Πρωθυπουργός, θαυμαστής και φίλος του αείμνηστου Μιχάλη Μενιδιάτη Κώστας Καραμανλής, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, σπουδαίοι ερμηνευτές και μουσικοί του Λαϊκού τραγουδιού, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων και φυσικά η πολυμελής οικογένεια αλλά και πολλοί φίλοι και συντοπίτες του Μιχάλη Μενιδιάτη. 

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη και προλόγισαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο λαϊκός ερμηνευτής Γεράσιμος Ανδρεάτος και φυσικά ο γιος του Χρήστος Μενιδιάτης, που συγκίνησε τόσο με τις διηγήσεις από τις αναμνήσεις με τον πατέρα του, όσο και με το τραγούδι του. 

Ο Χρήστος Μενιδιάτης ήταν εξάλλου, εκείνος που υπέγραψε και το βιβλίο του Χρήστου Παππού, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί τόσο τον ίδημοφιλή ερμηνευτή όσο και τον φίλο του συγγραφέα – ερευνητή, Κώστα Μπαλαχούτη. Στο περιθώριο της πολιτιστικής βραδιάς εξάλλου, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκλεκτούς προσκεκλημένους από το χώρο της βουλής, του επιχειρηματικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού.


Λίγα λόγια για το βιβλίο βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη

Ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης παρουσιάζει τη βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη «Πετραδάκι Πετραδάκι έως την κορυφή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος.

Ένα πανόραμα του λαϊκού τραγουδιού από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι και τις τελευταίες ανάσες του περασμένου αιώνα και όχι μόνο.

Ο Μενιδιάτης αναδείχτηκε στις αρχές του ’60 με συνθέσεις του μέντορά του Απόστολου Καλδάρα. Νωρίτερα είχε μοιραστεί το πάλκο με πρωτοπόρους όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Μπάτης, ο Γεράσιμος Κλουβάτος, ο θρυλικός Δημήτρης Στεργίου (Μπέμπης), ο Γιώργος Λαύκας, ο Τάκης Μπίνης κ.ά. 

Στη δεκαετία του ’60 ο Μενιδιάτης μεγαλούργησε αφού εκτός από δημιουργίες του Καλδάρα (Μην περιμένεις πια, Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις, Περιφρόνα με γλυκιά μου κ.ά) συχνά σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (Πετραδάκι πετραδάκι) τραγούδησε μεγάλα σουξέ του Μανώλη Χιώτη (Αγωνίες), του Γιάννη Καραμπεσίνη (Πήραν τα στήθια μου φωτιά), του Νίκου Καρανικόλα (Ξημέρωσε καλή μου) και του Άκη Πάνου (Είδα τα μάτια σου κλαμένα, Παράνομη αγάπη) που υπήρξε επίσης δάσκαλός του. Και στα χρόνια του ’70 αλλά και του ’80 ο Μιχάλης Μενιδιάτης είχε δυνατές στιγμές μέσα από πρωτότυπες εγγραφές και επανεκτελέσεις (Ούτε ώρα αναβολή, Χαρικλάκι, Που να ‘ναι τέτοια ώρα η αγάπη μου, Ένα τραγούδι πες μου ακόμα, Στο κάτω κάτω της γραφής κ.ά).

Η χάρη του Μενιδιάτη έφτασε και στον περίφημο «Λαϊκό τραγουδιστή» του Διονύση Σαββόπουλου για τις ανάγκες της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη Happy Day ενώ τραγούδησε και Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Μαρκόπουλο αλλά και Σταμάτη Κραουνάκη. Και βέβαια και Σούκα, Νικολόπουλο, Μουσαφίρη και όχι μόνο.  

Ο Μιχάλης Μενιδιάτης μοιράστηκε τέσσερα χρόνια με το συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη για να ξετυλίξει τη ζωή και τη δράση του, απ’ το ξεκίνημά του ως Καλογράνης στο Μενίδι μέχρι να φτάσει «Πετραδάκι πετραδάκι έως την κορυφή» του λαϊκού μας τραγουδιού.

Ο Μπαλαχούτης, στιχουργός, ερευνητής και διευθυντής του ogdoo.gr σκιαγραφεί με αφορμή το τραγούδι και τις εποχές όπου κινήθηκε ο ερμηνευτής.

Η έκδοση «Μιχάλης Μενιδιάτης - Πετραδάκι Πετραδάκι έως την κορυφή» που έχει πολυτελή χαρακτήρα συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό όπου μαζί με το Μενιδιάτη φιγουράρουν κορυφαίες μορφές του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο. Προλογίζουν ο Μίμης Πλέσσας και ο Χρήστος Νικολόπουλος και με το δικό του τρόπο ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Πολιτιστική Βραδιά 

















Ιδού και μερικά live


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου