Βιβλία για τυφλούς θα γίνει το παλιό χαρτί - Από το 4ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων ξεκινά η ανακύκλωση



Από τον Δήμο Φυλής και συγκεκριμένα από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων, ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού στα σχολεία, που υλοποιούν η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη διαδικασία, τον σκοπό και τα οφέλη της ανακύκλωσης χαρτιού, ενώ το ανακυκλωμένο χαρτί που θα έχει συγκεντρωθεί μέσω της εν λόγω δράσης θα προσφέρεται για την παραγωγή βιβλίων για τυφλούς.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Πέμπτης, 18 Μαΐου 2017, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Σοφία Κορωναίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αριστέα Βάβουλα και η Προϊσταμένη Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, Μίνα Σταματοπούλου, συνοδευόμενες από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Μιχάλη Οικονομάκη και τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Γιάννη Κρεμύδα, επισκέφθηκαν το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων, που αποτέλεσε και τον πρώτο στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, «σταθμό» στον χώρο της εκπαίδευσης για τη δράση για την ανακύκλωση χαρτιού. 

Στο πλαίσιο της δράσης, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής προμήθευσαν το σχολείο με πέντε «χαρτοφάγους» (πέντε πράσινους χάρτινους κάδους) όπου θα συλλέγονται τα προς ανακύκλωση χαρτιά, ενώ οι κ.κ. Σοφία Κορωναίου και Μίνα Σταματοπούλου ενημέρωσαν ένα τμήμα μαθητών του σχολείου σχετικά με τη δράση και τη διαδικασία και ειδικότερα σχετικά με το ποια είδη χαρτιών συλλέγονται για ανακύκλωση, πώς θα γίνεται η συλλογή τους και ποια είναι τα οφέλη από την ανακύκλωση χαρτιού (λιγότερος όγκος απορριμμάτων, μείωση της κοπής δέντρων για δημιουργία χαρτιού, προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.). Συγκεκριμένα, παρότρυναν τα παιδιά να μαζεύουν από το σπίτι και το σχολείο, τα μη χρήσιμα πλέον, καθαρά χαρτιά όπως εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοσακούλες, χαρτιά συσκευασίας, παλιά τετράδια κ.ο.κ. και να τα τοποθετούν στους «χαρτοφάγους», οι οποίοι θα αδειάζονται στο πράσινο κάδο ανακύκλωσης χαρτιού. Στη συνέχεια τα χαρτιά αυτά θα ανακυκλώνονται και θα μετατρέπονται σε βιβλία για τυφλούς.

Μετά την ενημέρωση, πρόσφεραν στα παιδιά ενημερωτικό έντυπο προκειμένου να ενημερώσουν την οικογένειά τους και τους φίλους τους και CDs με παιχνίδια ανακύκλωσης, προκειμένου μέσα από το παιχνίδι να ενημερωθούν καλύτερα για την ανακύκλωση.

Η δράση θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) σε όλους τους δήμους της Δυτικής Περιφέρειας, τόσο στο υπόλοιπο της φετινής όσο και κατά τη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς.

«Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά θα προσπαθήσουνε γιατί είναι πολύ σημαντικός και ο σκοπός», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλης Οικονομάκης. «Είναι σπουδαίο το άχρηστο για μας χαρτί που πετάμε, να γίνει χρήσιμο για τους άλλους, να αξιοποιηθεί για τα παιδάκια που δεν βλέπουνε», επισήμανε ο κ. Οικονομάκης και πρότεινε στους εκπαιδευτικούς να συμπεριλάβουν κάποιο δρώμενο με ανακύκλωση χαρτιού στο πρόγραμμα της καλοκαιρινής γιορτής του σχολείου, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η δράση. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα













0 comments:

Δημοσίευση σχολίου