Ιστορικό ταξίδι και ζωντανή Παράδοση στα 97α «Ελευθέρια» των Μακεδόνων Θρακών Φυλής







Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής 14 Μαΐου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», η εκδήλωση του Συλλόγου Μακεδόνων – Θρακών Φυλής για τα «Ελευθέρια» της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα πριν από 97 χρόνια. 

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στο σύντομο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Πουρλίτη για την οργάνωση της εκδήλωσης υπογράμμισε πως «πριν από 97 χρόνια ελευθερώθηκε η Θράκη, όμως με λύπη μου διαπίστωσα σε ένα ταξίδι μου στην Κομοτηνή, ότι τα χωριά της Θράκης ερημώνουν. Πρώτη φορά είδα χωριά που τα σπίτια στον κεντρικό δρόμο είχαν χτιστά τα παράθυρα τους. Κλείνω με την ευχή να ζωντανέψει και πάλι η Θράκη» κατέληξε ο Δήμαρχος Φυλής. 
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Επίτιμος Υπαρχηγός Α΄ του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος ε.α. Γιώργος Ταμουρίδης ξεδίπλωσε στην ομιλία του με τίτλο : «Θράκη το μεγάλο ταξίδι του Ελληνισμού από τον Ορφέα έως σήμερα» όλη την ιστορία της Θράκης. Ο κ. Ταμπουρίδης παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς υπογράμμισε εκτός κειμένου : «Ωραία πάσα μου δώσατε Δήμαρχε, γιατί οι προβληματισμοί που θέσατε είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, που πρέπει να δείχνει η Ελληνική Πολιτεία για τις ακριτικές περιοχές, ιδιαίτερα για τη Θράκη μας, γιατί πολύ την εποφθαλμιούν. Είναι το στήριγμα της πατρίδας μας και ίσως είναι και ο χώρος από όπου θα μπορούσαν να γίνουν άλματα για την πρόοδο της Ελλάδος» επεσήμανε ο Αντιστράτηγος ο οποίος ευχαρίστησε το Νίκο Πουρλίτη και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου για την τιμή που του έκαναν, να είναι κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. 

Ο κ. Ταμουρίδης κατάφερε μέσα από το λόγο του, αλλά και με τη βοήθεια χαρτών και σπάνιων φωτογραφιών να καθηλώσει το κοινό και να κεντρίσει το ενδιαφέρον του, σε μια ομιλία με πολλές λεπτομέρειες και ενδελεχή αναφορά στην ιστορία, για την αιματοβαμμένη διαδρομή της Θράκης από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα. 

Την εκδήλωσε άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου Μακεδόνων Θρακών Φυλής Νίκος Πουρλίτης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πλούσια και γεμάτη αγώνες ιστορία της Θράκης. «Η Θράκη από την αρχαιότητα αποτελούσε το σταυροδρόμι των λαών Ανατολής και Δύσης. Όλοι οι κατακτητές ήταν περαστικοί γιατί οι Θρακιώτες είναι ζυμωμένοι με τα ιδανικά της ελευθερίας και της βαθιάς πίστης στην πατρίδα Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Πουρλίτης ο οποίος σημείωσε ότι η απελευθέρωση της Θράκης από τους Τούρκους άργησε 100 χρόνια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά ο Λαός της δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι. Με το σύνθημα «Ποτέ σκλαβιά, ποτέ δουλεία , ποτέ υποτέλεια» κατέληξε την ομιλία του ο Νίκος Πουρλίτης. 

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε με επιτυχία η Θρακιώτισα και γνωστή συγγραφέας Νατάσα Γκουτζικίδου η οποία είχε και την επιμέλεια της αναβίωσης του δρώμενου που αφορά στο «έθιμο του Κλήδονα».

Το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Μακεδόνων Θρακών έριξε εντυπωσιακά την αυλαία της εκδήλωσης με την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα κατά το οποίο την παραμονή του Αϊ Γιαννιού οι ανύπαντρες κοπέλες φέρνουν από την πηγή το «αμίλητο νερό» με την ελπίδα να ονειρευτούν τον μελλοντικό σύζυγό τους. Η αναπαράσταση έκλεισε μ’ έναν μεγαλειώδη παραδοσιακό χορό που ξεσήκωσε τους θεατές και έκλεψε τις εντυπώσεις. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων που άνοιξε μουσικά την εκδήλωση , τραγουδώντας συνολικά 11 παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια. 
Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα 























Ιδού και μερικά ζωντανά στιγμιότυπα




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου